Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2018. u 07:55

Svaka tema može postati sudbonosna ako dovoljno dugo izmišljate neprijatelje

Kolinda Grabar-Kitarović, tada još predsjednička kandidatkinja HDZ-a, 25. studenoga 2014. godine na Facebooku je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama napisala sljedeće: “Kada postanem predsjednica Republike Hrvatske, žestoko ću se boriti za jednakost spolova. Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno – Istanbulske konvencije. Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale konvenciju, zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima te konvencije i još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom.”

Istog dana, 25. studenoga 2014., na službenim stranicama Hrvatske demokratske zajednice objavljeno je priopćenje koje pokazuje koliko je istup buduće predsjednice bio usuglašen sa službenim stajalištem HDZ-a. Ondje je, između ostalog, pisalo:
“Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! – jednodušna je to poruka članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.”

Dakle, Andrej Plenković i HDZ ovih su dana potpuno neopravdano optuživani za nedosljednost. Naprotiv. Upućivanjem Konvencije u Sabor na ratifikaciju, Vlada RH pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića provodi ono za što se HDZ gorljivo zalagao još dok je bio u opoziciji.

Što se vlasti i opozicije tiče, SDP-u bi bilo bolje da o ovoj temi nije rekao ni riječ. U ovom slučaju pošteno bi bilo da sjede, šute i glasaju. Mene danas više zanima nedosljednost žestokih Plenkovićevih kritičara s desnice u samom HDZ-u i oko njega. U vrijeme kada su se predsjednička kandidatkinja i vrh HDZ-a zdušno zalagali za ratifikaciju Istanbulske konvencije, predsjednik stranke bio je Tomislav Karamarko, koji je ovih dana na Facebooku objavio objavu pod naslovom koji velikim slovima viče: “ISTANBULSKA KAP KOJA BI MOGLA PRELITI ČAŠU”.

Karamarko u objavi definira “linije s kojih se ne smijemo povlačiti, crte s kojih se ne smije uzmicati”. Za njega su to “činjenica o identitetu i opstojnosti hrvatskog naroda na kršćanskim korijenima” i “naš, obrambeni, Domovinski rat koji je iznjedrio slobodnu, demokratsku, parlamentarnu Hrvatsku”. A potom diže uzbunu i poziva na obranu tih crta:

“Danas smo svjedoci brutalnih napada na ta dva počela svih počela hrvatskog suvereniteta. Istanbulska konvencija duboko poništava kršćanske korijene hrvatskog bitka, a Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima oduzima nam pravo i spremnost braniti svoj dom, svoju vjeru, naciju i državu. Ima li bilo koja politička nomenklatura moralno pravo poništiti ta dva stožerna kamena identiteta i opstojnosti Hrvatske i hrvatskog naroda? Imaju li na to pravo oni koji se diče demokršćanstvom i koji se pozivaju na predsjednika Tuđmana i Domovinski rat, a zapravo zbog svojih politikantskih probitaka dopuštaju urušavanje temelja hrvatske opstojnosti?”

I tako dalje.

Usput, vrlo je simptomatično Karamarkovo povezivanje ratificiranja Istanbulske konvencije s mišljenjem Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima koje nam, vrijedi doista ponoviti tu misaonu i literarnu bravuru, “oduzima pravo i spremnost braniti svoj dom, svoju vjeru, naciju i državu”.

Kako to nama Hrvatima netko može oduzeti “spremnost braniti svoj dom...”? Tako što nam preporuči da ne izvikujemo ustaški pozdrav? Sve je to u funkciji povezivanja Istanbulske konvencije s mračnim jugoudbaškokomunističkim snagama koje, pod krinkom tobožnje borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, zapravo rade o glavi hrvatskoj državi koju nikad nisu željeli i naciji koju tijekom pola stoljeća svoje vladavine nisu uspjeli zatrti, pa to sada pokušavaju drugim, podmuklijim i perfidnijim sredstvima.
Sve su to samo dokazi kako se bilo koja tema u vrlo kratkom vremenu lako može javnosti nametnuti kao sudbonosna. Treba samo dovoljno dugo i dovoljno glasno širiti strah, proglasiti neposrednu opasnost za sam duhovni i fizički opstanak naroda i pokazati prstom na neprijatelje koji su se protiv nas urotili.

Evo i primjera kako u podizanju te uzbune djeluje i Katolička crkva među Hrvatima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. U Mostaru je 21. i 22. ožujka održano redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH na kojem su biskupi, kako prenose mediji, “izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene crkve i vjerske zajednice”. Također su poručili kako “daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave”.

Istodobno se u Bosni i Hercegovini organiziraju autobusi za katolike i Hrvate koji će doći u Zagreb izraziti zabrinutost i bijes zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Za njihovu je vjerodostojnost malo nezgodna ova činjenica: Bosna i Hercegovina je Istanbulsku konvenciju ratificirala još u studenome 2013. godine. Kada su to shvatili da je Istanbulska konvencija za budućnost Hrvata i cijele kršćanske civilizacije opasnija nego osmanska sablja prije nekoliko stoljeća?

Što se paranoje o rodnoj ideologiji tiče, svakom kršćaninu predlažem jednostavno pitanje: je li vašem Isusu važnije ono što je u ljudskom srcu ili ono što mu je u gaćama? Ako ste već sada zabrinuti za svoj spolno-rodni identitet, slobodno opipajte što vam je među nogama, ali znajte da kršćanski duh obitava i negdje drugdje, ali sigurno ne u politikantskim ideološkim manipulacijama.

Komentara 61

DU
Deleted user
10:56 26.03.2018.

Gospodo,Istambulska konvencija je samo kap preko ruba case! Casa hrvatskog strpljenja je odavno puna! Kad smo mi mali,obicni ljudi,osjetili potrebu da se dignemo,da nesto ucinimo i kazemo - znate do kud ste nas doveli! Hrvatska desnica danas nije Ljubo Cesic Rojs! Hrvatsku danas brane mladi,visokoobrazovani.Mi rodjeni osamdesetih i devedesetih! Odrasli u ratu,skolovani u miru!Hrvatski sinovi s svih strana svijeta,ujedinjeni u ljubavi prema jedinoj nam Domovini! Hrvatska se desnica danas okuplja preko Facebooka,Twittera,Vibera! Nama ne treba Zeljka Markic,biskup Kosic i HVIDR-a da vam dovedemo 200 tisuca ljudi na trg bana Josipa Jelacica. Istambulska konvencija je crvena linija. Sutjeli smo nad nestankom Hrvata u BiH,sutjeli smo nad haskom presudom,sutjeli smo nad 60 milijardi dolara vanjskog duga,sutjeli smo kad je otislo pola milijuna Hrvata,kad ste upropastili Agrokor,mirovinski sustav - e sad je dosta! Iza brda se valja Novi svjetski poredak,potpuni gubitak suvereniteta u okrilju EU,migracije,promjena etnicke i vjerske slike nase zemlje i naseg naroda! Nad nama se nadvila posast beznadja.Mladi nam odlaze,politicari su dovoljni sami sebi,otudjeni od stvarnosti. Svijet je na rubu velikih sukoba,pred vratima je 60 tisuca novih izbjeglica iz Grcke,nove migracije iz Afrike ce zapljusnuti Europu i Hrvatsku,govorimo od 150 milijuna tzv. klimatskih migranata,koji bjeze pred susom i gladju! Da li jedan Andrej Plenkovic sposoban da nas vodi kroz ove izazove?Ja mislim da nije!

DU
Deleted user
10:04 26.03.2018.

Koji je ljigo ovaj Pofuk. Izbjegne izjave Pape, kardinala Bozanića i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupa Puljića o "Istanbulskoj konvenciji" da ih komentira i kritizira već odabere izjave Karamarka i Biskupsku konferenciju BiH da šilji k.... nad njima. Iako sam za prihvaćanje Konvencije kad vidim ko brani moje stavove ispalim na živce. Koji ljigavac!

DU
Deleted user
10:33 26.03.2018.

Tendenciozan clanak!Neprofesionalan,cak i bezobrazan! Opet su krivci katolicka Crkva,biskupska konferencija i Hrvati BiH! Srami se Pofuk! Lose pises,jos losije rezimiras stvarnost! Istina je da u te autobuse u BiH nema vise tko sjesti!Hrvate u BiH vise ne zanima Zagreb! Siti smo vas ,nakon 25 godina veleizdajnicke politike! Mi danas brojimo zadnje dane.Sluzbeni Zagreb dozvolio je vise od sto izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma na stetu Hrvata - sutke,a cesto uz podsmjeh. Doveo nas je do ruba ponora,sveli smo se na nacionalnu manjinu. Zagreb je koplja lomio preko nasih ledja, pitanje Krajina rijesilo se preko posavskog koridora. Americko "YES" Oluji dobili ste nakon sto je Granic potpisao gasenje Herceg-Bosne mimo volje Kresimira Zubaka i hrvatskog naroda u BiH. Danas Hrvati Herceg-Bosne ne gledaju put Zagreba,njima je bliza Banja Luka,Milorad Dodik i Aleksandar Vucic! Uspjeli ste sto nitko nije!Ubili ste jedan narod.Svoj. Izlozili ste hrvatsku drzavu pogibelji na tisucu kilometara tursko-srpske granice! Hrvatska drzavnost se gospodo brani u livanjskom i kupreskom polju,na Neretvi,a ne u Spickovini i Djurdjevcu! Nemaju Hrvati BiH potrebe "vozariti" put Zagreba dragi moj Pofuk! Njih vise od 300 tisuca zivi u metropoli! Dovoljno je da samo svako deseti izidje na ulicu,pa ces vidjet koliko nas ima! Vrijeme je da se uozbiljimo! Mi smo za vas dali sve! Mladost,zivote,djedovinu,djedove,krv,znoj,suze,snove - a dobili samo prijezir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije