Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKVER

Jednoglasna podrška opstanku brodogradnje

16.12.2008.
u 17:04

SPLIT – Brodosplit i Brodotrogir moraju sačuvati temeljnu djelatnost. Škverovi trebaju voditi računa o tekućem poslovanju, učiniti napore za restrukturiranje, privatizaciju i očuvanje radnih mjesta.

To je jednoglasni zaključak Skupštine Splitsko-dalmatinske županije čiji se vijećnici bezrezervno zalažu za opstanak brodogradnje. Županijski dužnosnici stavljaju se na raspolaganje glede rješavanja problema škverova, a zaključak će uputiti Vladi.

Restrukturiranje Brodosplita i Brodotrogira, naglašeno je, nema alternativu. Škverove, međutim, treba postaviti na “zdrave noge”.

Prema riječima Domagoja Klarića i Matea Tramontane, direktora Brodosplita i Brodotrogira, potrebno je postići politički konsenzus o ulasku Hrvatske u EU uz obvezan opstanak brodogradnje.

Gorući problem je nelikvidnost. Nijedna banka više ne želi razgovarati s upravama brodogradilišta.

– Pomozite nam, svaki dan je bitan – zavapio je Domagoj Klarić, dok je Mateo Tramontana izjavio kako imaju novca za isplatu još jedne, najviše dviju plaće.

Vijećnici SDP-a koji su i inicirali raspravu o brodogradnji pribojavaju se da će se brodograđevna industrija ugasiti, jer su lokaliteti na kojima su naši škverovi iznimno atraktivni za različite namjene.

Više od 40 tisuća radnih mjesta, ponovljeno je danas, vezano je za brodogradnju koja u ukupnom izvozu Hrvatske sudjeluje sa 12 do 15 posto, a ostvaruje 1,4 posto BDP-a.

Nezavisni sindikat Brodosplita i Sindikat metalaca Hrvatske najavili su za ponedjeljak štrajk upozorenja od 10.30 do 15 sati. U utorak sindikalisti idu na pregovore s Vladom. Ako ne postignu dogovor, organizirat će generalni štrajk u svim škverovima.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije