Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Muškarac zaražen koronavirusom pobjegao iz splitskog KBC-a: Pronašli ga kod Bačvica

KBC Split
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
31.07.2020.
u 22:28

Prema podacima lokalnih stožera, danas je najviše novih slučajeva zabilježeno u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Posljednjih dana broj zaraženih varira i te oscilacije vezane su za privatna okupljanja i inkubacijski proces je povezan s tim, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

22:23 - U četvrtak je iz splitskog KBC-a na Križinama pobjegao muškarac zaražen koronavirusom

- Negdje oko 15.50 dobili smo informaciju kako se udaljio iz bolnice i za njim je odmah počela tragati policija. Pronađen je oko 17.30, i to na području Bačvica, nakon čega je sanitetskim vozilom vraćen natrag na Križine - rekla je Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske za Slobodnu Dalmaciju

Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje te obavijest nadležnom državnom odvjetništvu.

21:25 – Hitni prijem Opće bolnice u Zadru u petak poslijepodne bio je zatvoren zbog pacijenta pozitivnog na koronavirus, no nakon dezinfekcije nastavio je s redovnim radom. Tijekom dana na Hitni prijem zadarske  bolnice zaprimljen je pacijent sa simptomima osobne kronične bolesti. Prije pregleda, zbog sumnje na koronavirus, upućen je na testiranje te je utvrđeno da je pozitivan, javili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Hitni prijem je odmah zatvoren te su prostorije tijekom poslijepodneva dezinficirane, a nakon toga je bolnički Hitni prijem nastavio s redovnim radom. Novooboljeli pacijent je muškarac starijih godina, a nakon testiranja zaprimljen je u covid ambulantu gdje mu epidemiolozi utvrđuju kretanja i kontakte.

14:00 – U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 727. Među njima je 125 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4267 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 2746 osoba. Do danas je ukupno testirano 118.955 osoba, od toga 1750 u posljednja 24 sata.

13:45 – U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 36 osoba i svi su testovi negativni. U OB-u Karlovac testirano je 30 osoba te u OB-u Ogulin šest. Tako je i dalje u Karlovačkoj županiji evidentirano 95 oboljelih od COVID-19. Na liječenju u OB-u Karlovac nalaze se dva pacijenta. U samoizolaciji je 47 osoba.
Inspektori CZ jučer su obavili nadzor na području Karlovca te pregledali devet gospodarskih subjekata. Nadzor je obavljen u četiri trgovine, dva trgovačka centra, dva ugostiteljska objekta i jednoj pekari. Po nadzoru nije izdano ni jedno usmeno ili pismeno upozorenje.

13:08 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 271 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita pet osoba, iz Sinja četiri osobe, iz Selca jedna osoba, iz Tučepa jedna osoba i iz Otoka pet osoba. Uz 16 novooboljelih, pozitivne su i tri osobe s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije testirane u SDŽ a riječ je o štićenicima Centra za rehabilitaciju u Vrlici.

Od 16 novooboljelih osoba, njih 13 kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostale tri osobe epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji se nalaze 532 osobe.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 20 osoba pozitivnih na COVID-19, a od toga se dvije osobe nalaze na respiratoru.

12:45 – Na današnji dan nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:40 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze infekcijom COVID-19.

12:35 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji otkriven je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o djetetu, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite. Dijete je bez simptoma, u varaždinsku Opću bolnicu primljeno je nevezano uz koronavirus, a testirano je preventivno jer živi u kućanstvu s pozitivnom osobom.

Iz Stožera javljaju kako se još jedna osoba oporavila pa je trenutačno aktivno sedam slučajeva. Iz varaždinske bolnice jedna je osoba otpuštena na kućno liječenje, tako da su na liječenju dvije osobe, a pet ih je izolirano kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa.

Dosad su u Varaždinskoj županiji otkrivena 62 slučajeva zaraze, a 12 slučajeva dodaje se  zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin u priopćenju ističe da je u posljednja 24 sata testirano 95 uzoraka, od početka epidemije ukupno 6502, što potvrđuje, dodaje Vugrin, da se na razini Varaždinske županije testira iznad nacionalnog prosjeka po stanovniku.

„S druge pak strane imamo vrlo mali udio u broju aktivnih slučajeva, tako da svakako možemo i dalje biti zadovoljni aktualnom epidemiološkom situacijom kod nas”, istaknuo je Vugrin u priopćenju.

12:15 – Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva zaraze je 166, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer je napravljeno 384 testiranja, 14 je pozitivnih, tako da sad imamo 166 aktivnih slučajeva u Zagrebu. U izolaciju je stavljeno 65 osoba, tako da su jučer ukupno bile 463 osobe, 18 je više izliječenih nego prethodnog dana", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. 

Izvijestio je kako su danas stigli rezultati testiranja prisutnosti virusa u otpadnim vodama na području Zagreba, koji će se protumačiti sljedeći tjedan. Također, Šostar je najavio postavljanje sustava za kontinuirano testiranje prisutnosti virusa u otpadnim vodama, koji će se u sljedećih 15 do 20 dana postaviti u pročišćivaču otpadnih voda.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je do sada gradska uprava zaprimila oko dvije tisuće zahtjeva za procjenu štete nakon urbanih poplava te je pozvao građane na strpljenje kako bi povjerenstva mogla izaći na teren i procijeniti štetu.

11:31 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 31. srpnja 2020. do 11 sati evidentirano je 248 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, riječ je o tri osobe više, a dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 50 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 187 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:24 – U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak su zabilježene tri novooboljele osobe čija je obrada u tijeku te utvrđivanje njihovih kontakata, izvijestili su u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da je za vikend najavljeno sedam okupljanja s više od 100 sudionika, od čega pet svadbi.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 160, a broj aktivnih slučajeva 12 (dvije osobe manje nego jučer).

Hospitalizirane su tri osobe, a u samoizolaciji je 49 osoba. U skladu s odlukom o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od stotinu sudionika tijekom epidemije COVID-19, za sljedeći vikend Županijskom centru 112 prijavljeno je sedam javnih okupljanja s više od 100 sudionika (pet svadbenih svečanosti te po jedan glazbeni i sportski događaj).

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i dalje poziva građane i organizatore javnih i privatnih okupljanja na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a radi sprečavanja zaraze koronavirusom.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju.

11:20 – Od jučer u Šibensko-kninskoj županiji imaju jednu novooboljelu osobu od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je starijoj ženskoj osobi iz Knina za koju je epidemiološka obrada u tijeku. Od reaktivacije epidemije u lipnju, u Šibensko-kninskoj županiji oboljele su 64 osobe, a trenutačno je 33 aktivnih slučajeva oboljenja. Tri osobe i dalje se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je analizirano četiri uzorka na SARS-CoV-2 virus.

11:00 –Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 226 osoba, od kojih je devet pozitivno na koronavirus. Većina od njih, odnosno pet osoba prebivalište ima na području Ispostave Beli Manastir i međusobni su kontakti, troje je s područja Ispostave Đakovo, a jedna je osoba s područja Ispostave Osijek.

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1938. godište i imala je značajne komorbiditete.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutačno na području županije u samoizolaciji 289 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije prema dojavi za jednu osobu i nije utvrđeno kršenje. Samoinicijativno su provjerili 37 osoba i utvrdili jedno kršenje mjere samoizolacije i to na području Osijeka.

9:57 – U Istri su u posljednja 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama s područja Labinštine, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 135 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. U tijeku je epidemiološka obrada", rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Svi ispitani uzorci osoblja i korisnika uzeti iz Doma za starije osobe ''Alfredo Štiglić'' u Puli su negativni, istaknuo je. U međuvremenu su izliječene dvije osobe, a u samoizolaciji je 230 osoba. Trenutačno je u Istri 97 osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je dvadesetak na liječenju u pulskoj Općoj bolnici, dok se ostali liječe kod kuće. 

Kozlevac je ponovno pozvao na oprez, disciplinu i odgovorno ponašanje te pridržavanje epidemioloških mjera sve građane i turiste, kojih je više od 200 tisuća na istarskom poluotoku

9:43 – Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije, a ozdravilo je još deset osoba pa trenutačno imamo pet aktivnih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su tri pacijenata, a u samoizolaciji su 104 osobe. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. 

9:20 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od COVID-a 19. U posljednja 24 sata testirano je 19 osoba i njihovi rezultati na koronavirus bili su negativni, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

9:00 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata sedam je pozitivnih osoba na COVID-19 (šest iz Vinkovaca i jedna iz Ivankova). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 414, od kojih je 199 osoba izliječeno, a tri osobe su preminule.

Trenutačno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 76 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 5468. U samoizolaciji na području županije 593 su osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 19 zdravstvenih radnika (pet liječnika, osam medicinskih sestara/tehničara, četiri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva 27 je radnika (sedam liječnika, devet medicinskih sestara/tehničara, sedam drugih zdravstvenih radnika i četiri nezdravstvena radnika).

6:56 – Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na sjednici Vlade u četvrtak kako je još aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu, a novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama. U priobalju je aktivno novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.

6:54 – Posljednjih dana broj zaraženih varira i te oscilacije vezane su za privatna okupljanja i inkubacijski proces je povezan s tim, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Dnevniku HRT-a. Na pitanje zašto se ne ide na smanjenje broja ljudi na privatnim okupljanima, Markotić je odgovorila kako se i dalje računa na svijest građana zato što to utječe i na njih i na okolinu.

– Apeliramo na jedan dio građana koji još uvijek ne shvaća da velika okupljanja dovode do višeg rizika – rekla je i dodala kako se prati situacija i žarišta koja se pokušavaju odmah sanirati.



Na pitanje što je s cjepivom protiv bolesti COVID-19, Markotić je rekla kako su od 150 cjepiva koja su trenutačno u razvoju samo četiri u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ali dva su izgledna da bi bila uspješna i neškodljiva.

Markotić je naglasila kako cjepivo, kao optimisti, možemo očekivati sredinom iduće godine.
Ključne riječi

Komentara 24

KP
kradoljub.profiter
14:26 31.07.2020.

Da je to sve istina, po mome skromnom mišljenju, izjava stožera, izjava "doktora" i stranih glasila, sve se može riješiti za 14 dana, hajde neka bude 20. Ljudi neka si kupe namirnice za 20 dana i zabrana izlaska iz kuće SVIMA. Sve zatvoriti na 20 dana i nema više problema. Jer ako je netko nakon 14 dana izolacije zdrav onda smo svi zdravi nakon 20. ENDE.

BA
Barbasmora
11:12 31.07.2020.

Kako veli grande kapo Novalje tamo nema turista...sve prazno...pa me zanima mogu li osobe u samoizolaciji otic da vide prazne zrce? Da fotografije i snimke ne bi bile tako tuzne...

VE
veljača
23:31 31.07.2020.

Svima koji se ne pridržavaju preporuka, a svojim ponašanjem ugrožavaju tuđe zdravlje treba izreći veliku novčanu kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije