Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAVANJE INFORMACIJA IZ NAJTAJNIJIH ISTRAGA

Jedna policajka nagodila se s USKOK-om, Jozo Petrović skrivao se od novinara

Sud
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/9
15.07.2016.
u 15:11

Kako bi izbjegao novinare i fotoreportere, na sud je došao sat vremena prije zakazane rasprave

Gotovo četiri godine od pokretanja istrage i dvije godine od podizanja optužnice protiv skupine policajaca i poduzetnika optuženih za trgovinu informacijama iz najtajnijih uskočkih istraga, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu pala i prva nagodba. Naime, policajka Anita Zorko, jedna od optuženica, odlučila je priznati krivnju te se sporazumjeti s USKOK-om.

Osuđena je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Uz to joj je izrečena i mjera zabrane obnašanja zvanja u trajanju od  tri  godine, a ta joj mjera stupa na snagu odmah, jer je presuda pravomoćna, budući da su se stranke odrekle prava na žalbu. Osim toga, mora vratiti 2000 kuna nepripadajuće imovinske koristi te platiti troškove sudskog postupka.

Sve to utanačeno je na pripremnom ročištu u petak kada je postupak u odnosu na nj razdvojen, dok je u odnosu na preostalih 14 optuženika rasprava odgođena jer se nije pojavio optuženi Branko
Damjanović
, koji se ispričao bolešću, za što je priložio i medicinsku dokumentaciju.

Inače, osim policajaca, uglavnom djelatnika PNUSKOK-a, optuženi su i neki poduzetnici, a najzvučnije ime među njima je Jozo Petrović, bivši član uprave Ine, savjetnik mađarskog MOL-a i vlasnik trgovačkog društva Peritus savjetovanje, koji je političke karijere stajao sada već bivšeg šefa HDZ-a Tomislava  Karamarka.

Petrović se u petak pojavio na pripremnom ročištu, no kako bi izbjegao novinare i fotoreportere, na sud je došao sat vremena prije zakazane rasprave, a po izlasku sa suda nije bio voljan davati nikakve izjave. Osim njega, optužen je Vladimir Rajić, bliski prijatelj lani likvidiranog Vinka Žuljevića Kice, poduzetnici Igor Mlinar, Rudolf Krpina i Željko  Biloš te Stipe Barišić i Damir Ivić.

Na optuženičkoj klupi su i policajci Vjekoslav Drnić, Marko Svalina, Andrea Kožić, Branko Damjanović, Tomislav Jerkić, Selma Abadžić i Slavica Perko. Prema optužnici, Drnić i Svalina se terete da su od 2010. do 2012. uz pomoć svojih  suoptuženih  kolega, za novac i usluge odavali informacije iz najtajnijih  uskočkih  istraga.

Sve se to razotkrilo u rujnu 2012. kada su uhićeni Drnić i Svalina, da bi istraga u ožujku 2013. bila proširena i na Petrovića i ostale. Nakon uhićenja Drnića i Svaline, Mladen Bajić, tadašnji glavni državni odvjetnik, kazao je kako su spomenuti policajci odavanjem informacija iz najtajnijih istraga koje su preko posrednika Mlinara i Krpine prosljeđivali zainteresiranim osobama, kompromitirali četiri tajne istrage koje su se tada vodile.

Jedna od tih istraga bila je i ona koja se odnosila na kupnju ispita na zagrebačkoj medicini, a njome su bili obuhvaćeni suprug i sin tadašnje Bajićeve zamjenice, koja je po izbijanju afere razriješena dužnosti. 

Što se tiče Petrovića, njega je prema optužnici najviše zanimalo da se dokopa informacija koje su se odnosile na njega, pa se tako propitkivao je li pod istragom ili mjerama tajnog nadzora. Te iste informacije zanimale su i Biloša, koji je inače suoptužen i u slučaju Nade Čavlović Smiljanec, bivše šefice Porezne uprave.

A kako su se tajne informacije prodavale, vidljivo je iz primjera Anite Zorko, koja se teretila da je odala informacije koje su se odnosile na istrage oko gospodarskog kriminala i pranja novca u Novoj Kreditnoj banci Maribor. Informacije o toj, ali i nekim drugim istragama, primjerice vezanima uz Jadran film i Hypo banku, od nje je tražio Drnić, a ona mu je tražene podatke i dokumentaciju dala. 

Za informacije koje mu je proslijedila, Drnić joj je dao 2000 kuna, a ona je u obrani kazala da je to bila pozajmica jer je u to vrijeme imala problema sa zdravljem.

>> Povjerenstvo: Karamarko je bio u sukobu interesa. Privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost, ne može odlučivati o Ini

Komentara 16

CR
cronada
17:31 15.07.2016.

A kako niste VL nista pisali o Zokiju, njegovoj posjeti kod predstavnika zakona juce???

JZ
Jedan_Zagrepčanec
18:13 15.07.2016.

Znači, nakon tri godine može sve ispočetka...

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
20:10 15.07.2016.

Zanimljivo, o saslušanju Zokija ni slova! O lalovcu u sukobu interesa oko kredita u francima ništa! Dajte konačno nešto napišite o ubojicama Žuljevića, "slikarima" sa Poljuda, novcu i zlatu iz krim.policije u Heinzelovoj, o prekoračenju ovlasti policajaca na utakmici ui u osijeku prije cca 1,5 godinu kad ubiše mladog navijača. O krim tati krim sina Burušiću. Hoćete li i o tome pisati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije