Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza vlasti

Bez obzira na to kakvu odluku Povjerenstvo donijelo, neupitna je Karamarkova politička odgovornost za kaos u državi

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
14.06.2016.
u 20:00

Iako on od dana kada je u javnosti prvi put problematizirano njegovo prijateljstvo s Petrovićem radi sve da se o tome ne govori, šteta koju je ta priča napravila za Hrvatsku je jasno vidljiva

Bez obzira na to kakvu odluku Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu donijelo u slučaju suradnje supruge Tomislava Karamarka s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem, neupitna ostaje politička odgovornost prvog potpredsjednika Vlade za stanje u kojem se Hrvatska sada nalazi.

Iako on od dana kada je u javnosti prvi puta problematizirano njegovo prijateljstvo s Petrovićem radi sve da se o tome ne govori, šteta koju je ta priča napravila za Hrvatsku jasno je vidljiva. U razvijenim demokracijama članovi Vlade nakon objavljivanja bilo kakve afere vezane uz njihovo ime podnose ostavke, bila ta afera istinita ili ne. Ostavka se podnosi kako bi Vlada nesmetano nastavila funkcionirati bez tereta afere jednog od njezinih članova.

Treba podsjetiti kako je sav ovaj politički kaos koji Hrvatsku trese već tjednima počeo. Nakon što je Karamarko svojim partnerima u Vladi, odnosno Mostu, poručio da Vlada ne može opstati bez smjena u policiji te ako Hrvatska ne odustane od arbitraže s MOL-om, Mostov zastupnik Miro Bulj poručio je da Most neće odustati od zaštite nacionalnih interesa te problematizirao prijateljstvo Karamarka i Petrovića. Prvi dan kada su ga novinari u Varaždinu pitali o njegovu prijateljstvu s Petrovićem, Karamarko im je uzvratio da smije biti prijatelj s kime god želi te da on ne pita novinare s kime se njihovi urednici druže.

Da ta priča očito nije toliko beznačajna, dokazali su idući tjedni. Naime, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade do tog je dana neumorno obilazio Hrvatsku obilježavajući u svakom gradu i općini 26. obljetnicu osnutka stranke i pozivao novinare na izjave. Nakon toga dana u Varaždinu, Karamarko nije puna tri tjedna stao pred novinare. Obilježavanja obljetnice odjednom su stala, ali i sva njegova pojavljivanja na događajima u funkciji prvog potpredsjednika Vlade. Iako su Vladine službe za medije slale najave Karamarkova sudjelovanja na raznim događajima, on se na njima ne bi pojavio, očito svjestan da ga ondje čeka horda novinara s brojnim pitanjima. Nove afere vezane uz njega, možda točne, možda i ne, javljale su se svakih nekoliko dana, no odgovora na njih nije bilo.
Upravo zato je patila i Vlada, jer se, umjesto o potezima ministara i premijera, pisalo samo o prvom potpredsjedniku.

U međuvremenu je, nakon objave afere Konzultantica, SDP prvo zatražio Karamarkovu ostavku, a zatim i u Saboru pokrenuo njegov opoziv. Karamarko traži od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da utvrdi je li bio u sukobu interesa, ali i poručuje kako će se do odluke Povjerenstva izuzeti iz donošenja bilo kakvih odluka o Ini. Takvo što je moguće na sjednicama Vlade, ali je jasno da i HDZ-ovi ministri, koji i dalje sudjeluju u takvim odlukama, od Karamarka moraju tražiti stranački stav o pitanjima vezanim uz Inu.

Most je prvo najavio da će, prije donošenja bilo kakve odluke o Karamarku, pričekati pravorijek Povjerenstva, no požuruje ih procedura – i to je konačni početak kraja ove Vlade. Budući da se Vlada na Karamarkov opoziv morala očitovati u roku od osam dana od njegova upućivanja u proceduru, Most shvaća da mora požuriti sa svojom odlukom, jer bi bilo smiješno da Mostovi ministri na Vladi kažu jedno, a zastupnici u Saboru poslije kažu nešto drugo, pa čelnik Mosta Božo Petrov poručuje kako Karamarko mora otići zbog političke odgovornosti.

Nakon toga kreće obrana HDZ-a, koji cijelu priču pretvara u napad na stranku koji oni ne mogu nikako dopustiti, iako se govori samo o odgovornosti jednog njezina člana, slučajno predsjednika. U cijelu priču uključuje se i premijer Tihomir Orešković koji zbog zaoštrenih odnosa u Vladi traži ostavke i Karamarka i Petrova, a HDZ uzvraća zahtjevom za opoziv premijera kojeg je doveo na čelo Hrvatske.

Svatko traži svačiju ostavku, Vlada prestaje normalno funkcionirati, a ne može se reći ni da Sabor normalno radi, i u tome leži politička odgovornost šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Neovisno o tome je li on bio u sukobu interesa zbog prijateljstva s Jozom Petrovićem ili nije.

>>Milošević o preslaganju većine: Krećemo sa 68 mandata. Karamarko: Brojao je pred vama. Kako se dao tako jeftino navući

Komentara 6

PI
pipnicar
20:52 14.06.2016.

Odvratno, Krizu ste stvorili najvise vi sitnozubi koji bez suda rijecima vrsite ekzekucije kao vasi duhovni oci u Hudim jamama.

DU
Deleted user
05:34 15.06.2016.

Karamarkova najveca krivica?! - je narocito kad to kaze netko sa mozgom velicine Zagorske purice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije