Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Jedna od ključnih političkih bitaka vodit će se na Kvarneru: Rijeka SDP-ovo biti ili ne biti

Foto: Kolaž/Pixsell
1/3
23.02.2021.
u 23:16

Samostalno izlazi i Lista za Rijeku, čija je kandidatkinja Ana Blečić Jelenović, kojoj u kampanji pomaže Boris Malešević koji je radio za Plenkovića i Milanovića

Na predstojećim lokalnim izborima nekoliko je bitaka o čijem će ishodu ovisiti i puno toga što će se dalje događati na nacionalnom političkom planu.

Uz Zagreb, jedna takva utakmica igrat će se u Rijeci kojoj “prijeti” smjena vlasti nakon tri desetljeća vladavine SDP-a. Takvo što je do prije četiri godine bilo potpuno nezamislivo. Danas, 2021. godine, to je itekako otvorena opcija zbog koje će se za manje od tri mjeseca u Rijeci odigrati, bez sumnje, jedna od ključnih političkih bitaka lokalnih izbora.

Obersnelovo umirovljenje

Više je razloga za to. Kao prvo, nakon 20-ak godina na čelu grada, dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) odlučio se politički umiroviti. Kao drugo, Obersnel iza sebe nije ostavio jakog i izgrađenog kandidata kojeg Riječani odlično poznaju i koji glatko može dobiti izbore i nastaviti sada već 30-godišnju vladavinu SDP-a u Rijeci.

I kao treće, SDP nakon potopa na parlamentarnim izborima i nakon promjene vodstva stranke još nije stao na noge, Možemo! ga poprilično ugrožava, a što su sve razlozi zbog kojih će u svibnju Rijeka postati pravo političko bojno bolje. A možda i SDP-ovo biti ili ne biti. Jer nema nikakve sumnje da bi gubitak Rijeke za SDP bio strašan udarac od kojeg bi se ta stranka teško oporavila.

Da o tome razmišljaju i u samom SDP-u bilo je jasno nakon nedavne izjave člana predsjedništva SDP-a Ivana Račana koji je gostujući na N1 televiziji na pitanje o tome kako postoji mogućnost da kandidat Marko Filipović ne uspije zadržati vlast, kazao kako je sve moguće, ali i da ne prihvaća da se Rijeka gleda kao SDP-ov Staljingrad i da se o izborima u Rijeci govori kao o onima od presudne važnosti za SDP.

– Ništa u životu nije vječno, pa ako i ne postignemo uspjeh, neće biti kraj svijeta. Prestrojit ćemo se i pokušati ponovno za četiri godine. Svaku mogućnost treba prihvatiti, pa i tu – izjavio je Račan.

Da su apetiti u Rijeci ovaj put veliki vidi se i po broju kandidata koji su već najavili kandidaturu za gradonačelnika Rijeke, a kojih je zasad više od deset i koji pokrivaju sve političke spektre, pa čak i po imenima poznatih političkih savjetnika koje su kandidati i njihovi timovi angažirali da im pomognu doći do što boljeg rezultata.

Kandidat SDP-a Marko Filipović za kojeg su u SDP-u u jednom trenutku čak razmatrali trebaju li ga zamijeniti nekim novim, boljim i jačim kandidatom, angažirao je, čuje se, za savjetnika Krešimira Macana. Njegov najveći konkurent Davor Štimac sluša, pak, političke savjete Ivice Relkovića, bivšeg političkog gurua Mosta, koji je i aktualni politički savjetnik stranke Centar Dalije Orešković i Marijane Puljak, a koje će, čuje se, Štimca također podržati u Rijeci kao kandidata.

Njima će, pak, planove pokušati pomrsiti mnogi drugi kandidati koji ako i ne uđu u drug krug, imaju velike šanse da njihove liste postignu dobre rezultate, pa da potom igraju bitniju ulogu u Skupštini grada u kojoj, kako se čini, neće biti nimalo jednostavno doći do većine. HDZ je odlučio na izbore ići sa šefom svoje riječke organizacije Josipom Ostrogovićem. Most po svoj dio kolača ide s bivšim vjeroučiteljem, a danas saborskim zastupnikom Marinom Miletićem koji je već debelo u kampanji jer je svoju kandidaturu najavio među prvima, još lani. Miletić je, kažu naši izvori iz Rijeke, oko sebe okupio brojne mlade ljude i ima svoju publiku i birače te mnogi drže da će postići solidan rezultat.

S druge strane političkog spektra po glasove Riječana ide i kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović koja je na prošlim parlamentarnim izborima postala i saborska zastupnica. Tada je Radnička fronta imala listu zajedno s Možemo!, no ljubav između te dvije opcije nedavno je puknula baš pri dogovaranju o zajedničkom izlasku na lokalne izbore, tako da će Radnička fronta ovaj put u Rijeci s Peović izići samostalno.

Samostalno izlazi i Lista za Rijeku čija je kandidatkinja Ana Blečić Jelenović, kojoj pak u kampanji pomaže Boris Malešević koji je do pobjede pomogao doći i premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsjedniku Zoranu Milanoviću. Za gradonačelnika Rijeke kandidirao se i Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Rijeke i počasni predsjednik PGS-a, dosadašnjeg SDP-ova koalicijskog partnera, potom Aljoša Babić koji ide na izbore kao nezavisni kandidat, kao i bivši SDP-ovac i bivši ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak.

Kandidat je i Hrvoje Burić, koji je prije četiri godine također bio kandidat za gradonačelnika, a koji je ušao tada i u drugi krug, ali u njemu izgubio od Vojka Obersnela. Ipak, ako je vjerovati anketama, najrealnije je u drugom krugu očekivati Marka Filipovića, SDP-ova kandidata čija stranka u Rijeci ima daleko najjaču infrastrukturu, te nezavisnog Davora Štimca. A tada je, kažu dobro upućeni, doista sve moguće jer je mnogo nezadovoljnih građana koji smatraju da vladajući SDP nije ispunio očekivanja i koji bi Filipovića mogli smatrati samo nastavkom dosadašnje Obersnelove politike.

– Marko nije Vojko – kažu pak u Filipovićevu stožeru i dodaju kako je SDP-ov kandidat mlad, ali iskusan jer je osam godina bio Obersnelov zamjenik, te nudi novi smjer i novi vjetar u leđa Rijeci, nema afera i repova, više je menadžer nego političar te poručuju kako mu sada preostaje da uvjeri birače da glasaju za njega.

Glas za Štimca, glas za HDZ

– S druge strane, glas za Štimca je glas za HDZ. Ako to nije tako u prvom krugu, u konačnici će biti jer će Filipović sigurno ući u drugi krug, a s njime vrlo vjerojatno i Štimac kojeg će tada HDZ podržati – kaže naš izvor iz stožera SDP-ova kandidata Marka Filipovića.

U stožeru Davora Štimca na takve konstatacije kažu kako njihov kandidat oko sebe okuplja jaku nezavisnu listu, kako su mu potporu dali brojni ugledni i poznati Riječani od kojih se većina nikako ne može povezati s HDZ-om i kako on sigurno neće tražiti nikakvu stranačku potporu u drugom krugu. Kažu i kako svi znaju da je SDP taj koji je Štimca doveo svojedobno na funkciju ravnatelja bolnice, a i da je HDZ taj koji ga je sa te pozicije maknuo čime priča o povezanosti s HDZ-om također pada u vodu.

– Pitanje je i što SDP uopće može učiniti kandidatu koji ga je već u početnom dijelu kampanje pretrčao. A kada do kraja predstavi svoj tim i kada dobije podršku još nekih ljudi, svima će biti jasno da Štimca podržava više lijevih nego onih koji se smatraju desnima – kaže izvor iz stožera Davora Štimca. 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Mali Berica
Mali Berica
23:32 23.02.2021.

SDP već 70 godina vlada Rijekom, stanje u gradu je toliko loše da se zadnjih 5 godina iselilo čak 11.000 ljudi, grad koji ima svega 130 tisuća stanovnika, to su katastrofalni podaci. Rijeka je potpuno oronuli grad u kojem se sve doslovno raspada, sve je opljačkano i uništeno od brodogradlišta pa do stotine drugih tvrtki, da ne spominjem desetak tisuća nezaposlenih, nije ni čudo da se u tom gradu nitko ne smije, svi kolektivno pate od depresije i teških kompleksa manje vrijednosti, tolerancija je također davno umrla u tom gradu, tamo vlada teški primitivizam i nasilje po uzoru na gradonačelnika koji pjeva Bandiera Rossa dok šamara starice, koji zabranjuje referendume i Thompsona dok istovremeno troši milijarde na Titov brod, zvijezdu petokraku, Frljića, itd. Prema tome to što fašisti ne dozvoljavaju određenim skupinama ljudi ulazak u kafić je normalna pojava u tom gradu, vjerovali ili ne Rijeka nije u stanju garantirati čak ni sigurnost pjevačima koji dolaze iz drugih gradova tako da je već nekoliko bendova moralo otkazati koncerte. Nije ni čudo da Riječani iseljavaju i bježe glavom bez obzira, mislim da je netko bio jako pijan kad su dijelili titulu o kulturi jer je Rijeka realno prijestolnica teškog primitivizma i nekulture.

BA
balance
01:58 24.02.2021.

Sve što su postigli Riječki proleteri je da obnavljaju Galeba.Posra im se Galeb po tintari.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
23:58 23.02.2021.

Zadar, Split, Dubrovnik su za Rijeku Miami....a da ne govorim o ogromnoj nezaposlenosti u Rijeci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije