Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Moj je adut “Zagreb pored Save” s mostovima i četiri hidroelektrane

HNS-ov kandidat Željko Uhlir o strategiji u izbornoj bitki za metropolu
23. veljače 2021. u 16:22 3 komentara 1102 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Četiri minielektrane na obalama Save s jednako toliko mostova preko rijeke. Jedan je to od megaprojekata za koji će se zalagati Željko Uhlir, HNS-ov kandidat za gradonačelnika i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke, a ujedno i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ako ga, naravno, Zagrepčani izaberu na predstojećim lokalnim izborima. Elektrane koje bi proizvodile struju, kaže, smanjile bi i brzinu Save te omogućile da postane pogodna za turističke brodove, a prijelazi bi ubrzali promet i smanjili pritisak na postojeće mostove.

Zeleno kao u Milanu

“Zagreb pored Save”, kako je nazvao projekt, dio je njegova izbornog programa koji je predstavio u studiju Večernji TV-a, a osim toga, dodao je, zagovarat će i zelenu infrastrukturu i ozelenjavanje grada. Jedan je od primjera gradova koji bi trebali slijediti, smatra, Milano, gdje imaju cilj da do 2030. zasade dodatnih tri milijuna stabala, ozelene parkirališta i dječje parkove.

– Ozelenjavanje metropole omogućilo bi i posao mnogim tvrtkama, a živjeti u takvom gradu ujedno bi bilo ugodnije – rekao je Uhlir i dodao da se Zagreb mora razvijati prema urbanističkim pravilima, a trebalo bi i porezno rasteretiti građane.

– Nije održivo da Zagreb “bilda” svoj proračun na 14 milijardi kuna, dakle to je povijesno najveći proračun, a znamo da je 40 posto iz poreza i prireza. To ne privlači ni poduzetnike, koji se radije odlučuju osnivati tvrtke u okolnim mjestima – kazao je Uhlir i naveo promet kao jedan od zagrebačkih problema, koji bi se mogao riješiti poboljšanjem lakošinskog prijevoza i sinkronizaciju semafora. Veliki je protivnik, dodao je, garaža u centru, no zato treba graditi infrastrukturne građevine, poput domova umirovljenika ili kongresne dvorane, koja gradu nedostaje, no uz obilato korištenje europskih fondova. Što se tiče ostalih kandidata u utrci za Zagreb, Uhlir smatra kako ne postoji nitko tko ima konkretne sposobnosti da bi se mogao suočiti s izazovima koji predstoje, a siguran je da će on u drugi krug.

– Zna li itko od gospode da u Zagrebu postoji 860 stanova s bespravnim korisnicima? Gradonačelnik to nije dosad riješio. S jedne strane se govori o tome kako se trebaju graditi novi stanovi u Sv. Klari, a s druge strane imamo toliko stanova koji su okupirani. Pa riješi, čovječe, prvo to, pa osiguraj stanove za građane – rekao je Uhlir. Pri analizi dvadeset godina “vladanja” gradonačelnika Milana Bandića ne može, kazao je, izdvojiti nijedan dobar potez, no ima ih mnogo, dodao je, loših, a kao jedan naveo je otkup Zagrepčanke. To je, smatra, bio velik rizik za Grad, a nije bilo koristi jer se sada kompleks prodaje, zajedno s Paromlinom i Gredeljom.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL 19.2.2021., Zagreb, Studio Vecernjeg lista, voditeljica Petra Balija i njen gost Zeljko Uhlir. Photo: Marin Tironi/Pixsell

– Cijeli njegov mandat mogao bi se okarakterizirati kao pogodovanje uskom krugu ljudi. Svi projekti krenu pod dobrom parolom, kao i žičara, a na kraju ispadnu puni problema – rekao je Uhlir i naglasio da nema šanse za postizbornu koaliciju u Skupštini sa strankom gradonačelnika. Liste su, dodao je, tek su počeli slagati.

Pri objavi kandidature istaknuo je da je to učinio jer se u gotovo godinu dana nije ništa napravilo po pitanju obnove Zagreba, a odgovorio je i na pitanje je li za zastoj jednako krivo ministarstvo, kao i gradska uprava.

Suradnici za pomoć GSKG-u

– Moja teza nakon potresa bila je da se slijede svjetska iskustva koja zagovaraju metodu “4R – rapid response – rapid repair”, odnosno brzog odgovora i brzog popravka. Ministarstvo i naša politika ipak, nažalost, nisu odabrali moj put te su uzeli put koji je spor i temeljit, a hoće li biti temeljit, to ćemo još vidjeti. Uvijek postoje dva puta, nijedan nije loš, ali svjetska iskustva su sklonija ovom brzom i efikasnom – rekao je. Grad je mogao, dodao je, učiniti minoran korak – da referentima u Gradskom stambenom komunalnom poduzeću (GSKG), najvećem upravitelju stanova, pridruži jednu ili dvije građevinske tvrtke ili nekoliko inženjera koji bi im pomagali u procesu obnove.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • tvrdapixa:

    Jedna kandidatkinja obečava vodeni tramvaj, ovaj čak 4 mosta i hidrocentrale..., sve sami vjerodostojni kandidati!

  • Kokoiduhovi:

    Poštovani gospodine Uhlir, Vi imate jako puno obveza i zaduženja, pa mi nije jasno kada mislite obavljati poslove gradonačelnika? I još tako ambiciozno?

  • Tramp:

    Notorni be.ak!