Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sead Plojović

Suđenje jedinom teroristu s hrvatskom putovnicom

ISIS putovnica
Pixsell
09.04.2016.
u 22:51

Sudi mu se za planiranje terorističkih napada, kao i za financiranje odlazaka više građana Srbije i Hrvatske na ratišta u Siriju i Irak

Mene samo vjera zanima i da ne sagriješim pred Alahom. Ne znam tko će kamo ići; u Siriju ili u Ameriku, na kavu ili u džamiju….nikoga nisam poslao u Siriju – kazao je Sead Plojović, jedini hrvatski državljanin kojem se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi za planiranje terorističkih napada, kao i za financiranje odlazaka više građana Srbije i Hrvatske na ratišta u Siriju i Irak.

Sead je tražio da mu omoguće posebnu prostoriju za molitvu koja ispunjava uvjete čistoće kako bi bio bliži Alahu.

Poslao Doru Bilić u Siriju

Sead Plojović koji je pod istragom srbijanskog tužiteljstva, prije uhićenja u ožujku 2014. godine, bio je pod nadzorom i hrvatske obavještajne službe kao i njegova sestra Nervesa zbog sumnje da su organizirali odlazak hrvatske državljanke Dore Bilić i njezina supruga Seada Avdića, kao i još nekoliko djevojaka iz Hrvatske u Siriju i Irak. On je jedno vrijeme živio u Zagrebu sa svojom obitelji, koja još uvijek tu živi te se nalazi pod nadzorom hrvatske obavještajne službe. Prema srpskim izvorima, Sead je uhićen zahvaljujući koordinaciji europske i hrvatske obavještajne službe koje ga smatraju jednim od najopasnijih radikala i osnivača vehabijskog pokreta u Hrvatskoj.

Prema obavještajnim podacima, Plojović se tereti da je naputke dobivao iz Beča od tamošnjih radikalnih imama Muhameda Foče i Nedžada Balkana, koji su ujedno širitelji vehabijske ideologije. Poznato je kako je Plojović prema uputama Nedžada Balkana u Zagrebu 2005. formirao vehabijsku organizaciju koja je imala poveznice s vehabijama u BiH, na Sandžaku i Kosovu. Za razliku od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, radikalna vehabijska ideologija u Hrvatskoj nije zaživjela, i to zahvaljujući, prije svega, bivšem predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji Šefku Omerbašiću, koji je svojim radom i edukacijom spriječio radikalizaciju muslimana u Hrvatskoj.

Veze s vehabijama iz BiH

Njegovim putem nastavio je i današnji predsjednik Islamske zajednice muftija ef. Aziz Hasanović. Među ostalim, potvrđene su Plojovićeve veze s vehabijama u Gornjoj Maoči i drugim mjestima u BiH, a vrbovao je i pripremao ljude za odlazak na ratište u Irak i Siriju u prostorijama džamije Furkan u Novom Pazaru, gdje je Plojović bio imam. Tijekom svoje obrane Plojović nije negirao da su u džamiji Furkan boravile osobe koje su išle u Siriju, a što se tiče financiranja, rekao je da je „ta organizacija dobivala pomoć od braće, kako je naveo, i iz Srbije i iz inozemstva, ali ne za financiranje terorizma, već kako bi se oni zbog teške financijske situacije međusobno pomagali”.

Plojović je poznat i kao instruktor borilačkih vještina kojima je podučavao vehabije u selu Gornja Maoča, gdje je unovačen i Mevlid Jašarević, poznat po napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu za kojeg je ranjen. Osim Seada Plojovića, srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal podignulo je optužnicu i protiv Abida Podbićanina, Tefika Mujovića i Izudina Crnovršanina iz Novog Pazara te Ferata Kasumovića iz Beograda, koje također tereti za terorizam – financiranje, organiziranje i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku.

>>Dorin prijatelj Sead optužen za terorizam

>>Dorin tata: Dvije godine ne znam ništa o njoj... I onda čujem da je ranjena

Komentara 36

Avatar Idler 3
Idler 3
23:48 09.04.2016.

Dotičnom odmah zet državljanstvo, a ostalo po redu kak već ide...

SU
subara
23:48 09.04.2016.

Nije svaki salafist terorist,ali je svaki terorist salafist. Nije mi jasno zasto se bagri ne zabrani djelovanje,kada se tocno zna kakvi su.

KU
kupatilo
00:39 10.04.2016.

Ostrije se postavit prema takvima a ako su dobili hrvatsko drzavljanstvo onda im ga uskratiti ako to zakon dozvoljava i protjerati u drzavu rodjenja.A takodje bez suradnje svih evropskih zemalja pa takodje i Bosne Albanije Kosova i Makedonije nece biti napretka i dalje ce nevini ljudi ginuti.Zato za koje ima nepobitnih dokaza zatvoriti ih na dozivotni zatvor uz obavezan rad u kamenolomu na rucnom razbijanju kamena teskim cekicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije