Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedini obrok na dan 1100 hrvatske djece pojede u školskoj kuhinji

Za učenike iz siromašnih obitelji, kojih je najviše u Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, obroci u školi su besplatni
03. travnja 2014. u 19:45 6 komentara 1295 prikaza
školska užina
Foto: Ilustracija /Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Oko 1100 učenika osnovnih škola ili njih 0,3 posto jedini obrok tijekom dana dobije u školi, procjene su ravnatelja škola koji su mjerodavnom Ministarstvu obrazovanja dostavili podatke o prehrani učenika u školskim kuhinjama.

U organiziranoj školskoj prehrani jede gotovo 60 posto učenika, a za učenike koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji školska je prehrana besplatna. Najviše je onih kojima treba pomoć u Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Školskom prehranom najviše je djece obuhvaćeno u Krapinsko-zagorskoj županiji, čak 90,65 posto, i Zagrebu u kojem svaka škola ima kuhinju, a prehranom je obuhvaćeno oko 90 posto učenika u osnovnim školama.

Najmanje djece organiziranu prehranu koristi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, svega 9,64 posto, i u Splitsko-dalmatinskoj, tek 12,13 posto djece. Razlog je, ali samo dijelom, što u te dvije županije rijetko koja škola ima vlastitu kuhinju.

Željko Jovanović Katastrofalni rezultati Najbolji hrvatski đak lošiji od prosječnog đaka iz Kine

Na sastanku, u kojem su na inicijativu ministra obrazovanja Željka Jovanovića sudjelovali ravnatelji škola iz različitih dijelova Hrvatske, gradova i županija, Zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva rada i Ministarstva socijalne politike, upozoreno je da je u školama teško razlučiti djecu koja ne jedu jer ne žele i one koji nemaju što jesti.

– U svijetu, a ni u Hrvatskoj, uzrok pothranjenosti nije glad. Djeca nižeg socijalno-ekonomskog statusa češće su pretila jer jedu nezdravu i jeftinu visokokaloričnu hranu – upozorila je dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo. Svjetska iskustva pokazuju da je najbolja preventiva i pothranjenosti i pretilosti prehrana u školama. 

>> 'Vukovaru potrebna je pučka kuhinja'

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar tajar
  tajar:

  Ako jedini dnevni obrok pojedu ta jadna djeca u školi, što jedu vikendom, blagdanima i školskim praznicima. Jeli itko vodi računa o tome, zapitajmo Ministricu Opačić.

 • zlako:

  Nova SDP ova pravednost djecu ostavlja gladnu.To je istinski ateizam.

 • Sv Franjo:

  Kad umjesto Nestala djeca Hr,dolje na stranici bude pisalo Nestali političari Hr i kad ih desetak dnevno nestane tada če u Hrvatskoj i Svijetu biti dobro živjeti.