Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fra Vjenceslav Janjić:

'Vukovaru potrebna je pučka kuhinja'

Goran Ferbezar/PIXSELL
07.03.2014.
u 14:31

Prema službenim podacima na popisu Caritasa trenutno se nalazi 809 obitelji sa vukovarskog područja ili oko 2500 osoba među kojima je i veliki broj djece

 - Pučka kuhinja u Vukovaru je potrebna s obzirom na sve teže socijalno stanje dijela građana koji jedva preživljavaju. Nekima to možda zvuči nerealno ali mi danas u Vukovaru imamo gladnih ljudi. Mislim da bi sa osnivanjem kuhinje barem dijelom riješili jedan veliki socijalni problem, kaže ravnatelj vukovarskog Caritasa fra Vjenceslav Janjić komentirajući odluku Gradskoga vijeća da se krene sa osnivanjem pučke kuhinje.

Prema službenim podacima na popisu Caritasa trenutno se nalazi 809 obitelji sa vukovarskog područja ili oko 2500 osoba među kojima je i veliki broj djece. Janjić smatra da su posebno ugroženi samci među njima te da među socijalno ugroženima ima oko stotinjak osoba koje su danas gladne ili su na rubu gladi. Posebno zabrinjavajuće je da taj broj nije konačan s obzirom da on radi stalnih otkaza zaposlenima raste iz mjeseca u mjesec.

 - Ova odluka je prvi korak ali ako se bude ustrajalo na tome mora se voditi računa da se sve posloži kako treba da ubrzo ne dobijemo još veći problem. Projekt pučke kuhinje ne može biti projekt jedne stranke nego se u to mora uključiti i grad i sve druge institucije. Neophodno je i da se postigne dogovor između gradske uprave i nadbiskupijskog dekanata u Osijeku. Mora se voditi računa da je potrebno osigurati znatna sredstva, zaposliti ljude koji će to voditi, pronaći prostor i sve drugo, pojašnjava fra Janjić. Dodaje i kako ideja o osnivanju pučke kuhinje nije nova jer se o njoj razmišlja već desetak godina. Naime, ranije ideje o osnivanju takve ustanove nikada niti nisu ozbiljno razmatrane.

Tadašnji gradski čelnici su odmah na početku rekli kako u Vukovaru nema potrebe za pučkom kuhinjom te da grad heroj ne može imati pučku kuhinju iako je i tada bilo ljudi koji su živjeli na ivici gladi ili su već i bili gladni. U međuvremenu broj nezaposlenih u Vukovaru prešao je 3200 osoba, gospodarstvo još uvijek stalo na svoje noge dok sve veći broj mladih napušta svoj grad trbuhom za kruhom. Samo tijekom prošle godine Vukovar je napustilo 200-ak mladih osoba koje su otišle živjeti u druge dijelove Hrvatske ili pak preko granice tražeći posao i bolji život. U prva dva mjeseca tekuće godine Vukovar je napustilo još 120 mladih i većinom obrazovanih osoba. 

>> HDZ pokreće inicijativu za osnivanje pučke kuhinje u Vukovaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije