Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve dosadašnje zadržane

Uspjeh hrvatskog restorana: Objavljeno kome ide 11. Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj

Chef Bernard Korak, roditelji, sestra i voditeljica restorana Vera Korak, te brat koji s ocem vodi vinariju
Foto: Korak
1/9
15.06.2023.
u 12:11

Ovo pokazuje pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi, poručuje ministrica Nikolina Brnjac

Na hrvatskom gastro nebu zasjala je i jedanaesta Michelinova zvjezdica. Globalno najpriznatiji gastronomski vodič Michelin dodijelio ju je restoranu Korak iz Jastrebarskog. Sada se Hrvatska može pohvaliti s ukupno 11 nositelja ove prestižne oznake obzirom da su restorani Pelegrini (Šibenik),  360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja),  LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Za vlasnika novih zvjezdica u Hrvatskoj, crvene i zelene, u Michelinu kaže: “Uz sklad obiteljske tradicije i osvježavajuće revitalizacije, ovaj restoran nudi posebno ukusnu kuhinju ističući namirnice iz vlastitog vrta i pažljivo odabranih poljoprivrednika kako bi se osigurala izvrsna kvaliteta jela. Ti stručnjaci, željni dijeljenja životnih priča i ljubavi prema svojoj zemlji, nastoje ilustrirati promjenu godišnjih doba kroz svoje kulinarske kreacije. Odaberite između dvije opcije kušanja – jelo od pet ili osam sljedova – i prepustite se ovom profinjenom iskustvu, dodatno izraženom prvorazrednim prijemom i uslugom sestre kuhara”. U Koraku, pak, nemaju vremena za slavlje. Vijest o Michelinovoj zvjezdici stigla je u vrijeme ručka i najzaslužniji, chef Bernard Korak, samo kratko kaže:

- Restoran smo otvorili prije tri godine, nakon prvog lockdowna, bilo je to prilično izazovno razdoblje, ali, evo, isplatilo se. Dat ću vam sestru na telefon, ona je voditelj restorana, u kuhinji sad baš imamo puno posla - veli chef Bernard, kao da je neki običan dan. U poslu je i sestra Vera Korak, ali uspjela je izdvojiti koju minutu.

GALERIJA Jastrebarsko: Restoran Korak

Chef Bernard Korak, roditelji, sestra i voditeljica restorana Vera Korak, te brat koji s ocem vodi vinariju
1/8

- Joj, sve emocije prisutne. Malo smo u šoku i nevjerici, sretni, ali malo i u strahu... A tko ne bi bio - iskreno će Vera o velikom priznanju koje njihovom restoranu dolazi nakon nepune tri godine rada. - To je potvrda smo na dobrom putu, da imamo izvrsnu kuhinju i ono što nam je jako stalo da gosti prepoznaju i osjete, iskrenu gastro priču i lokaliteta i naše obitelji. Vjerujemo da će prva Michelinova zvjezdica u našem kraju doprinijeti cijeloj našoj vinskoj regiji, a svakako obogaćuje i gastro turističku ponudu samog Zagreba - nada se Vera.

Inače, Korak ima svega pet stolova, otvoren je od srijede do nedjelje i dolazak se mora najaviti. Cijena objeda u pet sljedova je 85 eura, a u osam sljedova 110 eura.

- Kao i svi, cijene smo cijelo vrijeme bili prisiljeni pomalo dizati zbog drugih poskupljenja i inflacije. Ali, Michelinova zvjezdica neće biti razlog za dizanje cijena - kaže Vera i otkriva da obitelj nema plan ni proširivati restoran.

Prije renovacije su mama i baka vodile restoran, a u gastronomiju se od djece prvo zaljubio chef Bernard. Korakov chef završio je građevinski fakultet, ali kuhinja mu je bila draža, a iskustvo je, među ostalim, stjecao i u slovenskom restoranu Hiža Franko s dvije Michelinove zvjezdice.

- Nova selekcija hrvatskih restorana od strane Michelina potvrđuje kako gastro scena naše zemlje iz godine u godinu napreduje i prati globalne trendove, odnosno kako Hrvatska u ovom segmentu nudi vrhunsku kvalitetu koju prepoznaju i sami inspektori Michelina. Činjenicu da Hrvatska danas ima 11 restorana s prestižnom zvjezdicom, odnosno da imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka Michelina, itekako ćemo iskoristiti u našim promotivnim aktivnostima i nastojanjima da Hrvatsku još snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju eno-gastronomsku destinaciju - komentira Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji upućuje iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

VEZANI ČLANCI:

U sklopu novog vodiča Michelina za Hrvatsku svoju su oznaku Michelin Green Star uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb) te Konoba Mate (Korčula), dok je restoranu Korak (Jastrebarsko), uz prestižnu zvjezdicu, dodijeljena i ova oznaka koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.

- Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana imaju sve veću predanost u traženju lokalnih poljoprivrednika. Bilo da je riječ o restoranima s Michelinovom zvjezdicom ili Bib Gourmand oznakom, uvažavanje kvalitetnih namirnica je prioritet jer naši timovi teže kvalitetnim gastronomskim iskustvima - ističe Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin, nadodavši kako je Hrvatska primjer istinske osjetljivosti prema održivosti te ekološkim kulinarskim praksama.

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još tri restorana, odnosno restorane pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 14 restorana s ovom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

- Novi Michelinov pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi i predstavlja najbolju pozivnicu brojnim turistima koji žele uživati u posjetu Hrvatskoj upravo zahvaljujući elementima mediteranske i srednjoeuropske kulinarske tradicije, odličnim autohtonim sastojcima, a posebno kreativnosti i strasti hrvatskih chefova. Stoga i u našoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine razvoj eno-gastro turizma zauzima važno i posebno mjesto. Uvrštenje u svjetski relevantne gastronomske vodiče poput Michelina priznanje je i značajan poticaj svima koji rade na unaprjeđenju raznovrsnosti hrvatske gastronomije te od srca čestitam svima koji su ove godine osvojili svoje zvjezdice. Vjerujem da će svaki novi Michelinov vodič uključivati nove hrvatske chefove, jer oni to zasigurno zaslužuju - poručuje ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

VIDEO Druga od ukupno šest brodica Hitne usidrena u Zadru: 'Možemo biti ponosni na naša postignuća'

Komentara 14

DU
Deleted user
01:01 16.06.2023.

Pa Slovenci nas i tu debelo šišaju, kao i u ekonomiji a mi kao neka turistička velesila....a dobar dio ljudi ne može si priuštiti ni ljetovanje, kamoli restorane sa Michelinovm zvjezdicana, za njih je vrh Gavrilovićev Mcdonalds i njuhovi bezvez k burgerčići...

MI
mirkomirko4
16:26 15.06.2023.

365... lupeta gluposti!!!

ŠV
Švapski
14:00 15.06.2023.

365dias ... ali u restorane koje si može priuštiti 20% stanovništva a ne 0,2%! Potpuno eraticna rasprava za ovu drzavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije