Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na sunčanoj strani

Jedan od najvećih solarnih potencijala u Europi: Evo kako možete zaštititi domaćinstvo od drastičnog povećanja cijena

Shutterstock
11.10.2023.
u 09:37

Ulaganje u solarnu energiju siguran je i održiv način proizvodnje, dok je korištenje prirodnih izvora u skladu s ekološkim standardima. U proteklih nekoliko desetljeća sve je veći fokus na očuvanju i zaštiti okoliša stoga se sve češće promiče korištenje obnovljivih izvora energije. Solarna energija pak ima velik potencijal za iskorištavanje u svim dijelovima svijeta, od ekvatora pa do Skandinavije.

Hrvatska ima jedan od najvećih solarnih potencijala u Europi. Sunca ima i više nego dovoljno, a obnovljivi izvori energije tema su brojnih rasprava. No gdje je zapelo? Prema podacima, Hrvatska je tek na 26. mjestu u Europskoj Uniji po korištenju sunčeve energije, što nije dobar podatak s obzirom na solarni potencijal naše zemlje.

Vlastita solarna elektrana jedan je od najboljih mogućih ulaganja budući da smo svjedoci energetskih kriza koje izravno udaraju na naš kućni proračun. S rastom cijena energenata, ulaganje u vlastitu solarnu elektranu postalo je još isplativije kako bi se kućanstva proizvodnjom solarne energije iz obnovljivih izvora zaštitila od drastičnog povećanja cijena. K tomu, prednost ovog ulaganja jest i dugoročnost budući da je životni vijek jedne solarne elektrane oko 25 godina, a solarni paneli čine kuću energetski neovisnijom, što ujedno povećava vrijednost nekretnine.

Solarni potencijal visok je za područje cijele Hrvatske, čak i do 50% veći od europskog prosjeka, a ovisi o tome gdje se nalazi nekretnina na koju je postavljena solarna elektrana. Dakle, ulaganje u solarnu energiju siguran je i održiv način proizvodnje, dok je korištenje prirodnih izvora u skladu s ekološkim standardima.

Foto: Shutterstock

Iako je pretpostavka da solarni paneli funkcioniraju samo kada imaju izravnu sunčevu svjetlost, znatnu količinu energije mogu proizvesti i tijekom oblačnih dana, ali i zimske sezone stoga je klima u Hrvatskoj idealna za njihov optimalan rad.

A kako bi se povećalo razumijevanje o društvenoj i okolišnoj vrijednosti solarne energije, otvoreno je treće izdanje nagradnog natječaja „2030. je danas“, koji organiziraju Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Raiffeisenbak u Hrvatskoj s temom natječaja „sunčani gradovi“ koji će do 20. listopada biti otvoren za prijave na internetskoj stranici ZEZ-ovog neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana „Na sunčanoj strani“. Glavna nagrada natječaja je 10 puta po 2.500 EUR sufinanciranja solarne elektrane. Prijavitelji tekstom i fotografijom trebaju podijeliti svoju viziju „sunčanoga grada“, pokazati kako u njemu žive i objasniti koje su razlike živjeti u takvom gradu s obzirom na život u gradu koji se primarno oslanja na fosilna goriva. Uz to, za sudjelovanje je potrebno izraditi glavni projekt solarne elektrane, za čiju izradu se također moguće obratiti ZEZ-ovom servisu Na sunčanoj strani.

Male solarne elektrane u kućnom budžetu na godišnjoj razini mogu uštedjeti i do 85% novca koji odlazi na račune za struju dok se ulaganje u solarnu elektranu isplati već za šest do osam godina. Cilj projekta je potaknuti veće korištenje solarne energije u Hrvatskoj, koja je zajedno s ostalim zemljama EU na putu prema zelenoj tranziciji, odnosno prelasku na održive izvore energije, a uz to ima i geografsko-klimatske preduvjete da postigne potpunu energetsku neovisnost.

Sadržaj donosimo u suradnji s RBA Hrvatska. 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije