Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odnos zaoštren

Jača neprijateljstvo: Je li Ustavni sud prekoračio ovlasti

Jasna Omejec
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
29.11.2013.
u 07:41

Ustavotvorac je Sabor, a ispada da ustavni suci nadziru – ustavotvorca

Odnos između Sabora i Ustavnog suda toliko je zaoštren i ispolitiziran da se stvara dojam kao da se vodi bitka između vlasti i oporbe (gdje premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović personificira vlast, a predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec oporbu), a ne između Sabora kao zakonodavnog tijela i Ustavnog suda kao “četvrte vlasti”, kontrolora svih triju vlasti. U mjesec dana Ustavni sud triput se oglasio i korigirao poteze i odluke Sabora, a ustavni su suci izabrali forme koje izlaze iz okvira njihova uobičajenog postupanja.

Ni u bivšem režimu

Dio političara iz vladajuće strukture smatra da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti i debelo zagazio u područje nadležnosti Sabora. Posebno to tvrde u odnosu na “izvješće” u kojem ustavni suci kažu da je javna rasprava bitan dio procedure izmjene Ustava, a njenom se kratkoćom dovodi u pitanje vladavina prava. Ustavni sud se, tvrde, upleo u proceduru donošenja Ustava koja je u isključivoj nadležnosti Sabora. Sabor je ustavotvorac, pa ispada da ustavni suci nadziru ustavotvorca – argumentira se u vladajućem taboru.

Ustavni stručnjak dr. Branko Smerdel tvrdi drukčije.

– Ustavni sud je čuvar Ustava, i izvršna vlast se treba pridržavati njegovih instrukcija. Suprotstavljanje tome znači suprotstavljanje Ustavu i rušenje poretka – kaže dr. Smerdel napominjući da je Ustavni sud pozvan tumačiti Ustav te smisao njegovih odredbi. Kaže da su ti iskoraci dobri jer se ustavni suci ne trebaju držati gramatičkog tumačenja zakona i Ustava. Posebno su dobri, nastavlja dr. Smerdel, jer “ni jedna izvršna vlast nije bila toliko uporna u podcjenjivanju Ustava i Ustavnog suda”.

– Vidio sam svašta, ali nikada nisam čuo za tajnu javnu raspravu kakva se odvija sada o izmjeni Ustava. Ni u bivšem režimu se to nije radilo – kaže dr. Smerdel.

Predsjednika Odbora za Ustav Peđu Grbina (SDP), koji kratku raspravu o izmjeni Ustava pravda potrebom njegove hitne izmjene, uspoređuje s lopovom koji bi krađu pravdao hitnom potrebom za novcem.

Treba smiriti napetosti

Bivši sudac Ustavnog suda kaže da su ustavni suci pretjerali iako, pravno gledano, nisu prekoračili ovlasti.

– U Ustavu ne piše koliko treba trajati javna rasprava za izmjenu Ustava, a ako su se upustili u tumačenje je li rok za raspravu koji je odredio Sabor prekratak, onda to predstavlja supremaciju Ustavnog suda – kaže upozoravajući da je Ustavni sud, koliko pravna, toliko i politička institucija. Učestalim intervencijama Ustavni sud se, kaže, izravno upleo u donošenje političkih odluka. Nije sporno, nastavlja, kada Ustavni sud ukine zakon, ali se to ne radi u postupku njegova donošenja.

Dr. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti smatra da su intervencije Ustavnog suda dobre i misli da bi trebale biti češće. Kaže da glavna oporbena stranka dovodi u pitanje temeljni konsenzus i da u takvoj situaciji jača važnost Ustavnog suda. Posebno važnim drži upozorenje Ustavnog suda na nedopustivo kratak rok za javnu raspravu o izmjeni Ustava. Nezavisni zastupnik i istaknuti pravnik Josip Kregar kaže da treba smiriti napetosti između Sabora i Ustavnog suda.

Komentara 86

MI
Milbon
10:57 29.11.2013.

Kada autorica napiše da je Josip Kregar istaknuti pravnik, znam koliko je sati. Samo je molim da u buduće takvo nešto stavi na početku teksta, da ne moram uopće čitati ove bedastoće.

DU
Deleted user
08:03 29.11.2013.

Ustavni sud jedini je legitimni nadzornik nad Saborom. To je i smisao Ustavnog suda. Hvala Bogu da je to tako, jer inače bi hrvatski narod u još strašnijem obliku zorno dobio prezentirano što je samovolja vladajućih koji se stalno pozivaju "na sprovođenje zakona" a sustavno zakone krši i ne uzima u obzir Ustav Republike Hrvatske. Najjednostavnije je pak Ustavni sud proglasiti "krivcem" za nesposobnost vladajućih. Ustavni sud čini sve što je u njegovoj moći i ovlastima kako bi spriječio protuustavno djelovanje milanovića i njegovih "domokrata za region". U jednoj civiliziranoj vladi sva bi zvona zvonila kada bi Ustavni sud tako često osporio odluke vlasti. No kad nas pak izgleda idu "ure nešto drugačije" od normalnosti koja vlada u civiliziranom političkom svijetu. I te kako je važna uloga Ustavnog suda pogotvo kada se na silu pokuša promijeniti Ustav s samo jednom jedinom namjerom. Zaštiti udbaške zločince koji su u ime komunističke partije ubijali neistomišljenike. Narod više nije glup kako to neki smatraju pa vrlo jasno vidi da se Ustavni sud ne bori protiv vlasti nego se bori protiv uvođenja jednoumlja i bori se protiv donošenja zakona koji samo malom dijelu društva koristi za prikrivanje zločina iz prošlosti. Do sada je, mojeg mišljenja, Ustavni sud intervenirao svaki puta kada je bilo potrebno u cilju zaštite ustavnosti Republike Hrvatske. Da se pak to stavlja pod upitnik još jasnije pokazuje koje su to strukture i u medijima i u vlasti i koje su njihove namjere. Ja namjere vidim u rušenju ustavnog poretka Republike Hrvatske.

CE
cenzura
07:54 29.11.2013.

Ustavni sud nije korigirao i poništio odluke Sabora već nezakonite i nebulozne odluke ili ideje Zorana Milanovića i njegovog "ustavnog stručnjaka" Peđe Grbina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije