Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oko granice

Je li Sud EU zaključio da se arbitražna odluka mora izvršiti?

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.01.2020.
u 11:55

Sud je utvrdio da povrede prava Unije koje je istaknula Slovenija ili proizlaze iz navodne povrede od Hrvatske obveza iz Sporazuma o arbitraži i arbitražne odluke ili se temelje na pretpostavci prema kojoj je kopnena i morska granica između tih dviju država članica utvrđena tom arbitražnom odlukom

Na kraju priopćenja za medije o presudi kojom se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Sud EU u jednoj rečenici spominje kako su, u skladu sa Sporazumom, mjere za provedbu arbitražne odluke obvezne poduzeti stranke tog sporazuma.

– Naposljetku, Sud je, podsjećajući na to da je, u skladu s međunarodnim pravom, nadležnost zemljopisnog određivanja njihovih granica pridržana državama članicama, kao i na okolnost da su, u skladu sa Sporazumom o arbitraži, mjere potrebne za provedbu arbitražne odluke obvezne poduzeti stranke tog sporazuma, zaključio da u sklopu ove tužbe nije ovlašten ispitivati pitanje dosega i granica državnih područja Hrvatske i Slovenije, izravno primjenjujući granicu utvrđenu arbitražnom odlukom, a kako bi provjerio postojanje predmetnih povreda prava Unije – navodi se u priopćenju Suda EU.

Na temelju ove rečenice slovenski mediji i političari zaključuju kako je Sud EU, iako je odbio slovensku tužbu, presudio da Slovenija i Hrvatska moraju učiniti sve za izvršenje arbitražne odluke, iako se u toj rečenici samo navodi da su, u skladu s arbitražnim sporazumom, mjere za provedbu arbitražne odluke obvezne poduzeti stranke tog sporazuma, a ne i da Sud obvezuje Hrvatsku i Sloveniju na provedbu arbitražne odluke. Očito je, međutim, da će ovu rečenicu u sljedećim danima Ljubljana tumačiti u skladu sa svojim političkim potrebama.

Sud je utvrdio da povrede prava Unije koje je istaknula Slovenija ili proizlaze iz navodne povrede od Hrvatske obveza iz Sporazuma o arbitraži i arbitražne odluke ili se temelje na pretpostavci prema kojoj je kopnena i morska granica između tih dviju država članica utvrđena tom arbitražnom odlukom. Ističući da je u ovom predmetu arbitražnu odluku donio međunarodni sud uspostavljen na temelju bilateralnog arbitražnog sporazuma uređenog međunarodnim pravom, čiji predmet ne potpada pod područja nadležnosti Unije i kojeg Unija nije stranka, Sud EU naglašava da ni Sporazum o arbitraži ni arbitražna odluka nisu sastavni dijelovi prava Unije.

U tom je okviru precizirao da se spominjanje arbitraže u jednoj odredbi sporazuma o pristupanju Hrvatske ne može tumačiti tako da se time u pravo Unije uključuju međunarodne obveze koje su dvije države članice preuzele u okviru Sporazuma o arbitraži. Zato je Sud EU zaključio da su u ovom predmetu istaknute povrede prava Unije akcesorne u odnosu na navodnu povredu od Hrvatske obveza koje proizlaze iz predmetnog bilateralnog sporazuma.

Kako tužba podnesena na temelju članka 259. europskog ugovora za predmet može imati samo nepoštovanje obveza koje proizlaze iz prava Unije, sud EU presudio je da nije nadležan odlučivati o povredi obveza koje proizlaze iz Sporazuma o arbitraži i arbitražne odluke.

Video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
13:09 31.01.2020.

Zanimljivo kako to iščitavaju v novinari večernjeg lista. Po njima, Hrvatska je ovim priopćenjem da sud nije nadležan, izgubila spor sa Slovenijom. Pa ljudi moji, do kada?

DU
Deleted user
12:05 31.01.2020.

Sud se proglasio nenadležnim, a što stoji u nekom dobrohotnom usmjeravanju prema mirnom rješenju spora - to je samo usputna formulacija. Ukratko, one prave sudske "batine" tu nema i to je ad acta!

Avatar jeremija1
jeremija1
12:05 31.01.2020.

Piše da sud nije nadležan, tak da me uopće ne zanima kaj on to dalje preporuča. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije