Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponavlja se suđenje

Je li Štela bio žrtva zavjere državnog vrha kako bi ga se izručilo Haagu?

Vinko Martinović Štela
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.12.2014.
u 18:00

Na ponovljenom suđenju moraju se pažljivije proučiti Tuđmanovi transkripti iz 1997. u kojima državni vrh razgovara o uhićenju Štele

        Vinko Martinović Štela (51) ponovno će sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda, i to nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu u postupku kojem se Štela teretio za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru. Oslobađajuću presudu u ožujku 2013. godine donijelo je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Tomislava Juriše smatrajući da, osim iskaza Đine Zekana, nema dokaza da je Štela ubojstvo i počinio.

Razgovori s Tuđmanom

Stoga je sudsko vijeće zbog nedostatka dokaza oslobodilo Štelu, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo odredivši novo suđenje, i to pred izmijenjenim sudskim vijećem. Usto, viši je sud naložio da se u novom postupku, uza sve ranije provedene dokaze, moraju provesti i neki koji nisu provedeni, poput čitanja pravomoćne presude kojom je Štelin supočinitelj Dragan Raspudić bio osuđen na 10 godina zatvora. Nadalje, s obzirom na to da je Štelina obrana tijekom postupka isticala da se Štela na optuženičkoj klupi zbog ubojstva Jasmine Đukić našao u sklopu zavjere koju su provele državne strukture kako bi ga izručile Haagu te da je riječ o iskonstruiranom sudskom postupku, viši je sud nižem sudu naložio da posebno provjeri te tvrdnje.

To se posebno odnosi na transkripte snimljenih razgovora iz ureda predsjednika dr. Franje Tuđmana od 3. ožujka 1997 godine.Te je transkripte obrana tijekom prethodnog suđenja priložila u spis navodeći da je riječ o razgovorima između Franje i Miroslava Tuđmana, Ivana Penića, Gojka Šuška i Ivića Pašalića. Oni razgovaraju o uhićenju Štele radi izručenja Haagu, a obrana je navodila da je iz tih razgovora jasno da je tadašnji državni vrh pošto poto htio Štelu izručiti Haagu jer se iz razgovora razaznavalo da se protiv Štele ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini nije vodio nikakav postupak. Prema uputi Vrhovnog suda, vijeće koje u ponovljenom postupku bude sudilo Šteli morat će više pažnje posvetiti tim transkriptima, koji su inače bili tajni, a oznaku tajnosti s njih je skinula vlada Jadranke Kosor. Isto tako, po potrebi će se saslušati akteri tog sastanka, a osim njih, na ponovljenom suđenju će se morati pažljivije ispitati i Štelini alibi-svjedoci, koji su iskazivali navlas isto, ali i Đino Zekan, koji je dao više međusobno različitih iskaza.

Ubojstvo u Mostaru

Inače, prema optužnici, Jasmina Đukić ubijena je u stanu u Mostaru, a Štelu se tereti da je s Krešom Vladićem (koji se tada zvao Azer Kajan) te Draganom Raspudićem došao u stan Jasmine Đukić u Mostaru s namjerom da je ubiju.Štela ju je, navodilo se u optužnici, zgrabio za kosu, dok je Raspudić u nju ispalio jedan hitac. Ona je pala, a Štela je u nju dok je ležala na podu pucao iz pištolja, ispalivši u nju dva hica. Potom je Štela naredio Vladiću da joj puca u glavu iz automatske puške, što je on i učinio. Zbog tog ubojstva Štela je 1998. godine bio osuđen na osam godina zatvora, no presudu je ukinuo Vrhovni sud pet dana prije no što je on u kolovozu 1999. uhićen i izručen Haagu.Tamo je osuđen na 18 godina zatvora, a iz Haaga je izašao u siječnju 2012. godine nakon dvije trećine odslužene kazne. U ožujku 2012. godine uhićen je prema tjeralici kod Metkovića, nakon čega je jedno vrijeme bio u pritvoru.     

>> Vinko Martinović Štela uhićen na granici s BiH

Komentara 4

JH
Jasna Horvat
18:33 08.12.2014.

Županijski sud u Zagrebu bi se mrtav hladan mogao preimenovati u Leteći cirkus Montya Pythona.

AN
Andreeejjj
19:41 10.12.2014.

Štela uvjek bio i ostao smeče, običan taksista prije rata, dobio oružje i ubijao kako mu bio čejf. Tu jadnicu Jasminu ubio je kao psa zbog stana, kojeg joj je ukrao!

SO
Soljženicin
18:39 08.12.2014.

On je već postao Leteći cirkus sa sjedištem u ZGB, samo je problem što mi plaćamo te gluparije i gadosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije