Naslovnica Vijesti Hrvatska

Je li moguća pomirba u Vukovaru? Analiziramo koji su preduvjeti za suživot Hrvata i Srba

Svaka komemoracija treba podsjetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali i otvoriti stranice prema budućnosti, stranice pomirbe, suživota
20. studenoga 2018. u 12:35 106 komentara 8668 prikaza
Vukovar
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Glasnije no proteklih godina državni je vrh iz vukovarske Kolone sjećanja pozvao na pomirbu.

Egidije Živković MARINKO JURASIĆ Iskreni Hrvat iz Austrije na Ovčari očitao lekciju političarima i medijima

- Svaka komemoracija treba prije svega podsjetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali i otvoriti stranice prema budućnosti, stranice pomirbe, suživota - poručio je premijer Andrej Plenković, a slični tonovi čuli su se i s oltara.

GALERIJA Pogledajte veliku galeriju iz Vukovara

Vukovar
1 / 44
Nekoliko desetaka tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar iz cijele Hrvatske i inozemstva dostojanstveno prolazi u koloni sjećanja ulicama toga grada od vukovarske bolnice u kojoj je održana svečanost do Memorijalnog groblja.

- Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristova praštanja i pomirenja - kazao je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.

Je li uistinu sazrelo vrijeme za pomirbu, je li realno u skorijoj budućnosti očekivati oprost obitelji žrtava, što ga zazivaju jednodnevni gosti Vukovara, ili o tome treba ipak pitati one čije rane još nisu zacijelile? I koji su preduvjeti za moguću pomirbu?

Memorijalno groblje u Vukovaru Kolona sjećanja Mons. Živković: Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja

'Nisu svi Srbi krivi'

- Nitko nije protiv pomirbe, svima bi to odgovaralo, ali ne pod ovim uvjetima koje sada imamo. Preduvjet je da Srbi već jednom počnu govoriti istinu, da kažu gdje su nestali branitelji i civili, da se prestane s čuvanjem ratnih zločinaca koji se ne isporučuju. Puta prema pomirbi ne može biti s odvojenim školama, s odvojenim vrtićima. Budemo li razdvajali djecu i učili ih različitoj povijesti, pomirba će ići vrlo teško - kaže Tomislav Josić, savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika.

Simbol patnje Vukovara: Vodotoranj od razaranja do obnove

- Nisu svi Srbi krivi, to je jasno kao dan, ali krivci se moraju maknuti i onda se na pomirbi može raditi s normalnim ljudima kojima ni u ono vrijeme kao i danas ne odgovara živjeti ovako, kao taoci loše politike - kaže Josić dodajući da pomirbe ne može biti ni bez procesuiranja ratnih zločina.

- Od samog početka politika je radila da ne bude pomirbe, a sada pričaju o pomirbi. Politika koja je razdvojila sada želi pomiriti. Da se to nije dogodilo, vjerojatno bi bila puno bolja situacija. No oni su to svjesno i namjerno napravili. Treba imati volje sa svih strana, a ja nisam siguran da je ima. Lako je iz Zagreba govoriti o pomirbi u Vukovaru. Sve su to prazne priče, koje imaju malo veze s realnošću i nisam siguran da ni službeni Zagreb ni službeni Beograd žele do rješenja - zaključio je Tomislav Josić.

Izvještaj Siniše Glavaševića Tužna obljetnica VIDEO Pogledajte posljednji izvještaj Siniše Glavaševića poslan iz Vukovara

I Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, mišljenja je da su takve poruke svakako dobrodošle.

- Međutim, one su uglavnom prigodna tipa, salonskog karaktera i na njima sve počinje i završava. Potrebno je puno više od toga. Što se tiče kolone, propuštena je prilika što se tiče suživota jer dok se god ne raščisti situacija sa žrtvama iz redova srpske zajednice i s periodom prijeratnih događanja i stradanja Srba, u krajnjoj liniji s odnosom hrvatske države prema Srbima u tom razdoblju, dotad ne možemo očekivati istinski suživot na prostoru Vukovara. Preduvjet za istinsku pomirbu bilo bi uključivanje Srba u protokol obilježavanja Dana sjećanja - kaže Milaković dodajući da je prilika propuštena i na nedavnom prosvjedu gdje je, kako smatra, trebalo biti mjesta i za ispovijesti obitelji srpskih civilnih žrtava.

Mnogi su uoči Dana sjećanja upozoravali i da Vukovar ne može živjeti samo od sjećanja i da je preduvjet za normalizaciju i snažan gospodarski zamah. A sudeći po službenim podacima Fine za 2017., stvari na tom području ipak se kreću nabolje. Po Fininu izvješću, izvoz iz Vukovarsko-srijemske županije lani je rastao za čak 190 posto. Na području županije poslovalo je 1887 poduzetnika, 1387 ih je ostvarilo dobit, a s gubitkom je poslovalo njih 500. Rasla je i zaposlenost, i to za 6 posto, a najveći napredak ostvaren je upravo u Vukovaru.

Jozefina Lada Novi život nakon rata Jozefina Lada: Tražim muža i oca i nikada se neću vratiti u Vukovar

Nesreća za vlastiti probitak

- Mislim da smo došli do dna i da sada možemo samo prema gore - komentira Đuro Bamburać, vlasnik Planum-gradnje, tvrtke koja obnavlja vukovarski Vodotoranj.

Bamburać kaže kako Vukovar pati od problema s kojima se suočavaju i drugi krajevi Hrvatske, samo su oni ovdje izraženiji zbog političke situacije, čije je rješavanje, kaže, preduvjet za opstanak života i rada u Vukovaru. Njegova je tvrtka gradila i multikulturalnu školu, koju je financirala norveška vlada, ali projekt je propao jer roditelji nisu htjeli slati djecu u mješovite razrede.

Memorijalno groblje u Vukovaru branimir bradarić Vukovar polako umire, Vukovarci odlaze trbuhom za kruhom

- Ključno je upravo da se taj politički dio smiri, da se svi usmjerimo prema budućnosti. U tom smislu problem je što neki nesreću Vukovara iskorištavaju za vlastiti probitak i spremni su za nekoliko postotaka više na izborima poticati te podjele, što je neodgovorno - poručuje Bamburać.

Vukovar nekad i sad

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar bodavica
  bodavica:

  to je zauvijek nemoguće i ovakvih glupih članaka je više dosta!!!!

 • bakulušić:

  Jedini preduvjet je da Srbi moraju priznati Hrvatsku kao svoju domovinu i to pokazati u svakodnevnom životu. Pa i na taj način da pokažu gdje su kosti nestalih. Svoje srpstvo neka njeguju kao što svoje hrvatstvo njeguju Hrvati u Austriji ... prikaži još! ili Italiji. Sve drugo je ludost.

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Pomirba je kad se radi o dvije ravnopravne strane, koje sagriješiše podjednako, iako je i to samo teorija. Ovdje pomirba tehnički nije moguća, jer se radi o agresorima, čitaj Srbima, i , Hrvatima kao žrtvi koji bi se agresoru trebali ... prikaži još!i možda ispričavati jer nisu biti dovoljno tlačeni? Ove udbaške teze treba i silom rušiti, jer ne daju Hrvatima da budu samostalan narod. Moj susjed bio moj susjed do rata. Odjednom se uzjogunio, napustio kuću i otišao u Krajinu ratovati protiv Hrvata, on i 3 njegova sina. Ništa mu nije falilo tu, nitko ga nije dirao. Zaslijepila ga težnja da u mojoj zemlji stvara neku drugu zemlju. I prošao je kako je prošao, sad sva četvorica pod zemljom snivaju veliku srbiju. A samo je trebao reći da je ovo njegova zemlja, ništa više. E moj komšija., tako ti je to kad tražišp kruha preko pogače.