Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Je li davnija 1991. ili 1941.?

21.03.2007.
u 16:38

Britansko pravosuđe doživjelo je još jednu veliku sramotu, a Hrvati se opetovano mogu zapitati kakvu to politiku vodi Velika Britanija prema nama ili kakvu je vodila svih ovih godina. Sramotno je, naime, obrazloženje britanskog suca kojim je odbio hrvatski zahtjev za izručenje Milana Španovića, u nas osuđenog za ratni zločin.

Sudac drži da su zločini za koje ga se tereti počinjeni davno i da se može sumnjati u pošteno suđenje te da su se zločini dogodili u građanskome ratu što, po njemu, nužno znači da bi dokaze bilo teško pronaći ili rekonstruirati!

To "davno" dogodilo se 1991. godine, znači prije 16 godina, a Španović je optužen za mučenje i ubijanje civila, pljačkanje i palež na početku srpske pobune u Hrvatskoj. Sucu ništa to ne vrijedi, nego čak hvali Španovića da je sad uzoran britanski građanin. Naravno da mora biti uzoran kako bi ondje i ostao jer ga, u suprotnom, čeka hrvatski sud.

O pojmu građanskog rata ne treba niti trošiti riječi jer, očito, sucu nisu poznate osnovne povijesne činjenice ili on za njih jednostavno ne želi čuti. Ali što bi na njegovo obrazloženje o davno počinjenim zločinima rekao, primjerice, Effraim Zuroff, koji je pokrenuo akciju "Posljednja prilika" kako bi polovio još što više živućih nacista ili pripadnika poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata?! A tek Simon Wiesenthal?

Najkraće rečeno, ovo je najobičnija sprdačina s pravom, a onda i s pravdom. Pitanje je samo, čime je to Španović zadužio Britance da ga tako štite, pa čak živi i u državnom stanu? Test će biti žalbeno ročište. Nakon njega sve će biti bistrije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije