Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subotica

Jasna Vojnić nova predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji

Jasna Vojnić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
04.12.2018.
u 23:15

"Vijeće mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje“, poručila je

Psihologinja iz Subotice Jasna Vojnić izabrana je za predsjednicu Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) na konstitutivnoj sjednici toga zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji koja je održana u utorak navečer u Subotici.

Ona je najavila da će "HNV ravnomjerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina“, te da će biti „spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama u Srbiji“.

"Vijeće mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje“, poručila je ona, i dodala da će ulaganje u obrazovanje biti među njezinim prioritetima, ali da ni područja kulture, informiranja i službene uporabe jezika neće biti zanemarena.

Jasna Vojnić peta je predsjednica HNV-a od njegova utemeljenja 2002. i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji.

Na čelnu dužnost dolazi s pozicije savjetnice bivšega predsjednika HNV-a zadužene za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja.

U radu konstitutivne sjednice sudjelovalo je svih 29 vijećnika iz cijele Vojvodine.

Svi su izabrani s izborne liste „Hrvati zajedno“ koju je tijekom kampanje predvodio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota koji je prisustvovao konstitutivnoj sjednici, čestitao je na izboru novoga vodstva.

„Vjerujem da će budući HNV moći napraviti jedan novi iskorak prvenstveno imajući u vidu europske fondove, IPA fondove, suradnju Zagreba i Beograda, prekograničnu suradnju … sve su to veliki izazovi“, rekao je Bakota.

HNV je zastupničko tijelo oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe materinskog jezika, i financira se uglavnom iz proračuna Republike Srbije. 

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 8

DI
Direkt
23:51 04.12.2018.

Iz proračuna Srbije? I nitko ne vrišti tamo?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:53 04.12.2018.

opet vijesti iz Srbije.

HZ
hrvati-za-dom-spremni
00:33 05.12.2018.

ma ima nasi sedamdeset put vise ali se nesmu izjasnit te i oni tkoi su se prodali za fotelu pogledaj samo po prezimenim a i imenimmbicevam jasno kao danenimmbicevam jasno kao dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije