Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

'Spor oko Bunjevaca mogao bi dovesti do novih tenzija i animoziteta'

Bunjevci
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
07.02.2018.
u 11:36

To bi značilo i nastavak miješanja vlasti u identitetski spor, u kojem međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtijevaju zadržavanje stroge neutralnosti, poručuje Slaven Bačić

Nakon prošlotjedne najave kako će Skupština Vojvodine uskoro proglasiti nevažećim akt iz 1945. godine kojim se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić obratio se otvorenim pismom predsjedniku Pokrajinske Vlade Vojvodine Igoru Miroviću te predsjedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Istvánu Pásztoru.

U pismu se navodi kako se po dopisu iz 1945. godine ne postupa već pola stoljeća kao i da su se još na popisu stanovništva 1971. godine skoro 15.000 osoba izjasnili kao Bunjevci. Navodi i kako je danas nacionalno izjašnjavanje u Republici Srbiji potpuno slobodno te se dio Bunjevaca, njih 16.700, tako i izjasnio na posljednjem popisu stanovništva.

1/0

Međutim, ne manji broj bačkih Bunjevaca istodobno se nacionalno osjeća i izjašnjava Hrvatima, što ilustrira i činjenica da su polovica članova Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji upravo bunjevački Hrvati, među kojima sam i dolje potpisani. Predmetna politička inicijativa ima jasnu dnevno-političku svrhu, a njezino prihvaćanje ne samo da ne bi imalo nikakve praktične posljedice za manjinska prava, već bi moglo dovesti do novih tenzija i animoziteta između zajednice Bunjevaca koji se ne osjećaju Hrvatima te hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Time bi se ne samo nepotrebno dodatno opteretili srpsko-hrvatski odnosi uopće, osobito u svjetlu skoroga posjeta predsjednika Vučića Republici Hrvatskoj, već bi to značilo i nastavak miješanja vlasti u identitetski spor, u kojem međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtijevaju zadržavanje stroge neutralnosti. Dapače, usvajanje ove inicijative moglo bi rezultirati da se pred pokrajinskom skupštinom i vladom pojave neusporedivo ozbiljnije inicijative za doista kontroverzne poslijeratne odluke, navodi Bačić.

Komentara 1

IB
ibiza
17:48 07.02.2018.

pa neka se izjasnjuju kako hoce ,ja sam rekao vrijeme cini svoje ,i to je to ..Pa mi u Hrvatskoj imamo isto 30.000 praoslavaca koji se ijasnjavaju Hrvatima i to je to a mozda su Srbi porijelklom ili makedonci ili crnogirci zato ako neko zeli biti nest drugo neka....sretno mu bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije