Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukom pisana pjesma

Jasem Mohamed (12): O zemljo okrutna, što se dogodilo da su ta djeca tako stradala?

Djeca iz Iraka i Sirije
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/3
29.03.2019.
u 21:45

Jasem je imao samo četiri godine kada je, igrajući nogomet sa svojim prijateljima, naišao na minu. Poput svakog radoznalog dječačića, počeo se igrati s minom koja je eksplodirala i dječaka obilježila za cijeli život. Ostao je bez desne podlaktice i bez oka, a cijelo lice i tijelo puno mu je ožiljaka od gelera

Kada nas je cvijet ugledao ovako unakažene, tužnim glasom upitao je zemlju: O zemljo okrutna, što se dogodilo da su ta djeca tako stradala i moraju čitav život patiti?“ Ove je stihove napisao 12-godišnji irački dječak Jasem Mohamed, jedan je među tisućama iračke djece koja su nastradala od mina u Iraku te jedno od dvadesetero djece koja su iz Iraka u Hrvatskoj boravila u kolovozu 2017.

A njegova pjesma kaže dalje:

Zašto si zemljo žedna dječje krvi?

„O, cvijete, otvori nam vrata škole!

Kada nam je otvorio vrata škole, cvijet je tužnim glasom upitao zemlju:

O zemljo, zašto si žedna dječje krvi? Znam da nema dovoljno vode, jer i ja osjećam tu sušu i visoku temperaturu. Ja ih lijepo pogledam i oni mi naliju vodu. O zemljo, molim te, lijepo gledaj na tu djecu da i tebe polijevaju i neće biti potrebna više dječja krv.“

Ti stihovi, napisani rukom na arapskom jeziku, i danas stoje u prostorijama udruge Hrvatska pomaže, na čijem je čelu Đurđa Adlešič, koja u suradnji sa Styria Media Groupom, pomaže djeci diljem svijeta.

Jasem je imao samo četiri godine kada je, igrajući nogomet sa svojim prijateljima, naišao na minu. Poput svakog radoznalog dječačića, počeo se igrati s minom koja je eksplodirala i dječaka obilježila za cijeli život. Ostao je bez desne podlaktice i bez oka, a cijelo lice i tijelo puno mu je ožiljaka od gelera. Slična je i sudbina Hora Haidara, najmlađeg stradalog iračkog dječaka koji je bio gost Hrvatske sa samo šest godina. Zajedno s 20-ero druge djece boravio je u ljetovalištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. On je stradao s tri godine, u blizini grada Basre, kada je s roditeljima tjerao ovce te ušao u minsko polje. Igrajući se s minom, izgubio lijevu ruku.

Kao i dječacima cijelog svijeta i malim Iračanima najbolja je zabava – nogomet
Foto: Ljiljana Haidar Diab

Irak će mine čistiti 50 godina

U Iraku gotovo svaki dan od zaostalih mina strada velik broj djece. Tamo ni jedno mjesto nije sigurno, jer Irak je u ratu još od davne 1980. Irak je zemlja koja, prema izvještaju UN-a, ima najviše zaostalih i svježih mina u svijetu. Procjenjuje se da ih je više od 30 milijuna, a potiču iz još davnog iransko-iračkog rata (1980. – 1988.), iz iračkog zauzimanja Kuvajta (1990./91.), a posijane su i nakon ulaska trupa SAD-a u Irak 2003. Mine i UXO predstavljaju problem na sjeveru, duž granice između Iraka i Irana, i diljem središnjeg i južnog dijela zemlje.

Čišćenje minskih polja je posao koji će u Iraku zasigurno trajati još u narednih 50-ak godina, a do sada je u eksplozijama mina poginulo više od 15 tisuća ljudi, od kojih su više od polovice bila djeca. Oko 7 milijuna Iračana žive na minskim područjima, koja su se još dodatno proširila dolaskom terorističke organizacije Islamske države koja je minirala i postavila eksplozive po čitavom teritoriju koji je bio pod njihovom kontrolom. Oslobađanjem Mosula i Tal Afara, iračka vlada strahuje od povećanja broja žrtava na tom području na koje se počelo vraćati stanovništvo.

Udruga Hrvatska pomaže, na čelu s Đurđom Adlešič, osnovana je prije pet godina, a pomoć djeci i ostalim stradalnicima njen je glavni cilj:

– Na samom početku našeg djelovanja poveli smo žene iz poplavljene Gunje na izlet u Beč, gdje smo organizirali izložbu spašenih zlatoveza. Pomogli smo i djeci iz Gunje i Rajeva sela da ljetuju na moru i tako barem malo zaborave na nesreću koja ih pogodila, govori Đurđa Adlešič i ističe kako udruga od osnivanja radi s umirovljenim braniteljima i njihovim obiteljima.

– Ugostili smo djecu iz Iraka, BiH, Armenije, Sirije, organizirali smo i aktivan odmor djeci iz socijalno ugroženih obitelji, a sve to financiramo raznim projektima, naglašava Đurđa Adlešič.

VIDEO Ovo je 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 2

DU
Deleted user
22:03 29.03.2019.

Ovo je progovorkla napaćena dječija duša. Hvala svima koji barem osmjehon nadare ovu napaćenu djecu.

Avatar Dixie_land
Dixie_land
07:35 30.03.2019.

Ove ljude treba pomoći i prihvatiti (dok se ne smiri stanje u njihovoj zemlji) ,a one Pakistance, Indijce, Marokance sa noge na nogu izbacit van Europe. Rata nisu vidjeli nosaju mobitele skuplje nego što Europljani posjeduju ,a prave se kao žrtve neke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije