Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNA SVJEDOČANSTVA

Japan u strahu od idućih potresa: 'Dvije minute se treslo tlo, jako smo uplašeni'

People walk along a road damaged by an earthquake, in Wajima
Foto: KYODO/REUTERS
1/6
Autori: vecernji.hr, Hina
01.01.2024.
u 14:39

Procjenjuje se kako se urušilo najmanje 30 kuća, a najmanje 6 osoba zarobljeno u ruševinama

Snažan potres i tsunami pogodili su u ponedjeljak središnji Japan i njegovu zapadnu obalu, što je izazvalo upozorenja za stanovništvo da se evakuira, nestalo je struje u tisućama domova i prekinuti su letovi i željezničke usluge prema pogođenom području. Japanska meteorološka agencija izdala je nakon potresa s preliminarnom magnitudom 7,6 upozorenje na snažnu seizmičku aktivnost sljedećih tjedan dana, a pogotovo nadolazeća dva do tri dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Vlasti još uvijek procjenjuju razmjere štete i stanovnici se moraju pripremiti za nove potrese, upozorio je premijer Fumio Kishida. "Stanovnici moraju ostati na oprezu zbog daljnjih mogućih potresa i pozivam ljude u područjima gdje se očekuje cunami da se što prije evakuiraju", rekao je Kishida. Procjenjuje se kako se urušilo najmanje 30 kuća, a najmanje 6 osoba zarobljeno u ruševinama. 

Kako je naveo Europsko-mediteranski seizmološki centar, potres je bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamicua. Potres je izazvao valove od oko 1 metar duž dijelova obale Japanskog mora.

Uz najsnažniji od 7,6, serija od 21 potresa magnitude 4 ili više pogodila je u sat i pol Japan. Vlasti u pogođenim područjima pozvale su stanovnike da se evakuiraju na povišena područja. Snimka koju je emitirao NHK prikazuje kako se zgrada urušava u oblaku prašine u obalnom gradu Suzu i kako se stanovnici grada Kanazawa skupljaju pod stolovima dok im se tresu kuće.

Jedan mladić koji je blagdane provodio u planinama u Japanu bio je u hotelu kada je tlo zatreslo.

POVEZANI ČLANCI:

- Cijela soba se tresla, TV se pomicao, morao sam držati sve na stolu. Moji prijatelji su tada bili vani pa mi je prvo bilo važno im poslati poruku da vidim jesu li dobro - ispričao je Baldwin Chia za Reuters.

Predavač na Sveučilištu Kanda Jeffrey Hall ispričao je pak kako je osjetio podrthavanje dvije minute, iako živi na drugom kraju otoka. 

- Potresi su jako ozbiljno shvaćeni u Japanu i ljudi su jako uplašeni. Japancima je smisao Nove godine da se svi skupa okupe i druže tako da je ovo jednako kao da Britance pogodi potres i tsunami za vrijeme božićne večere - ispričao je za BBC.

People walk along a road damaged by an earthquake, in Wajima
1/13

Potres je također uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali. Više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje u prefekturama Ishikawa i Toyama, objavio je operater Hokuriku Electric Power. Japanski nuklearni operater priopćio je da nisu potvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Usluge brze željeznice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvijestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama. Japanski zračni prijevoznik ANA vratio je četiri zrakoplova koji su krenuli prema zračnim lukama u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana. Ruski dužnosnici također su izdali upozorenje za tsunami za dijelove obale Sahalina i gradove Vladivostok i Nakhodka. Južnokorejska provincija Gangwon također je upozorila stanovnike koji žive blizu obale da se evakuiraju na viša područja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije