Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA POLITIKE PREMA HRVATSKOJ

Janša potvrdio – moguće formirati novu vladu bez izbora

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.02.2020.
u 07:00

Janša pregovara s čelnicima opozicijske konzervativno-kršćanske Nove Slovenije, ali i sa Strankom modernog centra (SMC) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS)

Lider slovenske desnice Janez Janša, kako se čini u ovom trenutku, sastavit će novu slovensku vladu. Janša je jučer prvi put ocijenio da je moguće formirati novu vladu, čime bi se izbjegli još jedni prijevremeni izbori, rekavši kako pregovori o novoj koaliciji teku dobro.

Janša pregovara s čelnicima opozicijske konzervativno-kršćanske Nove Slovenije, ali i sa Strankom modernog centra (SMC) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), koje su dosad sudjelovale u tzv. anti-Janša koaliciji predvođenoj premijerom Marjanom Šarecom, koji je nedavno dao ostavku. Šarec se nadao raspisivanju prijevremenih izbora, ali je očito podcijenio interese ostalih koalicijskih stranaka, koje se ne žele odreći zastupničkih plaća i privilegija na koje imaju pravo do isteka mandata, koji traje još više od dvije godine.

To se osobito odnosi na SMC, stranku koju je prije nekoliko godina osnovao bivši premijer Miro Cerar. SMC je na pretprošlim izborima osvojila rekordnih 36 mandata, da bi na prošlim izborima pala na njih deset, a sada joj, sudeći prema mizernim rezultatima u anketama, prijeti gubitak parlamentarnog statusa. Zbog toga se novo vodstvo SMC-a, unatoč protivljenju sada već bivšeg predsjednika stranke Cerara, odlučilo za pregovore o koaliciji s kontroverznim Janšom, iako je stranka i osnovana upravo kako bi se suprotstavila Janšinoj politici radikalizma, isključivosti i destrukcije. Janša očito uživa u novonastaloj situaciji.

Oni koji su se nakon prošlih izbora udružili samo zato da on ne bi došao na vlast, iako je bio relativni pobjednik izbora, sada stoje u redu kako bi s njim pregovarali o novoj koaliciji. Zato će pregovori o sklapanju nove koalicije potrajati, ali već sada je jasno da se cijeli proces kreće prema dogovoru. U slučaju da Janša formira vladu očekuje se promjena u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen, a vjerojatno i novi pregovori sa Zagrebom o graničnom sporu, što su sadašnja i prošla vlada u Ljubljani uporno odbijale.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije