Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2017. u 09:04

Obračun s verbalnim, dok se žmiri na puno veće probleme, stvorit će nove buntovnike.

Kad je stadion ne jednom vikao “Ćiro, pederu”, je li trebalo hapsiti sve na stadionu? Kad je bulumenta zajapurenih budala pod prozorom vikala najgore izraze Mirjani Rakić, je li netko završio u buksi na pet dana? Moglo bi se nabrajati... Pišem ovo zbog Janice i huliganskog vrijeđanja.

Janica je naša sportska ikona, slažemo se svi. Ali Janica je danas u prvom redu državna dužnosnica, političarka koja se mora nositi s tom svojom ulogom, s odgovornošću za posao za koji je plaćaju porezni obveznici. Nikad nikakvo nasilje ni vrijeđanje ne odobravam. Ali ne odobravam ni selektivno provođenje zakona, da se jedne hapsi i odmah debelo kažnjava, iako je sve ostalo na verbalnom, dok se drugima debelo gleda kroz prste za mnogo teže povrede zakona.

Kome treba policijska država?

Kome u stvari treba policijska država? Zar se ne trebamo malo okrenuti prema zapadnim zemljama pa vidjeti kako se tamo političari nose s gnjevom građana? I nikoga se zbog toga ne hapsi. Jer Ustavom je zajamčeno pravo na slobodu govora i izražavanja, svidjelo se kome ili ne. Janici nitko nije zabranio kretanje, nitko je fizički nije napao i nitko joj ne brani da slobodno ide po zemlji. Ali ona očito još nije svjesna svih dimenzija svoje funkcije i bremena koje nosi i problema koji se godinama gomilaju, za koje Janica nije kriva, ali je sada za njih politička personifikacija. Nećemo valjda od političara raditi svete krave?

Takvo široko tumačenje zakona samo će proizvesti dodatne reakcije i buntovnike. Tim više što se policija brutalno obračunava s verbalnim prosvjednicima, a pravosudni sustav godinama žmiri na daleko veće probleme. A onda i bulumenta političara likuje već prema tome je li žrtva iz njihova brloga ili nije. Nije problem poštivanja ili kršenja zakona, nego njegova selektivna provedba i široko tumačenje, kako kome treba. I drugo, naši političari i javnost i svi trebaju znati i naučiti da se političarima smije i mora reći ono što se drugima izvan politike ne može reći. Zato, ili se znajte nositi s time ili se maknite iz politike.  

Komentara 59

Avatar comparator
comparator
09:32 13.06.2017.

Možete li vi Zvonimire podnijeti uvredu koja je samo figurativna ali kad bi bila izražena u masi i kad bi predstavljala opasnost prerastanja u fizički nasrtaj ili samo kontakt ? Vjerujem da ne bi . Zato radim distancu između političkog napada koji je mogao biti verbalan ali ne i obliku huliganskog napada . Neslaganje s mišljenjem nije napad ali urlanje i prostakluk sigurno jest. Sutkinja je postupila po zakonu pa ma koliko Vama to izgledalo neprimjereno jer svrha kazne i jest primjerenost.

ID
Idimidođimi
14:50 13.06.2017.

Vi ste se malo pogubili gospon novinar?

DU
Deleted user
09:40 13.06.2017.

Znači novinarima je fetiš kada im vlastitu ženu i djecu napadne 30 narkomana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije