Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADAJUĆA VEĆINA

Jandroković: Sa 77 ili 76 ruku nastavljamo raditi kao i do sada

Gordan Jandroković
Grgo Jelavic/PIXSELL
05.09.2018.
u 15:18

Milinović je isključen iz HDZ-a prije dva dana, a prethodno je najavljivao da bi u tom slučaju mogao dati ostavku na dužnost ličko-senjskog župana i vratiti se u Sabor, gdje neće "bezrezervno dizati ruke" za Plenkovićevu Vladu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu nakon sastanka partnera iz vladajuće većine da je situacija stabilna i da su svi izrazili snažnu potporu Vladi i vladajućoj većini koja, bila ona sa 77 ili 76 ruku, nastavlja ozbiljno raditi kao i do sada.

"Situacija je stabilna, svi su izrazili snažnu potporu Vladi i vladajućoj većini. Većina, bila ona sa 76 ili 77 ruku, nastavlja i ozbiljno ćemo raditi kao i do sada. Kada nas je bilo 77 isto tako je bilo primjedbi je li to dovoljan broj zastupnika. Pokazalo se da smo vrlo koncentrirano i kvalitetno radili, nije bilo niti jedne krizne situacije i uvjeravam vas da će tako biti i dalje", kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima.

Jandroković: Većina postoji bez obzira na Milinovićevu odluku

Upitan znači li rečenica "kad ih je bilo 77" da ih više nema toliko, Jandroković je kazao da će vidjeti kakva će biti odluka Darka Milinovića, no većina postoji bez obzira na njegovu odluku.

Milinović je isključen iz HDZ-a prije dva dana, a prethodno je najavljivao da bi u tom slučaju mogao dati ostavku na dužnost ličko-senjskog župana i vratiti se u Sabor, gdje neće "bezrezervno dizati ruke" za Plenkovićevu Vladu.

"Svi koalicijski partneri iskazali su potporu predsjedniku Vlade, Vladi i vladajućoj većini i nastavljamo raditi. Nema ništa spektakularno", ustvrdio je Jandroković.

Na upit hoće li tražiti od zastupnika da se cijepe od gripe, s obzirom da je najavio da u Saboru neće biti glasanja ako se netko od zastupnika razboli, Jandroković je odgovorio kako je od 90-ih praksa da se glasanje prebaci za kasnije ako vladajuća većina nema dovoljan broj zastupnika jer su neki na putovanju, bolesni su ili imaju neke druge obaveze.

"Jasno je da ćemo se držati svih demokratskih standarda, dokle god postoji parlamentarna većina mi imamo puni legitimitet i legalitet", istaknuo je Jandroković.

Na novinarsku opasku da će biti teško funkcionirati na takav način i da neće imati većinu ako se ijedna osoba razboli, kazao je da su to situacije u kojima postoji određeni nekomfor jer "nije isto kada imate deset zastupnika više ili dva zastupnika više od potrebne većine".

"Međutim, ovo su odgovorni ljudi, svi su jako svjesni da je vladajuća većina ono što daje osnovu i temelj za rad Vlade, svi saborski klubovi su koncentrirani na zajednički i uspješan rad, tako da je bespotrebno sada nagađati o nečemu", ustvrdio je Jandroković.

Kuščević očekuje da će Milinović ostati na mjestu župana

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević rekao je novinarima da su na sastanku razgovarali o točkama koje će biti na Vladi i sjednici Sabora.

"Utvrdili smo da je koalicija stabilna, čvrsta, da svi koalicijski partneri podržavaju smjer kojim ide Vlada", kazao je Kuščević.

Što se tiče Darka Milinovića i njegova mogućeg aktiviranja zastupničkog mandata, Kuščević kaže: "Vjerujem da ćemo surađivati na razini županije i Vlade". Mislite da ne osjeća neku gorčinu, pitali su novinari, na što je Kuščević odgovorio: "Moguće da je ostao neki gorki okus na usnama. O tome smo sve rekli zadnji puta, nije bilo izbora, i vjerujem u nastavak dobre suradnje.".

Na upit očekuje li da će Milinović ostati na mjestu župana poručio je kako bi "razborit političar tako odlučio". Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) ustvrdio je da "većina nije problem". "Sigurni smo da imamo većinu, funkcioniramo i funkcionirat ćemo", kratko je rekao Štromar. 

Čačić: Nije bilo riječi o "podebljavanju" parlamentarne većine

Čelnik Reformista Radimir Čačić rekao je da na sastanku nije bilo riječi o tome da se "podeblja" parlamentarna većina. "Nema potrebe, ta cijela tema je marginalna i bespredmetna", ustvrdio je Čačić.

Također, dodao je, ministar gospodarstva Darko Horvat pojasnio je stanje u Uljaniku.

"Ovog trenutka je stav Europske komisije izuzetno važan i presudan, očekuje se da će prepoznati potrebu restrukturiranja i prisustvo države. Postoji garancijska odgovornost države, naš novac je u tome i država će morati voditi procese. Ova Vlada i ovaj ministar za to nisu odgovorni, ali to ne mijenja stvari", kaže Čačić.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je pak da većina bolje funkcionira sa 77 zastupnika nego što je funkcionirala s više od 80 zastupnika, kada je Most bio u koaliciji. "Brojke nisu toliko važne, nego način suradnje unutra koalicije", istaknuo je.

Dodao je kako je na sastanku jedna od glavnih tema bilo pitanje Uljanika, te najavio da će uskoro Vlada održati sjednicu u Puli, gdje će Plenković predstavnicima sindikata, zaposlenih i javnosti reći što će Vlada napraviti u budućnosti, dokle se može ići u financijskim potporama za osiguranje plaća i što će većinski privatni vlasnici Uljanika morati riješiti sami.

"Većinski vlasnik Uljanika nije država nego privatni vlasnici i oni će morati snositi posljedice za loše poslovanje, ne zadnjih godinu dana nego zadnjih 10 godina", kazao je Kosor.

POGLEDAJTE VIDEO: Darko Milinović jednoglasno izbačen iz HDZ-a

Komentara 32

CM
carlo.maldini.96
16:33 05.09.2018.

jedva čekam nove izbore da nestane HSS, HNS i pola SDP-a

AN
anabanana1812
16:31 05.09.2018.

bolje da se SDP brine o novim izborima jer bi ih moglo - ne biti

Avatar Mamlazac
Mamlazac
20:08 05.09.2018.

Naj nestabilnija vlada je bila s tovarima iz Metkovica, ne ponovilo se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije