Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANAČKA KRIŽALJKA

Jandroković će biti šef Sabora, Katičić glavni tajnik HDZ-a

Zagreb: Izjave HDZ-ovaca nakon prvih neslužbenih rezultata
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
09.07.2020.
u 21:21

O micanju s funkcije u HDZ-u s Plenkovićem se dogovorio prije izbora i sada će se ta odluka provesti

Gordan Jandroković i u iduće će četiri godine obnašati funkciju predsjednika Hrvatskog sabora, no više neće biti glavni tajnik HDZ-a. Informacija je to koju stranka još nije formalno potvrdila niti se o smjeni na funkciji glavnog tajnika govorilo na prekjučerašnjoj sjednici Predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

Iz više izvora nam je neslužbeno potvrđeno da je izvjestan upravo takav razvoj događaja u stranci pa se postavlja pitanje zbog čega jedna stranka nakon tako blistavog izbornog uspjeha s funkcije miče glavnog tajnika, osobu koja je u pravilu srce svake izborne kampanje. U Jandrokovićevu krugu uvjeravaju nas, međutim, da nije riječ o njegovu razlazu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem ni o bilo kakvim razmiricama.

Bacali mu klipove pod noge

– Plenković i Jandroković dogovorili su to još prije izbora i sada će se ta odluka provesti. Jandroković je u prošle četiri godine uložio puno energije u tu funkciju i sada je procijenio kako je vrijeme da operativne poslove preuzme netko drugi – tumače Jandrokovićevi suradnici.

Podsjećaju da je riječ o izuzetno zahtjevnoj poziciji, koja traži neprekidnu komunikaciju sa stranačkim terenom, a Jandroković ju je, ističu, radio u prilično teškim okolnostima. Naši izvori podsjećaju da je do nedavnih unutarstranačkih izbora u HDZ-u postojala jaka opozicijska struja, koja je, kažu, glavnom tajniku neprekidno bacala klipove pod noge, glorificirajući njegova prethodnika na ovoj funkciji Milijana Brkića kao osobu koja tobože, za razliku od Jandrokovića, kontrolira stranačko članstvo i osigurava izborne pobjede.

Ovi su izbori, međutim, pokazali kako HDZ za pobjedu ne treba Brkića, a Gordan Jandroković i osobno je pokazao veliku motivaciju, kako u ukupnoj HDZ-ovoj pobjedi tako i u osobnom rezultatu u 2. izbornoj jedinici. Glavni tajnik HDZ-a tamo je bio pod velikim pritiskom konkurentskih opcija, čije su liste nosili Miroslav Škoro i Nino Raspudić. Obojica protukandidata Jandrokovića su od početka kampanje označili kao glavnu metu ističući i siromašan broj preferencijalnih glasova s kojima je na izborima prije četiri godine osvojio zastupnički mandat.

Zagreb: Izjave HDZ-ovaca nakon prvih neslužbenih rezultata
1/23

Zašto Krunoslav Katičić

Jandrokovića je, čini se, upravo ovaj napad motivirao da prestane igrati isključivo za tim i povede snažnu preferencijalnu kampanju, u kojoj je na svoje ime dobio više od 17.000 glasova, čime je iza sebe debelo ostavio obojicu konkurenata. Sada je, kažu u njegovu krugu, spreman prepustiti drugima da stranačku bazu pripreme za lokalne izbore u svibnju iduće godine. Njegovu bi funkciju trebao preuzeti Krunoslav Katičić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine i bliski prijatelj Andreja Plenkovića. U stranci se pritom postavlja pitanje čime je Katičić, koji se nije iskazao u unutarstranačkim procesima, zaslužio praktički drugu po snazi funkciju u HDZ-u. Drugi, pak, odgovaraju kako je riječ o izboru Andreja Plenkovića, koji je Katičića, na iznenađenje mnogih, pozivao i na sve sjednice užeg vodstva.

– Riječ je o Andrejevoj odluci, on ima apsolutni legitimitet i sam bira suradnike za koje procjenjuje da će mu najbolje pomoći da provede svoju politiku. Time, naravno, preuzima i punu odgovornost za takve kadrovske odluke – kaže jedan od članova HDZ-ova predsjedništva.

Ključne riječi

Komentara 8

JS
Jurica_Spindl
21:39 09.07.2020.

Najvaznije je da Jandrokovic ostane predsjednik sabora, jer ne vidim nikoga tko bi bolje obavljao tu funkciju.

Avatar Dipsy
Dipsy
21:43 09.07.2020.

Jandrokovic jedan od kljucnih ljudi koji je utjecao na pobjedu HDZa, covjek je pretrpio puno uvreda i svega i zasluzio je biti predsjednik sabora buducih 20g ako se mene pita.

ĐM
Đuro.Mikšić
21:44 09.07.2020.

Ne brinem ja za funkciju tajnika, sigurno bi bolje bilo da je Gordan, ali u HDZu ima jos mnogo strucnih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije