Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovanje u utorak

Tajani: Datum izlaska Britanije iz EU može se odgoditi najviše za nekoliko tjedana

Antonio Tajani u Italiji se utrkuje s desničarskim militantima, a u EU izigrava uglađenog gospodina
FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
09.03.2019.
u 07:19

Zastupnici u britanskom parlamentu trebali bi u utorak drugi put glasovati o planu Therese May za izlazak Britanije iz EU

Ključno je spriječiti Britaniju da iziđe iz Europske unije na neuređen način, rekao je u subotu predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani njemačkim medijima, dodavši kako se datum brexita, određen za 29. ožujka, može odgoditi za najviše nekoliko tjedana.

Zastupnici u britanskom parlamentu trebali bi u utorak drugi put glasovati o planu Therese May za izlazak Britanije iz EU. May je rekla da će, doživi li njezin plan poraz, zastupnici moći u srijedu i četvrtak glasovati o tome žele li napustiti EU bez sporazuma ili zatražiti kratku odgodu brexita.

"Sada je bitno izbjeći najveću pogrešku - kaotičan brexit bez ikakvog sporazuma", rekao je Tajani u intervjuu za novinare medijske grupe Funke, koji bi trebao biti objavljen u subotu.

Takav neuređeni brexit bez sporazuma bio bi katastrofalan za britansko gospodarstvo, a naštetio bi i Europskoj uniji, rekao je Tajani, dodavši da bi on bio sretan da Britanija ostane u EU.

Tajani je rekao da bi politička deklaracija o brexitu možda mogla biti nešto jasnije formulirana, ali je odbacio mogućnost promjene sporazuma o povlačenju, posebno u pogledu Sjeverne Irske.

Pogledajte i galeriju...

Antonio Tajani u Italiji se utrkuje s desničarskim militantima, a u EU izigrava uglađenog gospodina
1/3

"Uvjeren sam da se datum izlaska može odgoditi najviše za nekoliko tjedana - s kraja ožujka najkasnije do početka srpnja", rekao je.

Tajani je rekao da će Britanija morati dati razloge za odgodu njezina izlaska iz EU, kao recimo u slučaju novih izbora ili novoga referenduma.

"Oni su odlučili izići - to je njihov problem, a ne naš", dodao je.

Tajani je rekao da će odlazak Britanije iz EU odvratiti ostale zemlje od napuštanja bloka i dodao: "Moramo mijenjati Europsku uniju, ali moramo se držati na okupu."

Komentara 5

ZL
zlatko01
12:36 09.03.2019.

viva England

MO
morejeslano
20:06 09.03.2019.

Francuzi protestiraju njih 80.000 danas po cijeloj Francuskoj već sedamnaesti tjedan zaredom. Mediji šute, ali na youtube RT prenosi live snimke.

PR
PrimoracRi
23:24 12.03.2019.

Spasili se Britanci eu parazita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije