Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić i Radoš glasali protiv Direktive o autorskim pravima

Postojeći Komisijin prijedlog Uredbe izazvao je polemike i strahove da će omogućiti cenzuru i ograničiti slobode na internetu
05. srpnja 2018. u 14:49 1 komentara 405 prikaza
Ivan Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na plenarnoj je sjednici glasovao protiv prijedloga Odbora za pravosuđe (JURI) da pregovori između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije o Uredbi o autorskim pravima mogu početi odmah.

Europski parlament Odluka većine Europski parlament odbio početak pregovora o Direktivi o autorskim pravima
 
– Glasovao sam protiv odluka Odbora za pravosuđe, a time i protiv prijedloga Europske komisije. Nitko nema pravo otimati slobodu koja je na internetu i društvenim mrežama već postignuta – kazao je Jakovčić.

Protiv prijedloga Odbora glasovala je većina zastupnika. Od ukupno 627 europarlamentaraca protiv je bilo 318, a za prijedlog Odbora bilo je njih 278. 31 zastupnik bio je suzdržan.

Google Autorska prava Google, Facebook i YouTube moraju platiti sadržaj koji dijele

– Uvjeren sam da Komisija, nakon ovog jasnog signala iz Europskog parlamenta, mora izaći s novim prijedlogom uredbe o autorskim pravima. Taj prijedlog treba uvažiti i slobodu i pravo na autorstvo kao i pravo na naknadu za autorstvo, ako takvo pravo treba uključiti u Uredbu. Znamo, naime, da američki autori, jednako kao ni europski, ne dobivaju novac od Googla i Facebooka – istaknuo je Jakovčić.

Postojeći Komisijin prijedlog Direktive izazvao je polemike i strahove da će omogućiti cenzuru i ograničiti slobode na internetu. Po jednima, ako se predložena pravila usvoje, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju, a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo.

Kim Dotcom OSNIVAČ MEGAUPLOADA Novozelandski sud odobrio izručenje Kim Dotcoma SAD-u

– Predlažem da Europska komisija razmisli o otvaranju dijaloga o tome treba li Europi nova zajednička internetska platforma. Ta bi platforma štitila europske autore, ali istodobno europskim građanima omogućavala slobodu izražavanja –  naglasio je zastupnik IDS-a. Dodaje da, u nekim drugim okolnostima i pod drugačijim uvjetima, takve platforme imaju Kina i Rusija.

– Svoju internetsku platformu, naravno u demokratskim okolnostima, može imati i Europska unija. Teško ćemo stvoriti jedinstveno digitalno tržište bez pokretanja snažne europske internetske platforme ili više njih – poručuje Jakovčić.

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL' 5 godina članstva Hrvatski zastupnici u EP-u: Hrvatska nije iskoristila prilike koje nudi Europska unija

– Nositelji projekta stvaranja internetske platforme, koja bi promovirala europsku kulturu i vrijednosti, trebali bi biti, s jedne strane, autori, a s druge strane korisnici koji zagovaraju maksimalnu slobodu interneta – zaključio je Jakovčić.

I Radoš protiv

Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) na plenarnoj je sjednici glasovao protiv prijedloga Odbora za pravosuđe (JURI) da pregovori između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije o Direktivi o autorskim pravima mogu početi odmah.

– Bio sam među zastupnicima koji su zahtijevali osporavanje mandata Odboru za pravosuđe u pogledu Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu. Smatram da u tom dokumentu postoji niz nejasnoća, a nisu prihvaćena ni stajališta ostalih parlamentarnih odbora. Radi se o vrlo važnom pitanju- o slobodi komunikacije na internetu – kazao je Radoš.

– Mislim da je logično da o tako krupnom pitanju, oko kojeg postoje veliki sporovi i polemike, Europski parlament temeljito raspravlja i odlučuje na plenarnoj sjednici – zaključio je Radoš.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • Avatar kokodrilo
    kokodrilo:

    Imamo mi naseg ljevoguzog šabana u RH da uvede nacin kako opeljesiti Google. Takvi lesinarski uguzi stalno gruntaju kako ukrasti uspjesnima.