Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić: Na America First moramo odgovoriti Europe First

"Nastavimo li s pretjerano liberalnom politikom uskraćivanja obilnije pomoći europskoj industriji i nedovoljne socijalne osjetljivosti, našu industriju ne čeka dobra budućnost", istaknuo je Jakovčić
26. listopada 2018. u 12:26 13 komentara 244 prikaza
Jakovčić

"Ne reagira li odlučno i ne primijeni li dodatne mjere zaštite Europa će za deset godina izgubiti svoju brodograđevnu industriju", istaknuo je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici o mjerama zaštite europske industrije na globalnom tržištu.

Dodao je da se svijet ubrzano mijenja, a bitno su se promijenili i odnosi na globalnom tržištu.

"U Sjevernoj Americi netko viče „America First“. Na istoku, Kina grabi naprijed sve većim koracima. A Europska unija, u tom promijenjenom svijetu, još uvijek igra po starim pravilima", kazao je Jakovčić.

Tonino Picula Europska komisija Prema isplaćenosti EU sredstava korisnicima Hrvatska među najgorima u Uniji

"Mi se zalažemo za takav svijet u kojem će biti više pravde, poštenja, jednakosti, poštene konkurencije i demokracije. No i s lijeva i s desna, s istoka i sa zapada Europe pušu neki drugačiji vjetrovi. Europska komisija i Europski parlament trebaju zajednički pripremiti alternativni pristup izmijenjenim odnosima na globalnom tržištu", poručio je zastupnik IDS-a te nastavio:

"Moramo razmisliti trebamo li na poruku „America First“ odgovoriti s „Europe First“. Mi smo ti koji moraju zaštititi radna mjesta u Europi. Jer, nastavimo li s pretjerano liberalnom politikom uskraćivanja obilnije pomoći europskoj industriji i nedovoljne socijalne osjetljivosti, našu industriju ne čeka dobra budućnost". 

Jakovčić je istaknuo i da ako ne reagiramo odlučno u zaštiti naše industrije i radnih mjesta tada ćemo populistima otvoriti dodatni prostor za napad na našu dobronamjernu politiku.  

Globalizacija po njemu može i pomoći i odmoći Europskoj uniji, a pozvao je i institucije EU-a da „zaštite i zadrže snažnu industrijsku bazu Europe“.

U tom kontekstu Jakovčić je posebno izdvojio brodograđevnu industriju koja je „u mnogim članicama Unije nestala“.

„Na žalost, postoji mogućnost da se  brodogradnja ugasi i u Hrvatskoj. Svjesni smo da dio razloga poteškoćama s kojima se suočavaju hrvatska brodogradilišta leži i u vlastitim slabostima, no stanje u mnogim drugim članicama EU-a je vrlo slično“, rekao je Jakovčić.

Jakovčić okrugli stol Jakovčić: Ljudska prava i slobode nemaju alternativu

Podsjetio je da je na konferenciji, koja je pod nazivom “Budućnost europskog sektora pomorske tehnologije” nedavno održana u Europskom parlamentu, zaključeno kako će Europa, ne promijeni li nešto, „za deset godina izgubiti brodograđevnu industriju“.  

Pozivam Europsku komisiju da iskoristi alate koji joj stoje na raspolaganju te da kroz postojeće programe, poput LeaderSHIP 2020, i kroz nove programe žurno pruži potporu brodograđevnoj industriji koja izravno zapošljava pola milijuna radnika, a neizravno i puno više“, zaključio je Jakovčić.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • dubrix:

    Ma da? Što više nije "Istria first"? Propao Uljanik?

  • umnjak:

    Skrivajte novcanike, oglasio se Yukovcic.

  • TrvtkoKomadina01:

    Krmak Jakovčićč je šerif mafijaš u Istri, oko sebe je okupio jugo poslušnike. Ta mafija uništila je Uljanik i za to trebju odgovarti.