Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić: Ljudska prava i slobode nemaju alternativu

Jakovčić je u Europskom parlamentu istaknuo da “Hod za život” nije hod za život već je to pokret protiv slobode, a priče oko abortusa koje nameću ultrakonzervativne udruge u Hrvatskoj temeljene su na lažima
16. listopada 2018. u 17:53 18 komentara 279 prikaza
Jakovčić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ljudska prava i slobode nemaju alternativu i zato se treba boriti protiv ultrakonzervativnih ideja i pokreta koji te slobode ugrožavaju, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić u svojstvu domaćina okruglog stola koji je pod nazivom “Život=sloboda, sloboda=život” održan u Europskom parlamentu, priopćio je ured zastupnika u utorak.

Ivan Jakovčić MARINKO JURASIĆ Hoće li EU istražiti Jakovčićevo ‘lobiranje’?

Na okruglom stolu su, uz direktora Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju Neila Dattae, sudjelovali i predstavnici udruga za promicanje ljudskih prava i prava žena s područja Rijeke i Gorskog kotara.

“I na današnjem je skupu potvrđeno da sloboda nema alternativu. A takozvani “Hod za život” nije hod za život već je to pokret protiv slobode. Priče oko abortusa kao i ostale teme koje nameću ultrakonzervativne udruge u Hrvatskoj temeljene su na lažima”, kaže Jakovčić (IDS/ALDE).

Diljem Europe jačaju pokreti protiv prava na izbor, odnosno za povećanje restriktivnih mjera kojima bi se dostupnost i sigurnost abortusa dovela u pitanje, upozoreno je na Okruglom stolu, stoji u priopćenju. Protivnici prava na izbor dio su široke zajednice prisutne diljem Europe koja koristi različite strategije kako bi dovela u pitanje vrijednosti poput prava na brak LGBT zajednice ili prava na pristup abortusu.

U Beogradu održana parada ponosa pod sloganom "Reci DA" "Reci DA" Na Povorci ponosa u Beogradu više od tisuću ljudi, političari pozvali na toleranciju

"I ja sam vjernik ali sam, prije svega, za slobodu. Ne smije se ulaziti u tuđe živote i sudbine jer to pripada sferi privatnog i osobnog. A ultrakonzervativci čine baš to-žele ograničavati ljudska prava i slobode. Mi, koji smo za slobodu, borit ćemo se protiv takvih nastojanja”, istaknuo je Jakovčić.

"Ultrakonzervativni pokreti i udruge su glasne ali nisu snažne. Stoga nema razloga za pesimizam na strani nas koji se borimo za ljudska prava i slobode. Ali žalim što mi, kada smo bili u poziciji da upravljamo Hrvatskom, nismo poduzeli radikalnije poteze protiv onih koji ugrožavaju stečenu razinu sloboda”, poručio je zastupnik IDS-a.

"Na predstojećim izborima ultrakonzervativnim udrugama treba jasno poručiti: nemate što tražiti u političkom životu Hrvatske”, zaključio je Jakovčić, navodi se u priopćenju.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Srce me zaboli kad nam ovaj drži pridike umjesto da je u bajboku. Imamo znači njega koji je tražio mito, imamo austrijskog državljanina Franza Listza koji je prijavio Jakovčića da traži 500 000 eura mita i imamo udbu koja štiti ... prikaži još! ovog Šugoslovena da ne bude tamo gdje bi po sili zakona trebao bit.

 • stefj:

  Glavni Istarski mafiozo govori nešto o ljudskim pravima. Baš se pravi našao... Kako taj IDS ucjenjuje sva poduzeća dolje, od toga da su svi dužni davati reklame u lokalnim novinama i na lokalnom radiju, do donacija i sl.

 • rightside:

  " kako ga zovu od milja po novom"knez" a to njemu odgovara, a po starom nino kokaino,se ocito sad nasao jako zalagat za "ljuska prava" a znate zasto? e pa zato jer ceka koliko ce ka kaznit po finskom zakonu ... prikaži još! za ono oko koncara a onda se boji da se oko uljanika ne iskopa bas sve,,pa ako se to dogodi,racuna da ce se ljudi sjetit njegove "borbe za ljudska prava" i da ce se i njega netko sjetit,,no mislim da se to nece dogodit nego ce drug borac zavrsit u remetincu zajedno sa svim sucima i visokorangiranim ids-ovcima,i upravom uljanika,,bar bi se pula ocistila od te bande,,))