Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić gura zabranu simbola fašizma. Šuica i Tomašić: A komunistički?

Ivan Jakovčić, IDS-ov europarlamentarac i inicijator te rasprave, očekuje da će se takva zabrana uskoro zakonski regulirati na europskoj razini.
13. prosinca 2017. u 23:41 188 komentara 10047 prikaza
Ivan Jakovčić
Pogledajte galeriju 1/7

Nakon večerašnje rasprave u Europskom parlamentu u Strasbourgu o točki dnevnog reda pod nazivom “zabrana nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU”, Ivan Jakovčić, IDS-ov europarlamentarac i inicijator te rasprave, očekuje da će se takva zabrana uskoro zakonski regulirati na europskoj razini, no druge dvije zastupnice iz Hrvatske, Dubravka Šuica (HDZ) i Ruža Tomašić (HKS), imale su prigovor na to što i komunistički simboli nisu stavljeni u ravan fašističkih i nacističkih.

Jakovčić o agrokoru Jakovčić pitao Europsku komisiju o reguliranju spašavanja 'sistemskih' tvrtki na europskoj razini

- Ja sam za to da se ukinu svi slogani i svi simboli fašizma i nacizma, ali bih dodala i komunizma - zagovara Dubravka Šuica. - To neće proći ako nema i komunizma. Ja sam za to da sva obilježja totalitarnih režima budu zabranjena, ali licemjerno je tražiti da budu
zabranjena obilježja dvaju takvih, ali ne i trećeg, dakle komunizma. Znate što komunisti, fašisti i nacisti imaju zajedničko? Zadnja četiri slova: isti - kaže Ruža Tomašić.

No, unatoč njihovima apelima da se i obilježja komunizma stave u istu ravan kao obilježja fašizma i nacizma čija se zabrana traži u čitavoj EU, predstavnici Vijeća EU i Europske komisije, kao i većina drugih europarlamentaraca koji su sudjelovali u raspravi, u svojim su izjavama jasno osuđivali samo fašizam i nacizam, ne skrećući s teme kao dvije hrvatske zastupnice.

- U skladu s okvirnom odlukom Vijeća EU o borbi protiv rasizma i ksenofobije, države članice kroz svoje kaznene zakone moraju osigurati da se kažnjava javno poticanje na mržnju i nasilje kroz uporabu fašističkih i nacističkih simbola - rekao je povjerenik Dimitris Avramopoulos, koji je govorio uime Komisije.

Ivan Jakovčić, koji je potaknuo ovu temu u EP-u želeći da to bude nastavak neuspjele IDS-ove saborske inicijative o zabrani upotrebe slogana “za dom spremni”, u svome je govoru sinoć spomenuo i ustaštvo i četništvo.

[video: 23144 / ]

- Nažalost, još uvijek ima zemalja i vlasti u EU koje se prema simbolima i sloganima fašizma, nacizma, ili ustaštva i četništva, odnose bez ozbiljnih sankcija i čvrstih reakcija - rekao je Jakovčić.

Dubravka Šuica u raspravi je govorila ne samo uime HDZ-a nego i kao prva govornica uime Europske pučke stranke.

- Za razliku od kolega iz zapadne Europe, nama u Hrvatskoj još su svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi. Stoga žalim što u ovom naslovu vi, predlagatelji, niste uključili i komunizam - rekla je Šuica.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Ivan Jakovčić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Ruža Tomašić Europski parlament Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu Ribolov Odbor za ribarstvo Tomašić izlobirala brisanje članka koji nije uvažavao posebnosti ribolova na Jadranu Ivan Jakovčić 'Tesla u EP' Jakovčić: Očekujem podršku Vlada RH i RS inicijativi o Tesli
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • pp:

  Komunisti su najveći ubojice u ljudskoj povijesti, Staljin najveći zločinac, a ovi ljevičarski mamlazi i dalje trkeljaju o fašizamu...ako ide fašizam ide i komunizam...ali ovo nije ljudsko, vrijednosno, moralno pitanje. Briga ljevicu za to. Briga njih za ljude. Politička moć ... prikaži još! je u igri. Koriste, prozirno, "fašizam" da bi progonili političke neistomišljenike, što je poprilična ironija jer su to radili upravo fašisti. No netko pametan je rekao da će se fašizam u budućnosti pojaviti pod krinkom antifašizma. To valjda naš istarski feudalac predstavlja..

 • Ovozemaljski:

  Ovi ce nase teme nametnuti i u EU parlamentu. To samo govori koliko im je dobro. Ovo sta Jakovcic trazi da se slikovito izrazim je to da osoba poput Anticenzure, svojaja, sidhara, Lana 555, moze rasisticki i sovinisticki vrijeđati sve ... prikaži još!ve neistomisljenike, a ako mi njoj uzvratimo istom mjerom mi bi trebali u zatvor na koju godinu... To mi je tako nekako poznato iz proslosti, ah da, sad ce Jakovcic trazit da se obnovi Goli otok.

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  Bravo Ružo!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷