Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o agrokoru

Jakovčić pitao Europsku komisiju o reguliranju spašavanja 'sistemskih' tvrtki na europskoj razini

Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
1/2
12.04.2017.
u 15:44

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) uputio je pitanje Europskoj komisiji vezano uz ulogu države u rješavanju ozbiljnih problema u poslovanju koncerna Agrokor, odnosno uz donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, pišu iz njegovog ureda. Jakovčić je pitao Europsku komisiju smatra li oportunim da se na europskoj razini pripreme mjere za ujednačeno reguliranje problema u poslovanju tzv. 'sistemskih tvrtki' u svim zemljama članicama EU.

- Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, koji je donesen 06.travnja 2017. u Hrvatskom saboru, izazvao je različite reakcije javnosti. Zakon je primijenjen na Trgovačko društvo Agrokor koje zapošljava desetke tisuća zaposlenih. S jedne strane postoji zabrinutost za tisuće radnih mjesta, stotine tvrtki koje se, s propašću te tvrtke, mogu naći u problemima te negativni utjecaj na hrvatski BDP. S druge strane, kritičari Zakona tvrde da se time hrvatski poduzetnici stavljaju u nejednaki položaj. Postoje i mišljenja o neusklađenosti takvog zakona s pravom EU-a ili ustavom Republike Hrvatske. Donošenje takvog zakona uporište ima u zakonu koji se primijenio u Italiji u slučaju Parmalata odnosno poglavlju 11. stečajnog zakona SAD koji omogućava reorganizaciju tvrtki i restrukturiranje njihovog duga. - rekao je Jakovčić.

- Bi li bilo oportuno na europskoj razini, za europsko tržište, pripremiti mjere koje bi omogućavale ujednačeno reguliranje problema u kojima se nađu takve „sistemske“ tvrtke, tako da se zaštite radna mjesta, gospodarski interesi ali i da se zajamči ravnopravni položaj poduzetnika? - pitao je hrvatski europarlamentarac.

>> Ivana Maletić odbila biti kandidat HDZ-a za Zagreb

>> Zbog glazbene čestitke Alvarezu policajci iz protueksplozijske službe pretraživali Agrokor

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
19:47 12.04.2017.

Ovaj se bori jedino za Teran i Malvaziju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije