Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radnici Dalmacijavina dočekali Plenkovića i ministre

Osim radnika "Dalmacijavina" pred Banovinom su prosvjedovali i stanari zgrade u Vukovarskoj 81
04. svibnja 2018. u 14:24 9 komentara 686 prikaza
Prosvjed radnika Dalmacijavina uoči sjednice Vlade
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Stotinjak bivših radnika Dalmacijavina u stečaju jutros se okupilo u Trajektnoj luci Split, ispred zgrade nekadašnje tvornice  te su preko Rive stigli na Zapadnu obalu, ispred zgrade Banovine,  gdje su dočekali premijera Andreja Plenkovića i ministre prosvjedujući i tražeći da s njim ili s nekim od ministara razgovaraju o njihovim potraživanja koje iznose 64 milijuna kuna.

Prosvjedna povorka pod geslom "Za reforme, za ljude" na putu prema Maksimiru PROSVJED SINDIKALISTA Ribić o rastu plaća nakon krize: 'Političari su nas prevarili'

Radnici su nosili transparente na kojima je, među ostalim pisalo "Dalmacijavino najveći stečaj-najveća nepravda", "Otpremnine=trajektna luka", "Vidje Hrvatska puno čuda al' ne nađe štrika za toliko Juda". Dok u Banovini traje sjednica Vlade prosvjednici pod prozorom izvikuju  "Živjela Hrvatska" i "Javi se".

Predstavnica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović je rekla da nakon velike korespondencije s Vladom i ministrima nisu dobili nikakve odgovore iako znaju da su svi oni upoznati s problemima Dalmacijavina i zahtjevima radnika.

"Nadamo se, očekujemo i vjerujemo da je Vlada RH došla s konkretnim rješenjem u Split. S obzirom da će rješavati velike probleme tako mogu  riješiti i probleme 552 djelatnika  Dalmacijavina koji često hodaju po ulicama tražeći svoja prava", rekla je Stipović.

Još je jednom podsjetila kako traže  da se isplate radnička potraživanja u iznosu od 64 milijuna kuna, koja se nalaze na depozitnom računu Trgovačkog suda. Smatraju da se takvim činom ne bi oštetio državni proračun, a da bi se  riješila nepravda koja je nanesena  radnicima Dalmacijavina u stečaju.  

Prosvjed radnika Dalmacijavina uoči sjednice Vlade
1 / 8
Prosvjed radnika Dalmacijavina uoči sjednice Vlade

Kupovnina koju je uplatio kupac tvrtke i njenih nekretnina poduzetnik  Marinko Zadro- deponirani su na Trgovačkom sudu u Splitu, a taj je sud krajem veljače naložio da se izradi prijedlog raspodjele te kupovnine, no koliko je javnosti poznato to dosad nije učinjeno. 

Osim radnika "Dalmacijavina" pred Banovinom su prosvjedovali i stanari zgrade u Vukovarskoj 81, u samačkom hotelu kojeg Vlada danas daruje gradu Splitu. Oni traže da im se omogući otkup stanova u kojima žive nekoliko desetljeća.  

Osim tog prosvjeda u 18 sati na mostu u Ulici Domovinskog rata, koji spaja dva gradska kotara - Pujanke i Brda, očekuje se okupljanje prosvjednika koje će predvoditi Robert Pilipović iz građanske inicijative "Vrijeme je da narod kaže dosta". On je  javnosti postao poznat nakon što je proteklog ljeta za vrijeme velikog požara u Splitu i okolici u Žrnovnici prilikom dolaska na požarište i posjeta vatrogascima verbalno napao premijera Andreja Plenkovića.

Kao razlog  dolaska na most Pilipović je naveo dolazak predsjednika i članova Vlade u Split zbog čega su organizirali akciju "Spustimo rolete i pokažimo da nisu dobro došli u naš grad". Pozvali su građane Splita da spuštanjem roleta i izvješenim transparentima na balkonima pokažu stav, kako su naveli, prema ljudima koji državu vode u propast.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su danas na Trgu svetog Marka skup upozorenja pod nazivom Rad do iznemoglosti nece oporaviti mirovinski sustav. - Kresimir Sever. Nezavisni Sindikati Prosvjed na Trgu sv. Marka: Nedopustivo je raditi do 67. godine, mladi će otići Građani protiv odlagališta otpada u Podsusedu PODSUSED Građani prosvjedovali protiv pretvaranja bivše cementare u pogon za skladištenje otpada Konferencija za medije građanske inicijative Istina o Istanbulskoj prikupljanje potpisa Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' za referendum: Otkažite Istanbulsku konvenciju
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • plavipas:

  Kriza je odraz duhovnog pada biracč na dan izbora. Na dan izbora pamet preseliti iz dupeta u glavu.Ne iti Levo jer su tamo rupe globoke.

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  Loša su vremena ...ljubavi tu nema andreja.....

 • Deleted user:

  A ljudi moji, tribalo ih je dočekat s inox bačvama vina, pa ih ubacit da probaju kakvo je, je li ošlo u kvasinu. A pustit kad se sve staloži i razbistri