Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Morski orah'

Opasni predator nalik meduzi postao prijetnja u Jadranu

meduza
Foto: Wiki commons
1/2
23.09.2017.
u 16:15

Ekosustav Jadrana je zdraviji, stabilniji i manje zagađen pa se stručnjaci nadaju kako u nas ipak neće doći do katastrofe kao u Crnom moru

Potrebna su nam opširnija istraživanja i sustavno praćenje pojave rebraša Mnemiopsis leidyi, za koja trebamo i sredstava. No nakon početnih istraživanja predviđanja su da se u Jadranu ipak neće dogoditi dramatična situacija kao u Crnom moru, barem ne u njegovu južnom dijelu koji je puno prirodnije i očuvanije područje i ima puno bolju protočnost i “prozračivanje” strujama od Crnoga mora, kaže dr. sc. Davor Lučić iz dubrovačkog Instituta za more i priobalje, nakon što je ovih dana i u pločanskom zaljevu nađen invazivni predator od kojega strepe diljem Europe.

U mrežama umjesto ribe sluz

Stvorenje koje je po želatinoznosti nalik na meduzu nije opasno za ljude. No prvi nalaz tog ubojice ribljeg fonda koji se hrani planktonima, jajašcima i ličinkama sitne plave ribe uz plažu Baćina kod Ploča zaprepastio je stručnjake, s obzirom na to da se posljednjih godina udomaćio uglavnom u sjevernom Jadranu, gdje je prvi put i primijećen, 2005. U uvalama oko Pule i Rovinja prošloga je ljeta bilježeno i 500 jedinki/m3.

Kupači u želatinoznu masu uplivavaju kao u džem, a iako im je, računa se, prošla zima smanjila brojnost i reproduktivnu moć, ovoga su se ljeta i oglasili i ribari da su im mreže pune sluzi i u njih ne ulazi riba, objašnjava Lučić, ističući kako je kretanje Mnemiopsisa lako povezati s balastnim vodama brodova, naročito u lukama sjevernog Jadrana. Vjerojatno se to dogodilo i u području Ploča. Tko zna koliko ih je iz sjevernog Jadrana tako došlo dok se morski orah, kako ga zovu u slobodnom prijevodu, nije adaptirao, a dalje je, najvjerojatnije strujama, ljetos stigao i do Jelse.

Bolja kontrola balastnih voda

– U pločanskom zaljevu Mnemiopsis nije bio u stanju reprodukcije, no teško je predvidjeti hoće li se početi razmnožavati ili nestati, čemu ovo doba godine ide u prilog. Hladnoća mora ih neće eliminirati, ali će im, bude li kao lani, smanjiti reproduktivnu sposobnost – govori Lučić.

Optimalna temperatura mora za razmnožavanje tog rebraša, koji je na nesreću i hermafrodit pa se i sam oplođuje, 20-22 º C, a jedna jedinka može izbaciti i 2500 oplođenih jajašaca dnevno. Preostaje samo dalji monitoring, bolja kontrola balastnih voda te nada kako se morski orah u Jadranu neće udomaćiti zauvijek, u čemu bi možda mogao pomoći i jajasti rebraš ili Beroe ovata koji se hrani upravo Mnemiopsisom. No on je u Jadranu trenutačno u manjini.

Komentara 3

CH
chanchir
15:46 23.09.2017.

to ka neki morski hdz

Avatar 2222
2222
09:14 24.09.2017.

Treba paziti ko dolazi u Hrvatsku.Znaci svi smo mi polako krivi za sve dogadje koje vidimo a ne prijavljujemo .Svak od nas moze napisati prijavu ili zapazanje dogadja da bi policija mogla nadgledati te terene ugrozene.

KU
kupatilo
02:50 24.09.2017.

ma ne tosu zlobenci u nasem moru love nasu ribu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije