Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ja sam branio Šeksa jer je 80-ih rekao da je 'društvo trulo'

Šeksa sam zastupao jer su mu oduzeli ured, rekao je Muslim
29. studenoga 2017. u 23:02 33 komentara 1787 prikaza
Nikola Muslim
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što su u medijima objavljeni dosjei pokojnog kralja kocke Zlatka Bagarića u kojima se spominje Vladimira Šeksa, pod kodnim imenom Kolega, i sugerira da je Šeks bio i suradnik Udbe, Večernjem listu javio se Nikola Muslim, odvjetnik koji je početkom osamdesetih godina branio Šeksa.

Vladimir Šeks Mislav Šimatović U usporedbi s Perkovićevim, Šeksovi su navodni krimeni kamilica

Doveo ga Mesić

Šeks je tada progonjen jer je u dotičnoj gostionici “Gaj”, kako nam je prepričao Muslim, u veselom raspoloženju rekao “vi ste svi truli, kao što je ovo društvo trulo...” zbog čega je bio uhićen i u pritvoru odležao dva mjeseca.

Tada je protiv Šeksa pokrenut kazneni postupak zbog “neprijateljskih izjava”, zbog čega je u konačnici u Staroj Gradišci odležao osam mjeseci zatvora.

Tijekom tog postupka, u segmentu oduzimanja odvjetničke licencije, Šeksa je zastupao odvjetnik Muslim.

– Šeksa je k meni u Zagreb, na Pantovčak gdje sam imao odvjetnički ured, doveo Stipe Mesić. Odvjetnička komora tada je pokrenula postupak oduzimanja licencije Šeksu, ja sam ga u tom slučaju branio, a tužitelj uime komore bio je Marijan Hanžeković – prisjetio se Muslim. Šeks je naknadno izgubio odvjetnički ured, nastavio je, no u međuvremenu, dok odluka nije postala pravomoćna, u Beogradu je zastupao dvojicu intelektualaca koji su bili među 20-ak uhićenih pod direktivom Stane Dolanca. Dolanc je u to vrijeme bio savezni sekretar za unutarnje poslove, a riječ je o 28 uhićenih intelektualaca koji su sudjelovali na predavanju Milovana Đilasa.

Nikola Muslim
1 / 9
Vladimir Šeks

– Tada je protiv Šeksa rogoborio i Ante Marković koji je bio predsjednik Izvršnog vijeća i koji se s te pozicije nije imao pravo miješati u pravosuđe – prisjetio se Muslim dodajući kako je tada poznata kuloarska zafrkancija bila “bolje seks nego Šeks”.

Šeksu je nakon pravomoćnosti presude prvotno odrezanih 13 mjeseci zatvora smanjeno na osam mjeseci. Muslim pojašnjava da je imao potrebu istupiti u javnosti nakon što su objavljeni dosjei iz Hrvatskog državnog arhiva koji Šeksa stavlja u kontekst suradnje s Udbom.

– Za mene su to gluposti jer javnost nakon 40 godina nekoga koga je država gonila i zatvorila zbog izgovorene riječi sada doživljava kao suradnika Udbe.

Ja, naravno, govorim iz pozicije njegova tadašnjeg odvjetnika, ali tih godina sam zastupao ljude koji su bili dio hrvatskog nacionalnog pokreta. I sam sam kao hrvatski proljećar odležao tri-četiri mjeseca u zatvoru – rekao je Muslim.

Bio pod nadzorom Udbe

On je za Šeksa prvi put u bivšoj Jugoslaviji čuo kada su novine izvijestile o zamjeniku okružnog tužioca koji je kazneno prijavio Službu državne sigurnosti radi neovlaštenog otvaranja privatnih pisama koja su u Osijek stizala iz inozemstva.

Neosporno je da je Šeks bio pod nadzorom Udbe i da je zbog svojih “protudržavnih aktivnosti” završio u zatvoru. Objavom podataka iz dosjea Zlatka Bagarića otvorilo se pitanje je li Šeks bio i suradnik Udbe.

On sam, nakon objave tih dosjea, tvrdi da je sprečavao klopku koju mu je Udba namještala. Šeks opširnije medijski planira istupati tek idućih dana, a s odmakom od 40 godina vrlo je teško točno rekonstruirati događaje iz bivše države. Nije prvi put da se objavljuju takve informacije o Šeksu, no one su vrlo kontradiktorne jer Šeks ispada i žrtva i suradnik...

Branko Bačić BRANKO BAČIĆ 'Šeks je bio državni neprijatelj broj 1. Spašavao se od teškog zatvora' Vladimir Šeks Izvor iz HDZ-a: Napad na Šeksa udar je i na Andreja Plenkovića Gordan Jandroković brani kolegu Jandroković: Medijski napisi o Šeksu su pokušaji njegove diskvalifikacije
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Danas je još trulije.

 • BANZO:

  Kako te nije sram hvaliti se sa takvim stvarima!!! ja sam u to vrijeme na tzv.dan republike palio jugoslovenske zastave.

 • Deleted user:

  Danas je taj isti čovjek u RH učinio napisanim Zakonima takvu štetu Hrvatima, on i njegova generacija, da se nećemo oporaviti tisuću godina!? To je neznalica i običan blefer? Ogulila je Škvadra RH, ostali smo u dvije godine bez najmanje ... prikaži još! 500 kvalitetnih poduzeća i to u 100% vlasništvu radnika, prisvojene od HDZ-a? Morate će on.kad-tad isto sjesti na optuženičku klupu! U ratu je bio zadužen za napajanje vojske Whiskijem, cigaretama i Normabelima! Zakaj su se toliko ubili iza rata? A droga -bez sina je ostalo radi droge? Zašto se sin nije borio? Nedavno je kao "savjetnik" predsjednici, uspio namjestiti da abolira narko-bosa iz zatvora? Već je tada morao u zatvor, no sada je čak savjetnik u Saboru?