Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA TAKVA OPERACIJA

Izvanredan uspjeh liječnika: Muškarcu uspjeli transplantirati oko i dio lica nakon teške nesreće

Foto: NYU Langone
1/2
14.11.2023.
u 11:52

James je inače veteran iz Arkansasa, a stradao je u nesreći na radu kada je pretrpio strujni udar od 7,200 volti za vrijeme radova na dalekovodu

Prva ikad napravljena transplantacija oka i djelomična transplantacija lica novi je uspjeh liječnika, ovog puta u Langtone Health bolnici u New Yorku. Iako nije bilo sigurno da će Aaron James (46) dobiti nazad svoj vid nakon strašne nesreće, ova operacija pružila mu je drugu priliku u životu, prenosi IFL Science.

James je inače veteran iz Arkansasa, a stradao je u nesreći na radu kada je pretrpio strujni udar od 7,200 volti za vrijeme radova na dalekovodu. Njegovo lice je uz to dotaknulo žicu, zbog čega je izgubio nos, usta, lijevo oko i lijevu ruku. Nakon nesreće koja se dogodila još u lipnju 2021., liječnici su odmah počeli raditi na planu kojim bi mu povratili lice. Jamesu je tijekom prve operacije bilo odstranjeno lijevo oko, no i tada su liječnici odlučili prerezati živac najbliže moguće kako bi ostala mogućnost transplantacije.

Prije nekoliko mjeseci upravo su to i učinili, i to u 21-satnoj operaciji u kojoj je sudjelovalo čak 140 liječnica, medicinskih sestara i drugog osoblja. Sada, pet mjeseci nakon, potvrđeno je kako je operacija Jamesa prošla - uspješno. Njegovo oko sada ima protok krvi, a oporavak smatraju relativno brzim s obzirom na vrstu operacije. 

- Napredak koji smo vidjeli s okom je izvanredan i nadmašio je naša očekivanja, s obzirom da je naša nada bila da će oko izdržati barem 90 dana - ispričao je Bruce E. Gelb, liječnik koji je radio na operaciji.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Spektakularni prizori na Siciliji: Vulkan Etna je eruptirao. Pepeo i lava uzdižu se iznad otoka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije