Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVORNO HRVATSKO Renato Šalaj iz Sl. Broda iskoristio bakin recept

Izumio je gips u spreju!

19.03.2009.
u 16:49

Kada čuju za gips u spreju, svi se prvo iznenade, zatim se nasmiju, ali onda malo razmisle i shvate da je stvar zanimljiva - kaže Renato Šalaj, slavonskobrodski inovator i dobitnik nagrade Zaklade “Izvorno hrvatsko” Hrvatske gospodarske komore.

- Nagrada za ovaj moj izum meni znači priznanje da je ideja dobra - skromno priznaje Renato, po struci elektrotehničar.

Stidio se ideja
Ideja mu je sinula iz čisto praktičnih razloga, i to zahvaljujući jednom starom receptu pokojne ženine bake. Radeći s gipsom, baka je otkrila način kako da se gips ne stvrdne. Renato ne želi otkrivati recept jer inovacije, kaže, uvijek prate i vanjski mediji, a on još uvijek nema međunarodnu zaštitu svog patenta.

- Moram priznati da sam se ispočetka stidio svojih ideja. Nisam bio siguran u sebe i bojao sam se izlaska u javnost pitajući se kako je baš meni palo na pamet tako nešto. Nisam mogao vjerovati da nitko u svijetu nije došao na istu ideju. Srećom, djelatnici brodskog Centra za tehnološki razvoj ohrabrili su me da podnesem zahtjev za patent - ističe Šalaj.

Traži investitora
Premda se gips u spreju može primjenjivati, primjerice, u građevinarstvu, medicini pa i umjetnosti, put od ideje do komercijalizacije je težak. Renatu su se javljali zainteresirani proizvođači iz inozemstva, a on traži investitora koji bi gips proizvodio u Hrvatskoj.

- Domaći proizvođači imaju isključivo linije za tekućine, a ovo je praškasta tvar. Ovih sam dana dobio jedan mali kompresor za ručnu izradu, nadam se da ću ga uskoro prilagoditi i da će prva linija gipsa u spreju izaći u ručnoj proizvodnji iz moga stana - zaključio je Renato.


Više o temi

Renatova tuba napunjena je smjesom gipsa u prahu, vode i aditiva koji usporavaju ili ubrzavaju sušenje gipsa, te olakšavaju primjenu. Može se koristiti u građevinarstvu, medicini, a za gips su se već raspitivali električari, ali i žene koje imaju nešto za pokrpati. - Na izložbi u sklopu ZV-a obratio mi se i jedan riječki kirurg, također dobitnik nagrade “Izvorno hrvatsko”, i rekao da bi moj izum mogao biti koristan u kirurgiji, a kontaktirali su me čak i umjetnici - kaže Renato.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije