Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump:

'Izraelsko-palestinski dogovor bio bi početak mira na Bliskom istoku'

Reuters
23.05.2017.
u 13:10

Dvojica čelnika također su osudila teroristički napad u Manchesteru

Dogovor između Izraelaca i Palestinaca bio bi početak mira na Bliskom istoku, rekao je danas američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Betlehemu na Zapadnoj obali.

"Ako Izrael i Palestinci mogu stvoriti mir, bit će to početak procesa mira na Bliskom istoku i to bi bilo čudesno postignuće", rekao je Trump.

"(Mahmud Abas) uvjerio me da je spreman pomoći u postizanju toga cilja", rekao je Trump na konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom. Trump je naglasio da mu je "isto obećao" i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Trump i Abas nisu međutim najavili nikakve konkretne mjere kojima bi se postiglo rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Dvojica čelnika također su osudila teroristički napad u Manchesteru. Trump je one koji stoje iza napada nazvao "zlim gubitnicima".

"Ne želim ih nazvati čudovištima, jer bi im se taj izraz dopao", kazao je Trump te dodao da je mnogo "mladih, divnih" ljudi izgubilo živote u eksploziji u Manchesterskoj Areni u ponedjeljak navečer.

Abas, koji je rekao da mu Trumpova nastojanja bude nadu, naglasio je da palestinski sukob s Izraelom nije religijske naravi.

"Naš su temeljni problem okupacija i izgradnja naselja i to što Izrael ne priznaje državu Palestinu", istaknuo je Abas.

U Betlehemu se nalazi bazilika Rođenja Isusova, koja je prema vjerovanju kršćana izgrađena na mjestu gdje je Isus Krist rođen.

Abas je također pozvao izraelsku vladu da ispuni zahtjeve palestinskih zatvorenika koji štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima.

Prosvjednici su se okupili u Betlehemu na trgu Manger za vrijeme Trumpova posjeta u znak potpore zatvorenicima i njihove obitelji napisale su pismo Trumpu moleći ga da intervenira.

Abas je posjetio Trumpa u Washingtonu ranije ovog mjeseca i obojica su prisustvovala summitu u saudijskome glavnom gradu Rijadu, gdje je Trump  počeo svoj prvi inozemni put kao američki predsjednik.

Budući da je Trump ponovno zauzeo tvrdo stajalište prema Iranu u ponedjeljak ohrabrujući izraelske vođe da ujedine sa svojim arapskim susjedima protiv zajedničkog neprijatelja, Teheran nije bio spomenut u njegovu govoru u Betlehemu.

"Tako ste jezgrovito primijetili da zajedničke opasnosti pretvaraju neprijatelje u partnere", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak te dodao da arapski vođe koji su se s Trumpom sastali u Saudijskoj Arabiji mogu pomoći u stvaranju uvjeta mira na Bliskom istoku.

Predviđeno je da Trump posjeti memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu gdje će položiti vijenac prije no što posjeti Izraelski muzej gdje će održati govor.

Kasnije tijekom dana nastavlja put u Rim.

 

 

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
14:47 23.05.2017.

Vjerojatno ce ucjeniti i pokusati ponovno preveslati Palestince zedne preko vode, kako bi zamazali oci svjetskoj javnosti kojoj je sve teze i teze prodavati Izraelsku maglu. Cionisticki rezim je sve vise i vise izoliran i moraju dati barem privid mirovnog procesa jer im dugorocno situacija ne ide na ruku, tako da se moze ocekivati jos jedna farsa koja ce propasti je u biti nece nista poonuditi Palestincima s obzirom da je od uvijek bio cilj sve ih protjerati i etnicki ocistiti taj prostor.

Avatar nekakav
nekakav
14:00 23.05.2017.

a hoće li trump položiti vijenac na kakvom grobu nekog od 4.000 ubijenih palestinaca u gazi, pred nekoliko godina? neće. da, sad će se izrael i arapi ujediniti protiv zajedničkog neprijatelja, irana. koji nije 300 godina nikog napao. zadnji rat su vodili pred 30 godina, kad ih je irak napao. a s arabija, izrael, svakog dana nekog napadaju. inače, kakav to može biti dogovor između izraelaca i palestinaca, kad izrael svakog mjesec sagradi novih tisuću-dvije stanova na okupiranim područjima? kako je moguće da izrael ima pravo okupirati dio druge države, i za to ne snositi nikakve posljedice? ponovimo, izrael je okupirao golansku visoravan. sirijski državni teritorij. ako izrael ima pravo vojnim putem okupirati i zadržati tuđe teritorije, onda to isto pravo moraju imati njegovi susjedi, da ga jednog dana podrapaju među sobom. inače, demografski je izrael pred slomom. nema više sssr-a da iz njega vozaju milijun židova. a palestinci su im došli do 40% od ukupnog stanovništva. sad mijenjaju zakone, gdje naglašavaju da izrael pripada samo izraelcima. i da svi ostali imaju manja prava, pa čak i u pogledu prava glasa. društvo na putu propasti.

GV
golub Vaso
14:56 23.05.2017.

kad Židovi vrate otetu zemlju to će biti početak mira, a oni to nemaju ni u primisli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije