Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nataša Novaković: Iznenađena sam brzinom sudaca

Nataša Novaković, šefica Povjerenstva za sukob interesa, zbog premijera proziva Upravni sud
28. veljače 2020. u 20:46 4 komentara 1118 prikaza
Nataša Novaković čeka odluku Ustavnog suda tko je nadležan odlučiti o njezinu izuzeću u predmetu Borg na zahtjev premijera
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika Nataša Novaković izjavila je danas da je Povjerenstvo iznenađeno brzinom i koordiniranošću sudaca Upravnog suda koji rade na predmetima Pokaz i Helsinki, u kojima premijer Andrej Plenković pokušava osporiti ovlast Povjerenstva da donosi i objavljuje odluke protiv dužnosnika na temelju zakonskih načela djelovanja kojima se moraju ravnati političari na funkcijama.

Nataša Novaković Povjerenstvo u blokadi I Visoki upravni sud odbio odlučiti o izuzeću N. Novaković

Privilegirani status

S obzirom na to da je ovom izjavom sugerirala da premijer ima privilegirani status pred sudovima, u Povjerenstvu smo upitali na čemu temelje takav zaključak. Odgovoreno nam je da je uvid u spise pokazao “neobično poklapanje” zakazanih ročišta, ali i drugih radnji koje su poduzimali suci u dva odvojena predmeta.

Za ilustraciju, navode da je Povjerenstvo u četvrtak poslalo očitovanje na tužbu u predmetu Helsinki, u kojem se Plenković žalio na odluku da je prekršio načela djelovanja jer Povjerenstvu nije poslao račune za putovanje na skup Europske pučke stranke u pratnji HDZ-ove svite. To je očitovanje, tvrde u Povjerenstvu, Plenkoviću poslano isti dan kada ga je Povjerenstvo poslalo sudu, ali ne u predmetu Helsinki, nego kroz predmet Pokaz, u kojemu premijer osporava odluku Povjerenstva vezanu za imenovanje njegova kuma na mjesto veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Radi li se tu o krivom zaprimanju u kancelu ili nečem drugom, ne znamo, ali činjenica je da je očitovanje isti dan po dostavljaču poslano Plenkoviću, ali u krivom predmetu – kažu u Povjerenstvu.

CROBAROMETAR VELJAČA NOVA ANKETA SDP ostao ispred HDZ-a s minimalnom razlikom. Škoro treća politička snaga

Neobičnim drže i poklapanje ročišta u oba predmeta. Ročišta su bila zakazana za četvrtak s razmakom od samo sat vremena, a Povjerenstvo je o njima bilo obaviješteno samo tri, odnosno šest dana prije pa su tražili odgodu u oba predmeta. No naknadno su ih oba suca obavijestila da su ročišta otkazana jer je Plenković odustao od zahtjeva za raspravom i zatražio da sud predmete riješi pisanim putem. Nataša Novaković, međutim, inzistira na raspravi, ističe da Povjerenstvo kao stranka ima ista prava kao i tužitelj te najavljuje pozivanje svjedoka u ovim predmetima.

Kako će se suci očitovati na ovaj zahtjev, tek će se vidjeti, no treba podsjetiti da se Visoki upravni sud proglasio nenadležnim u još jednom predmetu vezanom za Plenkovića. Riječ je o predmetu u kojemu je premijer zatražio izuzeće Nataše Novaković u odlučivanju o njegovoj ulozi u osnivanju “skupine Borg”, koja je radila Zakon o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokor. U obrazloženju presude kojom je Visoki upravni sud odbio razriješiti pitanje sukoba interesa predsjednice Povjerenstva zaključeno je, među ostalim, da Povjerenstvo u ovom predmetu nije stranka u postupku, iako je upravo Povjerenstvo pokrenulo taj postupak pred Upravnim sudom.

Zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine Skup u Slavonskom Brodu Plenković: Imam pravo podnijeti tužbe kao i svaki građanin

Dugotrajna blokada

Predmet Borg na kraju je završio pred Ustavnim sudom, od kojega je Povjerenstvo zatražilo da razriješi sukob nadležnosti jer o izuzeću njegove predsjednice, osim upravnih sudova, nije htio odlučiti ni Sabor. Zaključi li Ustavni sud da o izuzeću Nataše Novaković treba odlučiti samo Povjerenstvo, što nije isključeno, ovo bi se tijelo moglo naći u dugotrajnoj blokadi odlučivanja u predmetu Borg. Vidljivo je to iz niza odluka u kojima su članovi Povjerenstva u odlukama na temelju načela djelovanja glasali u omjeru 2:3 pa nije teško zaključiti da bi bez Nataše Novaković paran broj članova teško donio odluku o premijerovoj ulozi u osnivanju skupine Borg. 

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • 195411:

  Neka drugarica radi svoj posao po zakonu ako ga zna pa nece za nju biti iznenadjenja.

 • krtica:

  bilo bi vrijeme da plenky plati račune!!!

 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Fuj sve smrdi po korupciji od vrha hdza do sudaca