Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ANKETA

SDP ostao ispred HDZ-a s minimalnom razlikom. Škoro treća politička snaga

CROBAROMETAR VELJAČA
Foto: Nova TV
1/4
25.02.2020.
u 20:00

Istraživanje je po prvi put pokazalo da je građanima navažniji problem korupacija, a ne nezaposlenost kao što je to bio slučaj desetljećima

Novo istraživanje Crobarometra koje donosi Dnevnik Nove TV, a provodi agencija IPSOS pokazalo je da je SDP na valu Milanovićeve pobjede i dalje ispred HDZ-a. SDP bi biralo 25,2 posto birača, a HDZ njih 24,8. Dakle, razlika je unutar statističke pogreške.

Miroslav Škoro još nije formirao stranku, ali uz SDP i HDZ treća je opcija koja prelazi izborni prag. Trenutno bi osvojio 10,1 posto glasova.

Kakvi su birači tri najjače opcije?

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 30 posto), kao i među starijim biračima iznad 65 godina (34 posto). HDZ među svojim redovima ima malo više muških birača (27 posto), ali i  onih koji spadaju u dobnu skupinu od 45 do 60 godina (30 posto). SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (39 posto). HDZ ima svoje baze kao što su Lika i Banovina (47 posto), Dalmacija (33 posto) i Slavonija (28 posto), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (22 posto) i te Lici i Banovini (20 posto).

Kako stoje ostale stranke?

Najbliže izbornom pragu je MOST s potporom od 4,4 posto. Slijedi regionalni IDS s potporom od 2,9 posto. Slijedi HSS s 2,5 posto. Tu je i Zelena lista na 2,2 posto, a Stranka Ivana Pernara dobiva potporu od 2,2 posto. PAMETNO je na 2,1 posto. Milan Bandić sa svojom strankom ima jedan od lošijih rezultata i trenutno mu stranka dobiva 2 posto. Živi Zid je na 1,7 posto, HSU na 1,5 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,4 posto. START je na 1,3 posto, a Hrvatska demokršćanska stranka na 1,1 posto i na kraju preko 1 posto još dobiva stranka Promijenimo Hrvatsku s 1,1 posto.

Ostale stranke od lijeva do desna dobivaju manje od 1 posto ili ukupno 8 posto. Tu su tako HDSSB na 0,9 posto, Reformisti su na 0,8 posto, a HNS je na 0,7 posto i Neovisni na Hrvatsku su na 0,1 posto. Neodlučnih je 5,3 posto birača.

Istraživanje je po prvi put pokazalo da je građanima navažniji problem korupacija, a ne nezaposlenost kao što je to bio slučaj desetljećima. Taj problem sada pada na drugo mjesto, dok je na trećem mjestu gospodarstvo.

VIDEO Tomo Medved: Oni koji se nude kao alternativa sadašnjem vodstvu HDZ-a nisu se htjeli angažirati na izborima

Ključne riječi

Komentara 48

IP
iphone8
20:42 25.02.2020.

Rejting SDPa je splet slucajnih okolnosti. Recite mi jednu stvar koju je bero napravio da bi poboljsao rejting SDPa- nista

Avatar Šipo
Šipo
20:43 25.02.2020.

Tek nakon unutarstranackih, HDZ ide u pravu bitku za parlament

Avatar Dipsy
Dipsy
20:39 25.02.2020.

To su kratkotrajni i trenutni efekti Milanoviceve pobjede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije