Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostati ili izaći

Izlazak iz EU donosi 120 milijardi funti

Premijer Cameron i gradonačelnik Londona Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
05.08.2014.
u 16:11

Studija pokazuje da je izvedivo da Velika Britanija bude izvan EU, kaže autor studije G. Lyons., savjetnik gradonačelnika B. Johnsona

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije “izvediva je mogućnost”, zaključuje detaljna studija o utjecaju izlaska iz EU na gospodarstvo Londona, glavnog motora razvoja Velike Britanije.

Studija bi trebala biti objavljena danas, a list Daily Telegraph već je otkrio da će glavnu tezu te studije podržati i gradonačelnik Londona i povremeni kolumnist Daily Telegrapha Boris Johnson.

Johnsonova podrška tezi o gospodarskoj koristi izlaska Velike Britanije iz EU mogla bi stvoriti pritisak na premijera Davida Camerona jer Borisa Johnsona u mnogim krugovima percipiraju kao Cameronova izazivač i nasljednika na čelu Konzervativne stranke.

Studija pod nazivom “Izvješće o Europi: ‘win-win’ situacija” bavi se četirima scenarijima odnosa Velike Britanije s EU i utjecaju svakog pojedinog scenarija na gospodarstvo Londona u sljedećih 20 godina. Studiju je izradio gradonačelnikov savjetnik za gospodarstvo Gerard Lyons. U scenariju u kojem bi Velika Britanija ostala članica reformiranog EU, BDP Londona koji sada iznosi 350 milijardi funti narastao bi do 2034. na 640 milijardi funti. U scenariju u kojem bi Velika Britanija ostala u nereformiranom EU, odnosno Uniji kakva je sada, BDP Londona 2034. iznosio bi puno manje – 495 milijardi funti.

No, u scenariju da Velika Britanija odluči izaći iz članstva EU te da nakon toga uspostavi povoljne trgovinske odnose s Europom i svijetom, londonski BDP 2034. bi iznosio 615 milijardi funti, neznatno manje od prvog scenarija i puno više od drugog.

– Najbolji scenarij za Britaniju jest da ostane u znatno reformiranom EU. No, vrlo blizu je drugi najbolji scenarij po kojem bi Britanija mogla, uz dobre uvjete, napustiti EU. Naša studija pokazuje da je izvedivo da Velika Britanija bude izvan EU – kaže autor studije Gerard Lyons.

>>Europa opet pokazala kako ne može voditi politiku bez Amerike

>>Čak je i Grčka više profitirala od EU nego Britanija

Komentara 12

RM
rmd3
06:59 06.08.2014.

Nebi ni ja krpo lopovsku i korunpiranu Evropu bravo Englezi bješte van dok još imate neš na raćunu jer Hrvati,Grci,Španjolci,Portugalci,Poljaci,litva sve ce vas opelješit da ce te bez gaća ostat kakav šlanperaj ova EU unija

MX
Mister X
17:52 06.08.2014.

Izlazak iz EU donosi 120 milijardi funti, konačno da ima i pametni koji znaju do kraja računati a ne se veseliti poticaju i obečanju od kojih milion eura !!!!

DU
Deleted user
06:32 07.08.2014.

EU će nestati na smetlištu povijesti kao i sve slične tvorevine do sad. Pitanje je samo kad i hoće li nestanak biti mirnim načinom bez ljudskih žrtava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije