Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izgrađena prva automatizirana garaža koja sama parkira automobil

garaža
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
12.02.2010.
u 12:29

Uz to što se smanjuje obujam same građevine, financijski su takvi sustavi, gledajući na dulji rok, također isplativiji.

Zagreb je prošlog prosinca dobio prvu potpuno automatiziranu garažu u industrijskoj zoni na Radničkoj cesti. Moderan sustav mogao bi nagovijestiti budućnost podzemnih garaža, što bi moglo biti rješenje za probleme u javnom prometu.

Garaža budućnosti

– Ovaj sustav projektirala je i patentirala talijanska tvrtka koja se već više od 30 godina bavi proizvodnjom i razvojem sustava za automatsko parkiranje i trenutačno je vodeći proizvođač takvih sustava u svijetu s više od 7000 izrađenih automatskih parkirališnih mjesta. Postoji više različitih sustava za parkiranje vozila, a njihova primjena ovisi o vrsti, namjeni i dimenzijama građevine, broju vozila, željenoj učinkovitosti sustava koji po satu može prihvatiti i nekoliko desetaka vozila – rekao je Zoran Bingula, direktor tvrtke koja je izgradila sustav.

Ekološki prihvatljiv

Po njegovu mišljenju, automatski sustavi koji se rabe već gotovo 80 godina imaju velike ekološke prednosti pred konvencionalnim podzemnim garažama. Činjenica da je motor vozila ugašen pri transportu i parkiranju unutar garaže nije jedina prednost takvog sustava. Uz to što se smanjuje emisija ispušnih plinova, automatizirana garaža zahtijeva dvostruko manji obujam za parkiranje istog broja vozila jer nema prometnica, stuba i dizala.

Uz to što se smanjuje obujam same građevine, financijski su takvi sustavi, gledajući na dulji rok, također isplativiji jer nije potrebna rasvjeta, ventilacija i slično što smanjuje troškove održavanja i sigurnosne rizike. Sustav koji vozila pri ulasku u garažu skenira prepoznaje njihove dimenzije i smješta ih na najbolje mjesto. Jedino što korisniku preostaje jest postaviti auto u odgovarajući položaj, izaći iz njega i preuzeti parkirališnu kartu, a istodobno se vozilo spušta razinu niže i automatski parkira.

Bingula je napomenuo da takvi sustavi mogu imati budućnost i u javnom sektoru.

– U ovom trenutku u izradi su studije za rješavanje problema parkirališnih mjesta u Donjem gradu. Mi smo, dakako, u kontaktu s gradskim uredima i želja nam je pomoći prijedlozima, primjerima i savjetima – rekao je Bingula.

Ključne riječi

Komentara 9

DI
digička
17:04 12.02.2010.

5

AG
Agramer198
14:45 12.02.2010.

Meni je uvijek bila fora ona automatizirana garaža iz filma \"Ja,robot\"! Oni koji su gledali film sjetiti će se scene di je auto povukla za dve-tri sekunde :)

SP
Spaček
15:22 12.02.2010.

Žalosno je da se gradska uprava treba prvo spotaknuti u \"svom dvorištu\" o ovakav primjer rješavanja problema s parkiranjem. Možda nešto i nauče iz ovoga. U svakom slučaju svaka čast, neko je trebao biti prvi, valjda će uskoro toga biti više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije