Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Izgrađena prva automatizirana garaža koja sama parkira automobil

Uz to što se smanjuje obujam same građevine, financijski su takvi sustavi, gledajući na dulji rok, također isplativiji.
12. veljače 2010. u 12:29 9 komentara 869 prikaza
garaža
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zagreb je prošlog prosinca dobio prvu potpuno automatiziranu garažu u industrijskoj zoni na Radničkoj cesti. Moderan sustav mogao bi nagovijestiti budućnost podzemnih garaža, što bi moglo biti rješenje za probleme u javnom prometu.

Garaža budućnosti

– Ovaj sustav projektirala je i patentirala talijanska tvrtka koja se već više od 30 godina bavi proizvodnjom i razvojem sustava za automatsko parkiranje i trenutačno je vodeći proizvođač takvih sustava u svijetu s više od 7000 izrađenih automatskih parkirališnih mjesta. Postoji više različitih sustava za parkiranje vozila, a njihova primjena ovisi o vrsti, namjeni i dimenzijama građevine, broju vozila, željenoj učinkovitosti sustava koji po satu može prihvatiti i nekoliko desetaka vozila – rekao je Zoran Bingula, direktor tvrtke koja je izgradila sustav.

Ekološki prihvatljiv

Po njegovu mišljenju, automatski sustavi koji se rabe već gotovo 80 godina imaju velike ekološke prednosti pred konvencionalnim podzemnim garažama. Činjenica da je motor vozila ugašen pri transportu i parkiranju unutar garaže nije jedina prednost takvog sustava. Uz to što se smanjuje emisija ispušnih plinova, automatizirana garaža zahtijeva dvostruko manji obujam za parkiranje istog broja vozila jer nema prometnica, stuba i dizala.

Uz to što se smanjuje obujam same građevine, financijski su takvi sustavi, gledajući na dulji rok, također isplativiji jer nije potrebna rasvjeta, ventilacija i slično što smanjuje troškove održavanja i sigurnosne rizike. Sustav koji vozila pri ulasku u garažu skenira prepoznaje njihove dimenzije i smješta ih na najbolje mjesto. Jedino što korisniku preostaje jest postaviti auto u odgovarajući položaj, izaći iz njega i preuzeti parkirališnu kartu, a istodobno se vozilo spušta razinu niže i automatski parkira.

Bingula je napomenuo da takvi sustavi mogu imati budućnost i u javnom sektoru.

– U ovom trenutku u izradi su studije za rješavanje problema parkirališnih mjesta u Donjem gradu. Mi smo, dakako, u kontaktu s gradskim uredima i želja nam je pomoći prijedlozima, primjerima i savjetima – rekao je Bingula.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Agramer198:

    Meni je uvijek bila fora ona automatizirana garaža iz filma \"Ja,robot\"! Oni koji su gledali film sjetiti će se scene di je auto povukla za dve-tri sekunde :)

  • Spaček:

    Žalosno je da se gradska uprava treba prvo spotaknuti u \"svom dvorištu\" o ovakav primjer rješavanja problema s parkiranjem. Možda nešto i nauče iz ovoga. U svakom slučaju svaka čast, neko je trebao biti prvi, valjda će uskoro toga biti više.