Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPĆA SJEDNICA VRHOVNOG SUDA

Mrčelu podržalo 29 sudaca, Milanovićev kandidat dobio 4 glasa

Marin Mrčela
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
02.09.2021.
u 14:03

Kandidata dr. sc. Marina Mrčelu podržalo je 29 sudaca

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda kandidaturu dr. sc. Marina Mrčele, suca i aktualnog vršitelja dužnosti predsjednika VS-a, podržalo je 29 od 31 prisutnog suca. Mr. sc. Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu, podržala su četiri suca, dok ostali kandidati nisu dobili ni jedan glas. Dvojica sudaca nisu podržala ni jednog od petero kandidata. Vrhovni sud priopćio je da će mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda s obrazloženjem biti objavljeno u ponedjeljak.

Nakon objave obrazloženog mišljenja očekuje se da će petero kandidata predstaviti svoje programe na saborskom Odboru za pravosuđe, odnosno bit će intervjuirani kako bi i saborski Odbor donio većinsko mišljenje o kandidatima.

Prema predviđenoj ustavnoj i zakonskoj proceduri, predsjednik države Zoran Milanović, uvažavajući sve što se doznalo o kandidatima na Vrhovnom sudu i na saborskom Odboru te eventualno u javnosti, zatim bi trebao odlučiti koga će predložiti Hrvatskom saboru kao svog kandidata.

Predsjednik Milanović, međutim, tu je odluku donio i prije nego što je okončan postupak prijava na javni poziv pa tako nije znao da se protiv suca Dobronića vodi stegovni postupak zbog neispunjenja sudačke norme 2019. godine, što te godine, za razliku od prethodne tri kad je također ispunio normu oko 70-ak posto, nije bilo opravdano radom na složenijim predmetima, kako je ocijenio predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu.

Već na saborskom Odboru vidjet će se ima li sudac Dobronić šanse proći na glasovanju u Hrvatskom saboru unatoč toj okolnosti, kao i činjenici da njegov izbor za predsjednika VS-a podržavaju samo četvorica sudaca Vrhovnog suda.

 

Komentara 46

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
14:18 02.09.2021.

Tko god bio predsjednik Vrhovnog suda RH, hoce li suci biti makar malo manje korumpiraniji nego sto jesu (cast ne bas previse izuzetaka)???? Hoce li njihove odluke makar malo vise ovisiti o pravdi i postojecim zakonima RH, a ne kolicinii novca kojom sudjeni raspolaze, o tome ciji je on/ona sin, kcer, brat sestra, rodjak,,,,,, stranacki prijatelj????? Hoce li se pravomocne sudske odluke donositi barem u roku 12 mj, a ne kao i do sad u roku npr 5 pa na vise godina?

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:55 02.09.2021.

Ja sam za suce koji ispunjavaju normu 100% ili vise. Normalno da je Milanovicu vise simpatican netko tko je po marljivosti vise od 30% ispod prosjeka.

LL
lijepa_li si
17:02 02.09.2021.

drugovi i drugarice, neki bih htjeli da skrenemo s puta naše revolucije...obranimo i nedajmo svoje tekovine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije