Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večeras na HRT-u debata Milanović – Plenković! Evo kako će tri televizije pratiti izbornu kampanju

Mislav Togonal i Mirjana Posavac vodit će specijalnu HRT-ovu emisiju na dan izbora, na RTL-u će Zoran Šprajc u 'Danu odluke' donijeti prve rezultate, a Nova TV uzda se u britkost Mislava Bage
12. kolovoza 2016. u 11:07 43 komentara 5472 prikaza
Milanović Plenković
Foto: Pixell
Pogledajte galeriju 1/6

Zbog prijevremenih izbora političari su bili prisiljeni skratiti godišnje odmore kako bi prionuli poslu jer već u utorak službeno počinje izborna kampanja za parlamentarne izbore koja završava 10. rujna.

Za izbornu trku spremne su i informativne redakcije HRT-a, Nove TV i RTL-a koje nam otkrivaju kako će predstavljati izborne programe političkih stranaka i koalicija, kako će ih sučeljavati i što su osmislili u programu tijekom izborne noći.

Bez kršenja izbornih pravila

hdz DRAMATIČNO U HDZ-U Brkić tražio da bude zadnji na listi u 2. jedinici. Maletić 'prebacili' iz 9. u 2. izbornu jedinicu! Milijan Brkić Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić uz pjesmu Miše Kovača objasnio zašto je tražio da bude zadnji na listi u 2. jedinici pametno PAMETNO Ukinuli bi 433 grada i općine te ograničili mandat lokalnih čelnika

HRT kao javni medijski servis posebne emisije u kojima će predstaviti sudionike na izborima počet će emitirati 24. kolovoza i prikazivat će ih do 8. rujna i te emisije pratit ćemo na 4. programu. Vrijeme i točne datume sučeljavanja, poručuju s HRT-a, još nisu odredili, ali u svom pravilniku o praćenju izbora potvrdili su kako će nastojati organizirati najmanje jedno sučeljavanje. Pojasnili su kako će tijekom predizborne kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

S HRT-a naglašavaju da večerašnja debata predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića nije sučeljavanje i kako time ne krše izborna pravila niti diskriminiraju bilo koju drugu stranku. Debata će se održati na Prvom programu, trajat će 70 minuta i vodit će je Mislav Togonal koji će i u izbornoj noći zajedno s Mirjanom Posavac voditi specijalnu emisiju kojoj je urednik Branko Nađvinski. Prve izlazne ankete HRT će 11. rujna objaviti u 19 sati, a tijekom večeri u emisiju će se iz stožera političkih stranaka uživo javljati reporteri.

Na Novoj TV također već imaju razrađen plan praćenja parlamentarnih izbora. – Već od ovoga tjedna, prije službenog početka kampanje, Nova TV organizira razgovore o političkim programima koje je Mislav Bago vodio unutar Dnevnika. Predstavnici dvaju najvećih blokova suprotstavljaju programe po tematskim cjelinama i na raspolaganju im je deset minuta unutar kojih odgovaraju na pitanja voditelja iz područja vanjske politike, rada i mirovinskog sustava, zdravstva, pravosuđa, financija. Prvi smo počeli s takvim modelom programskih sučeljavanja jer ih smatramo izuzetno važnima za građane – objasnila je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Dodaje kako će od sljedećeg tjedna, kada službeno počne kampanja, čelnici stranaka i koalicija imati priliku u intervjuu s Mislavom Bagom objasniti što nude i s kim bi željeli koalirati te će tada dobiti priliku da iznesu svoj program.

Najveće istraživanje

– Nakon objave kandidacijskih lista, krećemo i s aplikacijom “Gdje sam 2016.”, koju će najprije popuniti stranke, a potom će građani na portalu Dnevnik.hr moći učiniti isto i usporediti svoje odgovore sa stranačkima. Sve to analizirat ćemo i u Dnevniku Nove TV. U drugoj polovici kolovoza naš reporter Andrija Jarak kreće na putovanje Hrvatskom tijekom kojeg će od građana doznati što je njima bitno. Obići će cijelu državu i prikupiti razmišljanja širokog spektra ljudi. U samom finišu kampanje objavit ćemo i najveće predizborno istraživanje u Hrvatskoj, koje će agencija Ipsos za nas provesti na temelju objavljenih lista, na terenu u deset izbornih jedinica – kaže Ksenija Kardum. Na pitanje kada će Nova TV početi sa sučeljavanjima, odgovorila je: – Što se tiče sučeljavanja, Nova TV prva je uputila strankama poziv i odredila datum u rujnu, u samoj završnici kampanje. Sučeljavanje će voditi Mislav Bago. Dodala je kako će stručni analitičar Nove TV tijekom ovih izbora biti profesor Tihomir Cipek.

RTL će u sklopu praćenja predizborne kampanje imati sučeljavanja stranaka u emisiji RTL Duel, a voditelji tih “okršaja” bit će Zoran Šprajc i Mirjana Hrga. Točne termine sučeljavanja na RTL-u su se obvezali objaviti do 29. kolovoza. Na svojoj internetskoj stranici vijesti.rtl.hr političkim strankama i ostalim nezavisnim kandidatima omogućit će da u pet minuta predstave svoje političke smjernice i planove.

U svim informativnim emisijama za vrijeme trajanja kampanje RTL će pratiti sve što je vezano uz izbore i programe kandidata. U izbornoj noći u emisiji “Noć odluke” koju će voditi Zoran Šprajc saznat ćemo i prve neslužbene rezultate izbora, a iz stožera političkih stranaka RTL-ovi reporteri javljat će se s prvim reakcijama izbornih pobjednika i gubitnika.     

>>Miljenić: Neka Šprlje viče 'Za dom spremni' u Austriji ili Njemačkoj pa će završiti u zatvoru

>>'Za četiri godine hrvatski građani će živjeti kao u Zagrebu, a za osam kao u Švicarskoj'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar johny21
  johny21:

  Večeras će Plenković prebrisati pod sa Zokom! Jedva čekam!

 • trias politica:

  Tako je bilo lijepo ne gledati i ne slušati Milanovića.

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Plenkovic ce ga pomesti! Kako god bilo Milanovic gubi visoko , nova Hrvatska ljevica su Milan Bandic stranka rada i solidarnosti. Most ovaj put ispada nepotreban, mesicev uvozni lobi podrzava Plenkovica. Bio sam za Karamarkov HDZ ovaj put glasam HSP ... prikaži još! ili Bandica koliko god to izgledalo kontradiktorno, samo protiv cuprije i Milanovica i to je TO.