Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izbjeglička humanitarna kriza počela tresti i Zagorje

Do 14 sati u Zagorju je evidentirano 14 izbjeglica.
18. rujna 2015. u 19:18 11 komentara 3585 prikaza
izbjeglice Baranjsko Petrovo Selo
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Unatoč tome što su pomislili kako će ih zaobići "izbjeglička kriza", posljednja događanja upućuju na to kako bi u sljedećih nekoliko dana ipak i Zagorje moglo postati jednim od žarišta. Naime, tijekom današnjeg poslijepodneva, u Krapini je policija evidentirala 20-ak izbjeglica na krapinskom Željezničkom kolodvoru i središtu u grada koji su vlakom namjeravali krenuti prema Sloveniji i daljem odredištu – Austriji i Njemačkoj.

U zagorskoj policiji potvrdili su nam je kako su zagorski policajci u Krapini evidentirali 15 – 20 izbjeglica, no oni su bili evidentirani u prihvatnim centrima i kao slobodni građani, vjerojatno će nastaviti svoj put preko Slovenije do svoje "obećane zemlje". Manja grupica viđena je i na zabočkom Željezničkom kolodvoru. Predsjednik zagorskog Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje Anđelko Ferek - Jambrek rekao nam je kako je situacija u Zagorju pod kontrolom, te da su dosad zabilježeni tek sporadični slučajevi dolaska i prelazaka ilegalaca preko Zagorja i zagorskih graničnih prijelaza u Sloveniju.

Do 14 sati u Zagorju je, po njegovom saznanju, evidentirano 14 izbjeglica. – Održali smo sastanak Kriznog stožera i na najvišu razinu spremnosti podigli sve službe u Krapinsko – zagorskoj županiji kako bi, bude li potrebe, mogli reagirati. To uključuje Hitnu pomoć, Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, Službu 112, vatrogasce te javna poduzeća poput Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda. Nema mjesta panici i nadamo se da ćemo sve probleme, ako uopće do njih i dođe, uspješno riješiti, rekao nam je prvi čovjek Kriznog stožera u Zagorju Anđelko Ferek - Jambrek.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Vlak sa 1000 izbjeglica iz Hrvatske stigao u Mađarsku: Voze ih u prihvatne centre uz austrijsku granicu

>>Granični prijelaz u blokadi. Situacija sve više izmiče kontroli, došlo do naguravanja

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama

Dođu li izbjeglice i na hrvatsko – slovensku granicu na područje Kumrovca, kao Općina sigurno ćemo humano postupati i pružiti im svu pomoć u okviru naših mogućnosti. Zasad je teško predvidjeti što će se događati, no na nužni smještaj na nekoliko dana možemo ih primiti primjerice u sportsku školsku dvoranu. Što se pak tiče mogućeg smještaja u Spomen dom ili Političku školu, mi tu kao općina nemamo nikakve ingerencije jer su ti objekti u vlasništvu Države. Jednom smo se već dokazali kao dobri domaćini u zbrinjavanju prognanih Vukovaraca, bude li bilo potrebe, humano ćemo ugostiti i izbjeglice iz Sirije i ostalih zemalja – rekao je načelnik Kumrovca Dragutin Ulama. (mlm)

Načelnik Đurmanca Damir Belošević

Damir Belošević, načelnik općine Đurmanec, u kojoj se nalazi i Granični prijelaz Macelj, preko kojeg je već prošlo već nekoliko migranata, jučer nam je rekao da ga nitko nije kontaktirao, ali da ukoliko će trebati pomoći, da će se Općina uključiti. - Država bi nam trebala dati nekakve smjernice i osigurati koridore kuda te ljude puštati, to definitivno nije lokalna briga. Nadam se da će se s vrha donijeti neka logična odluka, koja će se spustiti na županijsku razinu, a potom i lokalnu. Mi zasad nemamo plan zbrinjavanja izbjeglica i ukoliko dođe do toga, prilagodit ćemo se, rekao nam je Belošević. (ab)

Spremni i u Varaždinskoj županiji

- S obzirom na val izbjeglice koji se iz Hrvatske kreću prema Sloveniji, očekujemo da će dio izbjeglica doći i na granični prijelaz na području naše općine u Cvetlinu koji graniči sa susjednim slovenskim Zgornjim Leskovcem. On je 12 kilometara udaljen od središta Bednje. Stoga smo poduzeli i određene mjere. Spremni smo izbjeglicama na raspolaganje dati svoj Društveni dom u Bednji, te prazne objekte pogona Varteksa koji su napušteni prije godinu i pol. Već su u pripravnosti i članovi tri vatrogasna društva koja djeluju na području naše općine, Crveni križ, jedan dio volontera, ali i djelatnici koji obavljaju poslove na javnim radovima. Spremni smo prihvatiti 150 do 200 izbjeglica, ali nam Država mora osigurati krevete ili madrace, te hranu, rekao nam je načelnik Bednje Mirko Bistrović. (mlm)

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Prvo dolazi izvidnica, zatim akindžije, a onda sultanova vojska.

 • greenvest:

  Očigledno je Njemačka nešto gadno zeznula u Siriji i sa Sirijom kada dopušta da se sve ovo događa...a Rusi sve to znaju i čekaju kada će to izaći na vidjelo tko je sve kriv za pokolj i rat u Siriji...Rusi ... prikaži još! čekaju, čuvaju režim u Siriji i gledaju kako se Njemačka koprca u živom blatu i u to uvlači sve ostale zemlje oko sebe...jedino je Orban to shvatio ili su mu Rusi dali dokaze...detalji nisu bitni...bitna je činjenica da svi tonemo u živo blato...

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Evo pri nam je isto sve spremno, zaključali se u dvorišče, Žućo pušten z lanca, zalihe gemišta dostatne za cijeli vikend >;-))