Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo prijavila šeficu zbog mobinga

Vadla
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
22.01.2014.
u 10:00

Djelatnica je psihički oboljela i doživjela moždani udar, lani joj je dvaput smanjena plaća za po 1500 kuna

Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Koprivnčko-križevačke županije (podaci poznati redakciji) podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici protiv ravnateljice te javne ustanove dr. Draženke Vadla zbog mobinga i krivotvorenja isprave.

Depresija

Tvrdi kako je zlostavljanju na poslu izvrgnuta od kolovoza 2012. godine. U međuvremenu je psihički oboljela, dvaput je degradirana te joj je plaća smanjena za više od tri tisuće kuna, a nedavno je doživjela i težak moždani udar.

“Od strane ravnateljice trpim neugodnu situaciju omalovažavanja, šikaniranja i maltretiranja, čime je ozbiljno narušeno moje psihičko zdravlje. To se naročito očitovalo u omalovažavanju moje stručnosti i mene kao osobe na način da mi se obraća na neprimjeren način (grubi verbalni napadi, govorenje da sam nesposobna, inzistiranje na nevažnim detaljima te na svaki način devalviranje moje stručnosti i ugleda). Kao posljedicu takvog odnosa od strane ravnateljice trpim depresiju, anksioznost i nesanicu.” - napisla je djelatnica ZJZ-a u prijavi.

Riječ je o diplomiranoj ekonomistici s 35 godina radnog staža u struci, a u ustanovi kojoj je na čelu dr. Vadla radi 20 godina. Tvrdi - bez mrlje u karijeri i bez ikakvih prigovora na rad.

Na kaznenu prijavu protiv šefice odlučila se nakon druge degradacije, u studenome prošle godine.

- Kada sam se vratila s bolovanja i godišnjeg odmora 12. studenog na posao, ravnateljica mi je dala na potpis novi ugovor o radu, u kojemu mi se mijenja naziv radnog mjesta. Ravnateljica mi je kazala kako će plaća ostati ista. Međutim, tek sam naknadno doznala da je pravilnik o unutarnjem ustrojstvu nedavno izmijenjen te da ću dobiti oko 1500 kuna manje - ispričala nam je djelatnica.

‘Čuva radno mjesto’

Zanimljivo je kako se upravno vijeće ustanove sastalo koncem listopada prošle godine i izmijenilo pravilnik o unutarnjem ustrojstvu tako da je smanjilo plaću upravo za radno mjesto koje je dr. Vadla namijenila svojoj djelatnici.

Osim što je podnijela kaznenu prijavu, ona je podnijela i privatnu tužbu kojom želi zaštiti svoja prava. Tvrdi kako je dovedena u zabludu prilikom potpisivanja ugovora o radu 12. studenog prošle godine, ali i kako je taj dokument antidatiran, jer nosi datum 1. studenoga, te traži da ga sud poništi. Osim psihičkih tegoba, koje je dijagnosticirao psihijatar, i moždani udar, od kojeg se još opravlja, djelatnica dovodi u izravnu vezu s maltretiranjem koje je više od godinu dana doživljavala na poslu.

Na pitanje koji bi bili motivi ravnateljice da je, kako tvrdi, zlostavlja na poslu, djelatnica kaže kako je o tome neprestance razmišljala.

- Rukovodeće mjesto s kojeg sam smijenjena upražnjeno je. Mislim da ga dr. Vadla ‘čuva’ za sebi blisku osobu - kazala je djelatnica Zavoda za javno zdravstvo.

Komentara 3

EV
evropljanin
19:06 22.01.2014.

ta zena dr. vadla je psihicki bolesnik. tako se ne postupa sa nikim .ali je to valjda kod nas normalno.?

DO
dobranamjera
16:08 23.01.2014.

Većina zaposlenih već dugo trpi njezino maltretirane i bezdušnost. Dokle!???

CA
Calimera
15:38 26.01.2014.

Malo citajte i izmedju redaka, ljudi! Naravno, ravnateljica trazi sto je normalno-rad i kompetenciju, ako je i doslo do napetosti u odnosima, oni se mogu rijesiti razgovorom i medijacijom, A za gdju djelatnicu, kako bi bilo da se ravnateljica posluzila medijima da obrazlozi taj slucaj? Po broju citanih pregleda ovo je potaklo puno na citanje. Cini se da je Dr rijesavala i posredovala, sto je u njenoj nadleznosti. Autor teksta je mozda zaboravio navesti da je Dr Vadla, sto se vidi iz trazilice, vec na drugom mandatu u Zavodu, a bilo bi dobro da dobije i treci.Cini se ona svesrdno i predano vuce za sve. Znaci da nakon skoro 10 godina njihovog zajednickog rada sigurno je pomno, uctivo i sistematicni prilazila nekim velikim i znacajnim pogreskama djetalnice, i ukazivala. Navodno, otkad je Dr Vadla preuzela taj Zavod oni jako dobro stoje financijski, a do tada s doticnoom zaposlenicom na jednoj od vodecih pozicija i bivsim ravnateljstvom su biljezili velike gubitke. Moze biti sretna da joj nije puno prije predlozila promjene. Znaci, skoro 10 godina. A Dr ima srednjoskolsku matematiku, jer je studirala bit ce medicinu, a usavrsila se tokom posla, i uz pomoc svoje inteligencije i predanosti.A kako su se dobivale diplome, pogotovo, ekonomista u bivsoj Jugovini, gdje su se u vecernjim i inim skolama usavrsavali...o tom znamo. Na puno mjesta ne-ekonomisti uspjesno uz svoju struku obavljaju ekonomske poslove. Navodno, za vrijeme bolovanja i godisnjih u tih zadnjih godinu i nesto gospodja djelatnica je skoro prevalila putujuci na razne strane, pa i obujam Ekvatora- skoro ko bivsi Jozek Broz. A zar djelatnica misli da se isto nije odrazilo na Dr, da je ona pri svemu tome ravnodusna? Ako se pogleda u trazilici „Dr Vadla“ jasno je da se radi o nadasve vrijednoj, izuzetno predanoj i kompetentnoj osobi, priznatu u zemlji i svijetu za svoje radove. Cini se cak da i svoje znanje dobro prenosi na svoje djelatnike jer jedan od njenih radova se bavi samospoznajom aksioznosti i depresije. . A ako netko i „stajga“ i kopa protiv djelatnice i radnog mjesta ona uvrijezena „ko pod drugim jamu...“ ce opet pobijediti. No, Franceki ce srediti i to s novim sugestijama zdravstvenih reformi, a Dr I djelatnica dobiti i dalje sigurno dobar posao. Vjerojatno obje zele slozno proslaviti 20 god Zavoda i novi mandat. Mozemo biti sretni da zbog ko'zna kojih razloga je Dr Vadla jos na nasim prostorima, djeluje i globalno i lokalno. Prepustite te administrativne cate pravnicima i ekonomistima-medicina treba ljude ko' Vi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije