Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izbačen iz talijanskog parlamenta jer je odbio staviti masku

Kada su ga redari, držeći ga za ruke i noge, nosili iz zastupničke dvorane vikao je: "Koze! Koze! Koze!" U srpnju se vratio u parlament i na licu je imao zaštitnu masku na kojoj je bila slika - koze
01. kolovoza 2020. u 08:51 15 komentara 2854 prikaza
talijanski parlament
Foto: Laura Cioccarelli/Press Association/PIXSELL

Zastupnik u parlamentu Vittorio Sgarbi, inače likovni kritičar, bio je izbačen iz dvorane Zastupničkog doma jer je odbijao staviti zaštitnu masku na lice. Bilo je to prošlog mjeseca, a sada nastavlja s provokacijama i sudjeluje na sastancima tzv. "negacionista" koronavirusa.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

Vikao je: 'Koze! Koze! Koze!'

Zamjenica predsjednika Zastupničkog doma Mara Carfagna, članica stranke Naprijed Italijo, upozorila je Sgarbija da mora, kako to nalažu norme za sprečavanje širenja COVID-19, nositi zaštitnu masku i u parlamentu.

- Molim vas, stavite zaštitnu masku i ne pravite spektakl u ovoj dvorani - upozorila je Carfagna zastupnika Sgarbija, koji je nastavio sa svojom predstavom. Carfagna mu je rekla da će biti izbačen iz dvorane ne bude li stavio masku.

- Morate pravilno staviti zaštitnu masku na lice. Nije ovdje 629 imbecila i jedan pametan (ima 630 zastupnika). Morate nositi masku, a ako vas ponovno budem morala upozoriti zatražit ću da vas izbace. Riječ je o poštovanju koje morate imati prema kolegama koji traže da se pravila poštuju - kazala je Carfagna.

Sgarbi je na to Carfagni, ali i Giusi Bartolozzi, drugoj zastupnici Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo, uputio više uvreda od kojih su neke bile i seksističke. Kada su ga redari, držeći ga za ruke i noge, nosili iz zastupničke dvorane vikao je: "Koze! Koze! Koze!" U srpnju se vratio u parlament i na licu je imao zaštitnu masku na kojoj je bila slika - koze.

Zagreb: Karolina Vidović Krišto o nošenju maski u Saboru Zastupnica Domovinskog pokreta Vidović Krišto otkrila kad planira staviti masku u Saboru

Na svojoj Facebook stranici postavio je fotografiju dok ga redari nose iz dvorane uz sliku Isusa kojega njegovi učenici pridržavaju nakon što je bio skinut s križa. Sgarbi se tako usporedio s Isusom. Da ne čini te "spektakle", već bi pao u zaborav. Bio je svojedobno dosta popularan, posebno zbog velikog znanja iz područja povijesti slikarstva i umjetnosti, ali otkako je ušao u politiku počeo je sve više zastranjivati kako bi privukao pozornost na sebe. S čelnikom Lige Matteom Salvinijem organizirao je ovih dana sastanak "negacionista" na koji su privukli i tenora Andreu Bocellija koji je govorio protiv lockdowna i izjavljivao da COVID-19 nije tako opasan. Na taj događaj reagirao je jučer Francesco Passerini, načelnik mjesta Codogno koje je prvo pogođeno koronavirusom, kazavši da dobiva "čir na želucu zbog negacionista koronavirusa".

- Neka dođu vidjeti naše groblje. Možda će tada nešto shvatiti. Koronavirus nije medijska izmišljotina. U našem mjestu od 17.000 stanovnika od 21. veljače do 18. svibnja umrle su 224 osobe u odnosu na 80 do 90 koliko ih u prosjeku umire u tom razdoblju -kazao je Passerini, inače član Lige kojoj je na čelu Salvini.

- Trenutačno situacija nije dramatična, ali ne smijemo se opustiti - kazao je predsjednik regije Campania Vincenzo De Luca, poznat u cijelome svijetu po svojedobnoj izjavi da bi onima koji namjeravaju održavati proslave poslao karabinjere, i to s bacačima plamena. U Campaniji je uvedena i kazna od tisuću eura za one koji u zatvorenom prostoru ne nose zaštitnu masku.

Zagreb: Andrej Plenković podnio Saboru izvješče o rezultatima hrvatskog presjedanja Vijećem EU Denis Romac Desnica je u Karolini Vidović Krišto dobila svog Pernara

- Budemo li nosili masku dok ne dobijemo cjepivo, recimo do travnja 2021., onda bismo mogli biti mirniji - drži De Luca.

Bocelli se pokajao Nenošenje zaštitne maske, kao što nastavlja činiti saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, znači vrijeđanje umrlih i oboljelih od koronavirusa, kao i kolega koji se pridržavaju epidemioloških mjera. Kazati da je čula od nekih virologa (ne spominjući njihova imena) kako zaštitna maska ne služi zaštiti od virusa je neistina. Bilo je i u Italiji virologa koji su s pojavom prvih slučajeva zaraze govorili da zaštitna maska ne koristi, ali sada su promijenili svoje mišljenje.

A da zaštitna maska ne služi ničemu, onda je vjerojatno ne bi nosili ni kirurzi tijekom operacija koje su obavljali i prije pojave koronavirusa. Bocelli je shvatio da je pogriješio, ali tek kada je vidio da zbog izjava o nepostojanju koronavirusa neće moći dogovarati toliko nastupa kao prije, pa sada na svojoj Facebook stranici izražava veliko žaljenje zbog izjava i suosjećanje s obiteljima umrlih. Političari i javni djelatnici, svojim primjerima utječu na mišljenje javnosti. Kada je 1999. objavljeno istraživanje dvojice američkih profesora o ljudskoj gluposti (Dunning-Kruger efekt), neurolog Geraint Fulle citirao je Shakespeareovo djelo "Kako vam drago" kazavši da "mudrac znade da je glup, a glupan misli da je mudrac".

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  Pošaljimo im i našu Karo linu

 • Vilim:

  Sad cete vidjeti kako je izgledao mračni srednji vijek, vrijeme inkvizicija i kako je rasizam dolazio na vlast.svi koji Ce misliti i boriti se za demokraciju i drugačije misliti biti se proganjani sve su to povjesni ciklusi borbe dobra i zla.

 • mel_torme:

  Ljudima je zbog fejsa i sličnih internet mreža postalo normalno misliti da o svemu mogu imati mišljenje i da je ono relevatno jednako kao i mišljenje nekog tko je za to školovan i bavi se time godinama.