Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST Zbog velikog odlaska Hrvata katolika iz BiH

Iz Sarajeva otišlo 1.305 Hrvata za godinu dana

08.02.2009.
u 23:02

Nakon jedanaestog zajedničkog zasjedanja biskupa HBK i BK BiH, na kojemu se govorilo o stanju u BiH i onim što Crkva čini, posebno je apostrofirano da u BiH postoje brojni neriješeni problemi koji velikim dijelom proizlaze iz njezina nepravednog uređenja utemeljenog na rezultatima etničkoga čišćenja i zakonu jačega.

Odlazak Hrvata
Upravo na temelju spomenutih i naglašenih problema s kojima se suočavaju vjernici i Katolička crkva u BiH, Vinko kardinal Puljić je prigodom posjeta u Washingtonu i New Yorku upoznao veleposlanicu RH u SAD-u Kolindu Grabar-Kitarović. O stanju Hrvata katolika u BiH kardinal Puljić je izvijestio i donedavnog washingtonskog nadbiskupa kardinala McCarrica. Premda je kardinal Puljić govorio o teškom položaju katolika u RS-u, te administrativnim problemima s dobivanjem dozvole za gradnju crkve u Sarajevu, najbolnije su zvučale riječi o odlasku Hrvata iz BiH, posebice iz njezina glavnoga grada.

Kardinal je naglasio kako je u prošloj godini iz Sarajeva iselilo oko 500 katoličkih obitelji. Trend opadanja broja vjernika najveći je na području Bugojna i Žepča. Kada je u pitanju Sarajevo, prema najnovijim statističkim podacima kojima raspolažu u Ordinarijatu Vrhbosanske nadbiskupije, u 2008. broj vjernika je manji za čak 1.305. Sarajevski dekanat je, zaključno s 2007., imao 13.757 vjernika, a u prošloj godini njihov broj se smanjio za 1.305.

Posao i jezik
Odlazak Hrvata iz Sarajeva ponajviše bi trebalo promatrati kroz prizmu ekonomije, ali i nacionalne zastupljenosti. Hrvata na pozicijama direktora javnih poduzeća u Sarajevu nema, a hrvatski jezik se gotovo ne čuje u glavnom gradu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije