Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječničke pogreške

'Iz bolnice su ga u bolovima poslali kući. Nije preživio'

'01.10.2010,Osijek - Igor Sajber tuzi osjecku bolnicu za nesavjesno ponasanje zbog kojeg tvrdi da je umro njegov otac.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
24.08.2013.
u 20:00

Zbog promjena u zdravstvu obiteljski liječnici mogli bi se naći na udaru tužbi

– Tata je povraćao u bolnici. Žalio se na jake bolove u leđima. Bili smo kod liječnika od 9 do 12.30 sati. Poslali su ga kući, rekli da popije tablete protiv bolova i javi se za mjesec dana na kontrolu – kaže Osječanin Igor Šajber. Kada je oca Branka (64), srčanog bolesnika, dovezao kući, on se srušio. Vraćen je u bolnicu, sat i pol su ga pokušavali reanimirati. Nije mu bilo spasa. Zbog smrti Branka Šajbera u veljači 2010. počelo je suđenje dr. Vedrani Baraban.

Nesavjesno liječenje

Tereti je se za nesavjesno liječenje. Branka je prvo pogledao urolog pa ga uputio kardiologu. Zaprimio ga je specijalizant Dragan Novosel u Hitnoj internističkoj ambulanti i napravio EKG. Nalaze je, prema optužnici, proslijedio dežurnoj, dr. Baraban. No, ona pacijenta nije pregledala jer je, tereti se, lakomisleno smatrala da su obavljene pretrage dostatne te da nije životno ugrožen. Otpustila ga je kući i došlo je do rupture aorte i smrti. Novosel je u istrazi tvrdio kako se želio konzultirati s liječnicom, no nije je bilo pa je zamolio sestru da joj prenese poruku da dođe vidjeti pacijenta. Sat poslije doznao je da je Branko otpušten.

Optužena liječnica pak proziva mladoga kolegu. Nije ju, tvrdi, tražio da pregleda bolesnika, ni dostavio nalaz urologa. Na potpis joj je donesen ambulantni list na kojemu nije pisalo da je pacijent u teškom stanju, blijed i da povraća. Takvu je obranu prihvatio Časni sud HOK-a pa ju je oslobodio odgovornosti. Bolnica je pak priznala propust i isplatila odštetu obitelji Šajber.

U osječkom Općinskom sudu sudi se i liječnici Saneli Unfirer, zaposlenici Hitne pomoći, zbog smrti Siniše Dadića (57) u travnju 2011. On je kobne večeri pijan spavao na travi na ulici. Dozivali su ga i protresali, ali nisu ga uspjeli probuditi. Nije ga, tereti se, hitno prevezla u bolnicu, nego ga je prepustila policiji, smatrajući da mu život nije ugrožen. Policajci su posvjedočili u istrazi da su ga odnijeli u "maricu" i prevezli u postaju. Četiri sata poslije Siniša je umro u policijskoj postaji. Imao je 5,9 promila alkohola u krvi. Liječnica se brani da je otvarao oči, kazao joj da ga ništa ne boli te kako su mu tlak i šećer bili uredni.

Manje kaznenih prijava

Koliko se zbog liječničkih pogrešaka u RH vodi parnica protiv liječnika i bolnica te koliko je kaznenih postupaka protiv liječnika, o tome točnih podataka nema.

Josip Mađarić, odvjetnik specijaliziran za odštete zbog liječničkih pogrešaka, procjenjuje, a s obzirom i na broj svojih predmeta, da na sudovima građani vode oko tisuću parnica. Ne zna se, kaže Mađarić, za cijelu zemlju točan broj tužbi, visina odšteta koje se traže te koje su bolnice u RH izloženije tužbama, da se vidi je li to slučajnost ili... Kaznenih postupaka protiv liječnika, kaže, daleko je manje.

Na udaru tužbi pacijenata i njihovih obitelji na prvom su mjestu i dalje ginekolozi, pa kirurzi, internisti, pedijatri, anesteziolozi, hitna, oftalmolozi... No, zbog najavljenih promjena u zdravstvenom sustavu na udaru tužbi mogli bi se naći obiteljski liječnici. Na upit što ako stopiraju pacijentu pretragu koju je tražio specijalist, a to se pokaže kobnim za pacijenta, Mađarić kaže:

– Za slučaj da obiteljski liječnik ne odobri pretragu koju je preporučio specijalist, a poslije se ispostavi da je bila potrebna za rano otkrivanje bolesti, odgovornost je na obiteljskom liječniku i zato on mora biti svjestan posljedica svoje odluke.

Na pitanje može li biti tužena i država i mogu li se obiteljski liječnici pozivati na to da su tako postupili jer im je to nalagao HZZO, Mađarić kaže da bi bili tuženi samo obiteljski liječnici jer im je država rekla samo da budu oprezniji, a ostavila na njima da odluče hoće li odobriti neku pretragu ili ne.

Ni Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata nema podatke o broju tužbi zbog liječničkih pogrešaka.

– Čak 14 godina tražimo da se zaštite prava pacijenata i unatoč presudi Europskog suda za ljudska prava objavljenoj lani, na dan oslobađanja A. Gotovine, da RH mora uvesti neovisan način rada s pritužbama pacijenata, RH nije napravila ništa – kaže čelnica udruge dr. Đula Rušinović Sunara.

>> Sandra Perković: 2008. sam skoro umrla zbog pogreške liječnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije