Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari grijesi

Ivo Sanader zbog Hypa će ponovo sjesti na optuženičku klupu

Ivo Sanader i Robert Ježić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.02.2018.
u 20:55

Optužnica za Hypo bila je prva optužnica podignuta protiv Sanadera. Ujedno je to bila i prva optužnica za ratno profiterstvo

Ivo Sanader, bivši premijer, gotovo dvije i pol godine nakon odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo pravomoćnu presudu u aferama Hypo i Ina-MOL, idući će se tjedan ponovo naći na optuženičkoj klupi zbog jedne od tih afera. Naime, za 15. veljače zakazano je pripremno ročište u aferi Hypo, u kojoj se Sanader tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo.

Prva optužnica

To je bila prva optužnica koja je podignuta protiv Sanadera, ali i prva u Hrvatskoj u kojoj je netko nakon izmjena Ustava 2010. optužen za ratno profiterstvo. Tom optužnicom Sanader se teretio da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Bivši premijer od početka niječe krivnju te se brani, kao i u većini drugih postupaka koji se protiv njega vode, da je žrtva političkog progona. Njegova obrana isticala je da Sanader nije ratni profiter, a tvrdili su da je optužba za ratno profiterstvo samo način kojim je USKOK premostio zastaru u tom slučaju.

Optužnica je podignuta u kolovozu 2011., malo nakon toga spojena je s optužnicom za aferu Ina-MOL, a objedinjeno suđenje počelo je u studenom 2011. Godinu kasnije sudsko vijeće kojim je presjedao sudac Ivan Turudić Sanadera je osudilo na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. Tu odluku vijeća suca Turudića u lipnju 2014. potvrdio je i Vrhovni sud, no Sanaderu je umanjio kaznu za godinu i pol. I kada su svi mislili da je ta priča gotova, na scenu je stupio Ustavni sud koji je usvojio Sanaderovu ustavnu tužbu te u srpnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu u aferama Hypo i Ina-MOL.

Šokirana javnost

Ustavni sud nije, kako je to Sanaderova obrana kasnije u više navrata javno prezentirala, ulazio u krivnju bivšeg premijera, već je zaključio da se pravomoćna presuda ukida jer su Sanaderu prekršena neka prava. Ustavnom sudu, među ostalim, bila je sporna i optužba za ratno profiterstvo pa bi se na ponovljenom suđenju trebalo utvrditi i jesu li se, pojednostavljeno rečeno, na Sanadera mogle primijeniti odredbe Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Nakon odluke Ustavnog suda, koja je šokirala javnost, ali i pravne stručnjake koji su smatrali da je takvom odlukom Ustavni sud izašao izvan okvira svojih ovlasti, Sanaderu je na ponovljenom suđenju opet trebao suditi Turudić.

No Sanaderova obrana tražila je i dobila njegovo izuzeće pa je spis prvo dobio sudac Ratko Šćekić, a nakon njegova prelaska na Vrhovni sud Sanaderu će suditi sutkinja Jasna Galešić. Spis Hypo i Ina-MOL u međuvremenu se našao u pravnom limbu jer mu je pripojena i optužnica protiv Zsolta Tamasa Hernadija, šefa MOL-a, optuženog da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita. Kako se pojavio niz pravnih prijepora oko Hernadija, koji nikako da se riješe, odlučeno je da se Hypo razdvoji od priče Ina-MOL pa će se bivši premijer gotovo sedam godina od podizanja optužnice ponovo naći na optuženičkoj klupi zbog te afere.

Ivo Sanader i Robert Ježić
1/9
Ključne riječi

Komentara 24

Avatar dobry
dobry
21:31 11.02.2018.

Sve (ne)odluke hrvatskoga krivosuđa mogu se samo motkom riješiti, i to počevši od sudaca...

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
23:32 11.02.2018.

Ma ko nam to opet dira Ćaću?

CA
campa
08:39 12.02.2018.

Čeka se zastara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije