Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gužva u remetincu

Ivo Sanader pobunio se jer je dobio cimera u ćeliji

\'03.10.2010., Zagreb -   Aerodrom Pleso, bivsi premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom sletio je na zagrebacki aerodrom, te se taxi vozilom uputio u Kozarcevu. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
29.07.2011.
u 07:50

U samoći ne uživa ni Vladimir Zagorec. Uprava tvrdi da je pazila na raspored ljudi.

Ivo Sanader više nije sam u ćeliji i od utorka ima cimera. U samoći zatvorske sobe više “ne uživaju” ni Vladimir Zagorec, smješten na ženskom odjelu, ni Slobodan Đurović, u čiju se ćeliju na ženskom odjelu iz sigurnosnih razloga još prije “uselio” krunski svjedok u slučaju Pukanić, Tomislav Marjanović. Više nije sam zapravo nitko od 30 zatvorenika koji su u Remetincu imali tu sreću da sanitarni čvor ne moraju ni s kim dijeliti. Odluka da se sve jednokrevetne ćelije prenamijene u dvokrevetne donesena je zbog prenapučenosti zatvora u Remetincu u kojem umjesto predviđenih 582 osobe boravi njih više od tisuću.

Sigurnosne procjene

Da je svih 30 jednokrevetnih ćelija u Remetincu postalo dvokrevetnima, potvrdili su i u Upravi za zatvorski sustav. Ravnatelj mr. sc. Branko Peran na upit je odgovorio da je “savjetodavno vijeće upravitelja zatvora u Zagrebu 25. srpnja donijelo odluku kojom se sve preostale male sobe za smještaj zatvorenika u kojima trenutačno boravi po jedan zatvorenik prenamijene u sobe za smještaj dva zatvorenika”. O odluci, realiziranoj dan nakon donošenja, obaviješten je Središnji ured Uprave za zatvorski sustav, a Peran kaže da su razmještaji obavljeni sukladno sigurnosnim procjenama.

To znači da se dobro vodilo računa koga će s kime smjestiti, pogotovo tko će postati sustanar nekom od zatvorenika ocijenjenih sigurnosno rizičnima, na koje bi drugi zatvorenici mogli i verbalno i fizički nasrnuti (u toj je kategoriji i Ivo Sanader). Da Hrvatskoj nedostaje zatvorskih kreveta, postalo je jasno još 2006. kada je smještajni kapacitet probijen za petstotinjak mjesta pa su na kraju te godine u zatvorima bile 3833 osobe. Danas je situacija još gora, mjesta ima za 3351 zatvorenika, a unutra ih je više od 5300.

Štrajk glađu?

U veljači 2009. donesen je i akcijski plan kojim je predviđeno povećanje smještajnih kapaciteta u Remetincu i Glini te gradnja nove kaznionice i zatvora u Šibeniku koja će, bude li sve išlo po planu, biti dovršena 2016. Iako su novim rasporedom u Remetincu prijašnji stanari samica ostali u zakonom propisanim okvirima po kojima svakoj osobi u ćeliji pripada četiri četvorna i deset kubičnih metara prostora (jednokrevetna ćelija površine je 10,6 kvadrata), doznajemo da nisu svi do neki dan samci bili blagonakloni prema sustanarima. Jedan od onih čiji su odvjetnici zatražili preispitivanje donesene odluke te povrat u prijašnje stanje jest i Sanader. Navodno nije usamljen u takvom zahtjevu koji je uslijedio nakon razmještaja, a navodno je jedan od zatvorenika zbog novonastale situacije i počeo štrajk glađu. No, te informacije Uprava za zatvorski sustav ne potvrđuje.

Komentara 244

DE
derantamni
09:44 29.07.2011.

nemojte tako.....pa zamislite sav onaj komfor zamenii sa remetincem kako bi se vi osećali.....meni ga žao mnoga dobra vam je učinio

DE
derantamni
10:48 29.07.2011.

druže ranko stanje redovno,....fali samo ribnik....ima slobodno četa spremna za smotru.....mir-no

OB
-obrisani-
08:46 29.07.2011.

zašto ga nisu deportirali u Bilce, u Splitu. Nek se vrati odakle je došao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije